kamu işçi maaş

Konu: Fason Üretiminde Fire Hk.

  1. #1
    Üyelik tarihi
    Haziran.2005
    Mesajlar
    325

    Fason Üretiminde Fire Hk.

    Dostlar MErhaba,

    Müstahsilden direkt alınan stoğun (buğdayın) Anlaşma çerçevesinde öğütmeciye veriliyor(değirmen)Ancak, Yaptığım kontroller sonucunda dönem başından bu yana, fiili değerler üzerinden kayıtlar yapılmış....Yani, Fasoncu'nun öğüttüğü unlar neyse, onlar kayıtlara alınmış ancak fire ihmal edilmiş... Haliyle fason depomuzdaki fiili buğday miktaı ile kaydi buğday miktarı tutmuyor.....Geriye dönük düzeltmeler söz konusu.....Hataya meydan vermemek ve konu hakkında zengin öneri ve görüşlerinizi paylaşmak adına sizlere danışayım dedim.....Yaptığım araştırmada, buğdayda fire oranı yaklaşık %8....Dolaysıyla, K/Z etkileniyor...Geçici beyannamede sıkıntı olacak.(%10) ...Ancak, geçmiş yıl zararları söz konusu olduğu için vergi tahakkuk etmiyor zaten....Bu tablo karşısında görüşlerinizi ve önerilerinizi paylaşmak isterim......


    Kolay gelsin...

    aylaşım, yardım, sevgi, saygı

  2. #2
    Üyelik tarihi
    Temmuz.2005
    Mesajlar
    647

    Ynt: Fason Üretiminde Fire Hk.

    Buğday un haline getirildikten sonra tekrar buğday olarak mı giriş yapacaksınız?!
    Müstahsilden alınan (giren) 1000 kg buğday, öğütmeciye gönderilen (çıkan) 1000 kg buğday.
    150 hesapta sıkıntınız olmayacaktır. Kepek vs bunların da kayda alınması gerekir.
    Farkları 713 hesapta takip edebilirsiniz.


    Fiili değerler üzerinden kayıt yapılmakla, aynı zamanda fire de dikkate alınmaktadır.

    Ahmet Akca<br />SMMM

  3. #3
    Üyelik tarihi
    Ağustos.2005
    Mesajlar
    306

    Ynt: Fason Üretiminde Fire Hk.

    Sn. Halil Bey,

    Sn. Ahmet AKÇA' nında belirttiği gibi üretim bandında (sizin örneğinizde fason işlemesinde) meydana gelen kayıplar zaten stok kartı mantığıyla çalışıldığında üretilen ürünün maliyetine gitmektedir. Örnek olarak basite indirgenmiş stok kartlarını ve muhasebe kayıtlarını şöyle tutalım;


    "[" Buğday Kartı
    Tarih "Giren Miktar
    (Kg)" "Tutar
    (YTL)" "Birim Fiyat
    (YTL/Kg)" "Çıkan Miktar
    (Kg)" "Tutar
    (YTL)" "Birim Fiyat
    (YTL/Kg)" "KALAN
    Miktar"
    01.01.2007 1.000 1.000,00 1,00 - - - 1.000
    02.01.2007 - - - 1.000 1.000,00 1,00 0
    TOPLAM 1.000 1.000,00 1,00 1.000 1.000,00 1,00
    Un Kartı
    Tarih "Giren Miktar
    (Kg)" "Tutar
    (YTL)" "Birim Fiyat
    (YTL/Kg)" "Çıkan Miktar
    (Kg)" "Tutar
    (YTL)" "Birim Fiyat
    (YTL/Kg)" "KALAN
    Miktar"
    10.01.2007 930,00 1.000,00 - - - - 930
    10.01.2007 0,00 195,79 - - - - -
    TOPLAM 930,00 1.195,79 1,29
    Kepek Kartı
    Tarih "Giren Miktar
    (Kg)" "Tutar
    (YTL)" "Birim Fiyat
    (YTL/Kg)" "Çıkan Miktar
    (Kg)" "Tutar
    (YTL)" "Birim Fiyat
    (YTL/Kg)" "KALAN
    Miktar"
    10.01.2007 20 4,21 - - - - 20
    TOPLAM 20 4,21 0,21 - - - -
    "]"
    Bu durumda
    ------------01.01.07--------------
    150-İMM 1.000,00(B)
    150.100 Buğday
    320- 1.000,00(A)
    --------------------------------- Buğdayın alış kaydı
    -----------02.01.07--------------
    150-İMM 1.000,00(B)
    150.200 Fasona Giden
    150-İMM 1.000,00(A)
    150.100 Buğday
    --------------------------------- Öğütülmek Üzere Fasona çıkış
    ----------10.01.07---------------
    152-Mamul 1.000,00(B)
    152.100 Un
    150-İMM 1.000,00(A)
    150.100 Buğday
    --------------------------------- Fasondan unun ambara alınışı.
    ----------10.01.07---------------
    152-Mamul 195,79(B)
    152.100 Un
    157-Diğer St. 4,21(B)
    157.100 Kepek
    320- 200,00(A)
    --------------------------------- Fasoncunun eleme faturası.

