Merhaba, Ziyaretçi. Lütfen giriş yapın veya üye olun.Aktivasyon icinburaya tıklayın.
Alomaliye.com Forum « Sosyal Güvenlik Mevzuatı « Ä°ÅŸ Kanunu Mevzuatı «  (Moderatörler: alomaliye, nguroy, ferhat, ebru ÅŸener, ZİNDAN)Devamsızlık ÅŸartları nasıl olmalıdır
Sayfa: [1]   AÅŸağı git
Yazdır
Gönderen Konu: Devamsızlık ÅŸartları nasıl olmalıdır  (Okunma Sayısı 1012 defa) Bookmark and Share
0 Üye ve 2 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
gurysmn
Yeni Üye
*

Teşekkür Puanı: 0
Nereden:

« : Aralık 30, 2011, 01:32:58 ÖS »

Merhaba ;
Fabrika ortamında mavi yaka beyaz yaka muhabbetinden kaynaklanan bazı ayrımlar var MY saatlik çalışır BY aylıklı çalışır ve MY GiriÅŸ - Çıkış 'ta kart okutmak durumundadır.İdari kısım yani BY  kart okutmak zorunda deÄŸildir diye bir söylem var.İş yerinde idari birimde çalışan personel giriÅŸ çıkışları belli deÄŸil ne zaman iÅŸe geliyor gidiyor bilinmiyor öğlen gelip 1 saat sonra çıktığı anlaşılıyor.İnsan kaynakları bu durumla ilgili personele ihtar çekebilir mi? ve ücret kesintisinde bulunabilir mi?
Konuyla ilgili yorumlarınızı bekliyorum....
kemalforum
Forum Üyesi
**

Teşekkür Puanı: 7
Nereden: İstanbul

« Yanıtla #1 : Aralık 30, 2011, 01:52:10 ÖS »

yazılı şirket politikaları ve iş sözleşmeleri ne durumda? bunları bilmeden bir yorum yapmak zor.

SMMM KEMAL DEMİRYÜREK
ÅŸeref aydemir
Aktif Üye

Teşekkür Puanı: 5
Nereden: Ankara

« Yanıtla #2 : Aralık 31, 2011, 12:10:57 ÖS »

Sn.Kemalforum un haklı olarak ifade ettiÄŸi duruma açıklık getirilseydi daha kolay çözebilirdik.
 Yinede irdelemeye çalışalım, bu süreçte bilmediklerimiz var ise öğrenmiÅŸ oluruz.

Ä°Åž yasası nın m.67,m63 ve  ilgili yönetmelik m.8-9 da günlük haftalık çalışma süreleri ve uygulama hakkında hususlar mevcuttur.

Olayımızda,"BY yakalılar kart okutmak zorunda deÄŸildir diye bir söylem var.İşyerinde idari birimde çalışan personel giriÅŸ çıkışları belli deÄŸil ne zaman iÅŸe geliyor gidiyor bilinmiyor öğlen gelip 1 saat sonra çıktığı anlaşılıyor."denildiÄŸine göre,sözleÅŸme ve diÄŸer kaynaklarda bu hususlara iliÅŸkin hükümler olmadığı,hatta iÅŸveren tarafından günlük çalışmanın baÅŸlama ve bitiÅŸ saatleri ile dinlenme saatlerinin iÅŸyerinde iÅŸcilere duyurulmamış olduÄŸunu  düşünebiliriz.Zaten duyurulmuÅŸ,sözleÅŸme ve eki niteliÄŸindeki diÄŸer kaynaklarda dahüküm var ise çözüm daha kolay olacaktır.ANCAK,ORTADA FİİLİ UYGULAMA VAR..!(iÅŸ ve sözleÅŸme ÅŸartları..!)
 Ã‡Ã¶züm açısından;iÅŸci-iÅŸveren iliÅŸkileri çerçevesinde ,İK.bu durum nedeniyle doÄŸrudan bu çalışanlar hakkında disiplin iÅŸlemi baÅŸlatmazdan önce, sözleÅŸme diÄŸer kaynakları inceledikten sonra konu hakkında hükümler yok ise ilk önce tüm çalışanlara iliÅŸkin"Günlük çalışma saatleri-ara dinlenmesi-hafta tatili"süreçlerini gösterir duyurusunu iÅŸyeri ilan panosuna asmasını, riayet noktasında düzelme olmuyor ise bu defa yine ayrım yapmadan tüm çalışanlara SONUÇLARINIDA İŞVERENİYLE İSTİŞARE EDEREK yazılı tebliÄŸ de bulunmasını tavsiye ederim.

