540 gün vadeli kredi kullandık diyelim. ama tüm ödeme 2014 yılında bitiyor. şimdi ben bunu 300 hs'da mı yoksa 400 hs'da mı takip etmeliyim. ya da 360 günden sonrakileri 400 hs.'da takip etmeliyim?
540 gün vadeli kredi kullandık diyelim. ama tüm ödeme 2014 yılında bitiyor. şimdi ben bunu 300 hs'da mı yoksa 400 hs'da mı takip etmeliyim. ya da 360 günden sonrakileri 400 hs.'da takip etmeliyim?
Bu konuda farklı uygulamalar var. Ben 2013 yılında ödenecek taksitleri 300, 2014 yılında ödenecek taksitleri 400 hesapta takip ediyorum. 31.12.2013 -bilanço-tarihinde de 400 hesabı 300 hesaba virman yapıyorum.
Selamlar
Öncelikle eğer kredi,ana para ve faiz şeklinde alınmış ve taksitler halinde ödeniyorsa 300 yerine 303 hesabını kullanmalısınız derim.
Benim uygulamamda şöyledir.
Hesap açıklamalarında dönemsel ayırım "1 yıl" şeklinde ayırıma tabi tutulduğundan kredinin alındığı aydan itibaren 12 aylık süreyi 303 hesabına(sonraki yıla sarksa bile) alıyor ve 13.aydan itibaren ise 400 hesabını kullanıyorum.Tabiki bu işlem açılacak tali hesap sayısını biraz fazlalaştırıyor ama bana göre de doğru uygulama da bu şekilde olmalıdır.
Saygılar
Bir mum diğer bir mumu tutuşturmakla,ışığından bir şey kaybetmez. (Mevlâna Celâlediin-i Rûmî)
400 hesapta takip edip, vadesi 1 yılın altına düşen taksitleri (ana para+faiz) 303'e aktarmak gerekir.
Tarafımca yazılan mesajları şahsi görüşlerim olup, her hangi bir hukuki sorumluluğum yoktur.
kredi ödemeleri aylık taksitler şeklinde değil. 2 kerede ödenecek ama.
Koray Bey; zamanınız olurda 1 cümle ile yazabilirseniz.
Kredilerde 300-400 hesaplarının ayırımını yaparken 1 yıl kavramından; mali yılımı? yoksa kredi vadesini anlamalıyız.
Teşekkürler. Saygılar.
Sn.Koraykarakaya bende sizin gibi düşünüyorum. Ancak Sn.Twolf, Sn.Güroy ve bazı arkadaşlar bu ayrımı işlem tarihine göre yapıyorlar. Aynı şekilde 180-280 hesabı da bu şekilde ayırıyorlar. Bence bu yanlış bir uygulamadır. Mizana baktığımızda 180 veya 300 hesaptaki tutarların 31.12 tarihine kadar kapanacak tutarlar olduğunu görmemizdir.Bilanço tarihinde ise 280 veya 400 hesaptaki tutarların vadesi bir yılın altına düşen kısmının 180 veya 300 hesaplara aktarılması gerekir diye düşünüyorum
Sayın Arkadaşlar,
180 - 280 hesapların kullanımı ile 300 - 400 hesapların kullanımları farklıdır.
180 - 280 hesaplar giderlerle ilgilidir ve dönemsellik ilkesi göz önüne alınarak bölümlendirme yapılır. Takvim, daha doğrusu Mali Takvim, (özel dönem varsa özel dönemler) göz önüne alınmalıdır.
TDH Uygulama açıklamaları da bu yöndedir. Bakınız ilgili hesaplarla ilgili uygulama açıklamaları;
18. GELECEK AYLARA AİT GİDERLER
Bu grup, içinde bulunulan dönemde ortaya çıkan, ancak gelecek dönemlere ait olan giderler ile faaliyet dönemine ait olup da kesin borç kaydı hesap döneminden sonra yapılacak gelirlerden oluşur. Bu grup hesapları aşağıdaki gibidir.
28. GELECEK YILLARA AİT GİDERLER VE GELİR TAHAKKUKLARI :
Bu grup, içinde bulunan dönemde ortaya çıkan ancak gelecek yıllara ait olan giderler ile faaliyet dönemine ait olup da ileriki yıllarda tahsil edilebilecek gelirlerden oluşur. Bu grup hesapları aşağıda gösterilmiştir.
280. GELECEK YILLARA AİT GİDERLER
Bu hesap, peşin ödenen ve cari dönem içinde ilgili gider hesaplarına kaydedilmemesi gereken, gelecek yıllara ait giderleri izlemek için kullanılır.
300 - 400 hesapların takibi ise Finansal Muhasebe tekniğine göredir; ( Esasen TDH tamamen Finansal Muhasebe tekniğine göredir ) ve 360 gün ve üzeri olarak bölümlendirilir. Yine ;
30. MALİ BORÇLAR
Kredi kurumlarına olan kısa vadeli borçlar ile kısa vadeli para ve sermaye piyasası araçları ile sağlanan krediler ve vadesine bir yıldan daha az bir süre kalan uzun vadeli mali borçların ana para taksit ve faizlerini kapsar.
303. UZUN VADELİ KREDİLERİN ANAPARA TAKSİTLERİ VE FAİZLERİ
Vadelerine bir yıldan fazla süre bulunmakla birlikte uzun vadeli kredilerin, bilanço tarihinden itibaren bir yıl içinde ödenecek anapara taksitleri ile vadesi bir yılın altına düşenleri ve bunların tahakkuk ettiği halde henüz ödenmeyen faizlerini kapsar.
40. MALİ BORÇLAR
Bilanço tarihi itibariyle vadesine bir yıldan fazla süre kalmış bulunan, banka ve diğer finans kuruluşlarından alınan krediler ile işletmece borçlanma amacıyla ihraç edilmiş, menkul değerler bu hesap grubunda yer alır.
400. BANKA KREDİLERİ
Banka ve diğer finans kuruluşlarından alınan uzun vadeli kredilerin yer aldığı hesaptır.
İşleyişi :
Alınan uzun vadeli krediler bu hesaba alacak, ödenmeleri halinde borç kaydedilir. Bilanço tarihinden itibaren bir yıl içinde ödenecek ana para taksitleri ile vadesi bir yıla düşen tutarlar "303. Uzun Vadeli Kredilerin Anapara Taksitleri ve Faizleri Hesabı" nın alacağına aktarılmak suretiyle bu hesaba borç kaydedilir.
Bu bilgilerin ışığında bir tereddüt olmaması gerektiğini düşünüyorum.
Saygılar,
Kevork
Şu anda 1 kullanıcı bu konuyu görüntülüyor. (0 kayıtlı ve 1 misafir)