    Bu aşamadan sonra birim fiyatları belli olan mamuller satıldığında SMM' ne giderek, aradaki 50 KG' lık fire maliyetlendirilmiş olacaktır. (Hesaplama da üretim zayiatının yaklaşık %8 olduğu düşünülmüştür.) Eğer fire stoklama yada taşıma esnasında oluşuyorsa, örneğin çuval patlamasından dolayı bir zayiat söz konusu ise bu 197 hesap ile işleme alınacaktır. Sanayi Odasının açıkladığı fire oranın üzerindeki zayiatların K.K.E.G olacağı bellidir.





    Saygılarımla,<br /><br />Demirkale

  4. #4
    Üyelik tarihi
    Ağustos.2005
    Mesajlar
    306

    Ynt: Fason Üretiminde Fire Hk.

    Halil Bey,

    Cevabımda stok kartlarıyla ilgili bir tabloyu eklemek istemiştim. Ama maalesef düzgün şekilde olmamış, bu yüzden sizden ve formdaki meslektaşlarımdan özür dilerim. Eğer harici mail adresinizi özel mesajdan göderirseniz tabloyu size ulaştırabilrim.
    Saygılarımla,<br /><br />Demirkale

Konu Bilgileri

Bu Konuya Gözatan Kullanıcılar

Şu anda 1 kullanıcı bu konuyu görüntülüyor. (0 kayıtlı ve 1 misafir)

Benzer Konular

  1. Balık Üretiminde Çalışan İşçilerin Giderleri
    Konu Sahibi NURETNS Forum TDHP-Muhasebe Uygulamaları ve Finansal Raporlama
    Cevap: 0
    Son Mesaj : 11.Eylül.2015, 15:54
  2. Havlu Üretiminde Kullanılan Makine
    Konu Sahibi juılet Forum TDHP-Muhasebe Uygulamaları ve Finansal Raporlama
    Cevap: 3
    Son Mesaj : 06.Mart.2009, 19:08
  3. Küp Şeker Üretiminde Subpansiyon var mı?
    Konu Sahibi TKT60 Forum TDHP-Muhasebe Uygulamaları ve Finansal Raporlama
    Cevap: 0
    Son Mesaj : 05.Kasım.2008, 10:55
  4. Piliç Eti Üretiminde Maliyet Muhasebesi İşleyişi ve Kayıtlar???!!
    Konu Sahibi aokten Forum TDHP-Muhasebe Uygulamaları ve Finansal Raporlama
    Cevap: 1
    Son Mesaj : 24.Ağustos.2008, 23:11
  5. Cevap: 2
    Son Mesaj : 04.Ağustos.2005, 13:55

Yetkileriniz

  • Konu Acma Yetkiniz Yok
  • Cevap Yazma Yetkiniz Yok
  • Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
  • Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok
  •  

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36