« Son Düzenleme: Aralık 31, 2011, 12:47:58 ÖS Gönderen: ÅŸeref aydemir » Logged
ÅŸeref aydemir
Aktif Üye

« Yanıtla #3 : Aralık 31, 2011, 12:43:47 ÖS »

Her ne kadar konu baÅŸlığı ile olayın içeriÄŸi uyumlu deÄŸil ise de,
 BU OLAYIN"iÅŸ ve sözleÅŸme ÅŸartlarında esaslı deÄŸiÅŸiklik","iÅŸverenin yönetim hakkı" ve sözleÅŸmenin esaslı unsurları(iÅŸcinin iÅŸ görme edimi ve bağımlılığı ile iÅŸverenin ücret ödeme yükümlülüğü )ÇERÇEVESİNDE incelenerek sonuçlandırılması gerekir diye düşünüyorum.
ÅŸeref aydemir
Aktif Üye

« Yanıtla #4 : Aralık 31, 2011, 02:15:41 ÖS »

Yukarıdaki konular çerçevesinde,günlük ve haftalık çalışma sürelerinin önceden belirlenmemesi durumu, bu konuda fiili uygulamanın(çalışma sürelerinin) net olmaması hali,tespiti açısından fiili olarak yapılan otalama haftalık çalışma süresiinin örneÄŸin 40 saat olması, böyleliklede haftalık çalışmanın  45 saatin altında kalması halinde ;
 a.Fazla çalışmalar yönünden, ortalama haftalık çalışma süresinin 40 saat olması halinde,  45 saatin altında kalması nedeniyle "fazla sürelerle çalışma"durumu sözkonusu olacak,bu duruma görede hesaplama(ücret ve serbest zaman izni açısından)deÄŸiÅŸicek,
 b.İş ve sözleÅŸme ÅŸartlarında esaslı deÄŸiÅŸiklik yönünden,Haftalık çalışma saatleri konusu, m.22 kapsamında bir husus olup,örneÄŸin bu iÅŸcilerin haftalık çalışma süresinin  40 saat olduÄŸu ve bu durumun yazılı olmasada öteden beridir fiilen 40 saat olarak uygulanıyor,uygulanmış olması karşısında ,iÅŸverenin de (örtülü-zımnen)kabülü ile haftalık çalışma süresi 40 saat kabül edilir-kabül görür ise bu sürenin 45 saat e çıkarılmasında iÅŸcinin muvafakanın gerekeceÄŸi,
 c.Ancak, iÅŸcinin iÅŸ görme edimi ve bağımlılık açısından,iÅŸ günlerinde mesai saatleri içinde, iÅŸcilerin kendi istek ve iradeleri ile iÅŸyerinden izinsiz,özürsüz iÅŸle ilgili neden olmaksızın(olsa bile iÅŸverenin blgisi dışında)ayrılamayacakları,
 d.İşyerinde çalışma ÅŸartlarında esaslı deÄŸiÅŸiklik oluÅŸturmamak koÅŸuluyla iÅŸverenin, iÅŸcinin çalışma ÅŸartlarını deÄŸiÅŸtirmesi konusu iÅŸverenin yönetim hakkı ile ilgilidir.İş koÅŸullarındaki deÄŸiÅŸikliÄŸin iÅŸci aleyhine olmaması durumunda iÅŸverenin yönetim hakkının sınırlandırılması gerekmez.Ama bu olayda haftalık çalışma 40 saat denilir de 45 saat e çıkarılmak istenmesi sözkonusu olursa, bu noktada iÅŸveren yönetim hakkını iÅŸcinin alehine kullanmış olur ki,bu durum  iÅŸci tarafından kabül görmeyebilecektir.
 ANLAÅžMAK mümkünse neden olmasın...
« Son Düzenleme: Aralık 31, 2011, 02:23:23 ÖS Gönderen: ÅŸeref aydemir » Logged
keremcem
Kıdemli Üye

Teşekkür Puanı: 12
Nereden:

« Yanıtla #5 : Aralık 31, 2011, 02:30:05 ÖS »

Alıntı
MY saatlik çalışır BY aylıklı çalışır ve MY GiriÅŸ - Çıkış 'ta kart okutmak durumundadır.İdari kısım yani BY  kart okutmak zorunda deÄŸildir diye bir söylem var.
Bu söylem kime ait?
balmi
Forum Üyesi
**

Teşekkür Puanı: 1
Nereden:

« Yanıtla #6 : Ocak 07, 2012, 11:09:31 ÖS »

Bu ayrım genel olarak üretim yapan fabrikalarda vardır doÄŸrudur. fakat burda arkadaÅŸların dedikleri gibi iÅŸ sözleÅŸmelerine bakmak gerekir ayrıca ÅŸuda varki idari kısımda çalışan kiÅŸilerin giriÅŸ çıkış görev ve benzeri durumlarını kontrol etmek düzenlemek oldukça zordur. Aynı ÅŸekilde genel olarak idari kısımda çalışanlarda mesai ücreti almazlar tabi bu uygulamalar iÅŸletmenin kendi iç hukuku ile ilgilidir fakat iÅŸ kanunu açısından bakarsak. idari kısım yani beyaz yakalılar sözleÅŸmelerinde maktu aylık ücret ÅŸekli ile aylık alırlar yani bu kiÅŸi iÅŸe gelmediÄŸi günü kesilmez ayda geç kaldığında hatta  hastalanıp rapor aldığında dahi aylığı tam olarak ödenir 30 gün üzerinden. burda kıstas şöledir diye düşünüyorum idari kısım beyaz yakalıların üstünde sorumlulukları vardır, sorumluluÄŸunu yerine getirdikten sonra iÅŸe geç gelmiÅŸ gelmemiÅŸ pek önemi yoktur yada erken çıkmış hatta gelmemiÅŸ, iÅŸveren burda o kiÅŸinin yapması gereken iÅŸi yapmışmı sorumluluÄŸunu yerine getirmiÅŸmi ona bakar. aynı ÅŸekilde yapması gereken iÅŸi sorumluluÄŸunu yerine getiremediÄŸi zaman belki gece geç saatlere kadar hatta pazar günü dahi çalışır ve bu çalışma karşılığında fazla çalışma ücreti ( mesai ) talep etmez edemez. Mavi yakalılar ise işçi kısımıdır üretimle ilgilidir iÅŸide doÄŸal olarak fabrikadadır ve fiili olarak çalışması gerekmektedir giriÅŸ çıkışı kontrol edilebilen saat üzerinden aylık alandır. fazla çalışmasına karşılık mesai ücreti alır.
ÅŸeref aydemir
Aktif Üye

« Yanıtla #7 : Ocak 08, 2012, 12:02:42 ÖÖ »

Alıntı
MY saatlik çalışır BY aylıklı çalışır ve MY GiriÅŸ - Çıkış 'ta kart okutmak durumundadır.İdari kısım yani BY  kart okutmak zorunda deÄŸildir diye bir söylem var.
Bu söylem kime ait?
Sn.Keremcem haklı olarak soruyor, anlaşılan bunu işveren/veya vekili söylemiyor, özellikle MY söylüyor,sn.Balmı da iş ortamı hk.bizi bilgilendiriyor doğru işleyiş öyle yürüyor.Fakat,yanlış anlamıyorsam İK. kendince disiplin işlemi başlatmıyor,işveren/veya vekili nin niyeti böyle olunca İK.nasıl işlem yapması gerektiğini araştırıyor,karar verildikten sonra düğmeye başlanacak gibi gözüküyor...
keremcem
Kıdemli Üye

Nereden:

« Yanıtla #8 : Ocak 08, 2012, 01:05:34 ÖS »

Bu ayrım genel olarak üretim yapan fabrikalarda vardır doÄŸrudur. fakat burda arkadaÅŸların dedikleri gibi iÅŸ sözleÅŸmelerine bakmak gerekir ayrıca ÅŸuda varki idari kısımda çalışan kiÅŸilerin giriÅŸ çıkış görev ve benzeri durumlarını kontrol etmek düzenlemek oldukça zordur. Aynı ÅŸekilde genel olarak idari kısımda çalışanlarda mesai ücreti almazlar tabi bu uygulamalar iÅŸletmenin kendi iç hukuku ile ilgilidir fakat iÅŸ kanunu açısından bakarsak. idari kısım yani beyaz yakalılar sözleÅŸmelerinde maktu aylık ücret ÅŸekli ile aylık alırlar yani bu kiÅŸi iÅŸe gelmediÄŸi günü kesilmez ayda geç kaldığında hatta  hastalanıp rapor aldığında dahi aylığı tam olarak ödenir 30 gün üzerinden. burda kıstas şöledir diye düşünüyorum idari kısım beyaz yakalıların üstünde sorumlulukları vardır, sorumluluÄŸunu yerine getirdikten sonra iÅŸe geç gelmiÅŸ gelmemiÅŸ pek önemi yoktur yada erken çıkmış hatta gelmemiÅŸ, iÅŸveren burda o kiÅŸinin yapması gereken iÅŸi yapmışmı sorumluluÄŸunu yerine getirmiÅŸmi ona bakar. aynı ÅŸekilde yapması gereken iÅŸi sorumluluÄŸunu yerine getiremediÄŸi zaman belki gece geç saatlere kadar hatta pazar günü dahi çalışır ve bu çalışma karşılığında fazla çalışma ücreti ( mesai ) talep etmez edemez. Mavi yakalılar ise işçi kısımıdır üretimle ilgilidir iÅŸide doÄŸal olarak fabrikadadır ve fiili olarak çalışması gerekmektedir giriÅŸ çıkışı kontrol edilebilen saat üzerinden aylık alandır. fazla çalışmasına karşılık mesai ücreti alır.
Haklısınız da,
işte işin ''da' sı var Gülümseme
3-5-15-25 mavi yakalı personelin çalıştığı üretim bölümünde çalışan , o mavi yakalıların sorumlusu olarak atanmış, iş ücret ödeme noktasına geldiğinde BEYAZ YAKA olarak değerlendirilen( ki genelde gri yakadır o yaka Gülümseme ), ancak mavi önlüklülerle birlikte pazar veya gece çalışmasına kalan kişilerdir aslında beyaz önlüklü-beyaz yakalı çalışanlar.
Bu çalışma karşılığında da genellikle işveren veya üst-orta kademe yönetim tarafından, çalışma saatlerinde esneklik tanınır karşılığında fazla çalışma ücreti ödenmemesi ve fazlaca sorumluluk yüklenmesi nedeniyle. Bu esnek düşünce ise, öncelikle İK bölümü sonrasında ise Mavi yakalı çalışanların gözüne batar , Gülümseme kimse kızmasın alınmasın, benim gördüğüm bu oldu genel olarak.
''Söylem var'' sözüne bu nedenle takıldım, aslolan işveren veya vekilinin söylediğidir, öncelikli olarak sözleşmeden sonra.
Pek çok yerde uygulamada büro personeli, beyaz yakalı çalışanlara fazla çalışma ücreti ödenmeyeceği yönünde bir kabul olduğundan bu şekilde uygulama pek çok kişiye normal görülmekte olsa da,
SÖZLEŞMELERDE AÇIKÇA BELİRTİLMEDİĞİ SÜRECE HER ÇALIŞANIN YAPTIĞI FAZLA ÇALIŞMAYA İLİŞKİN ÜCRET ALACAĞI HAKKI DOĞAR.! Gülümseme

Söyleme değil, sözleşmede yazana bakmak,
sözleşmede bu konuda bir şey yazmıyorsa da, o güne kadar olan uygulamaya bakıp, bir daha sorun yaşanmaması adına, bu uygulamayı yazılı hale getirmek ve uygulamaktır aslında yapılması gereken.

« Son Düzenleme: Ocak 08, 2012, 01:09:28 ÖS Gönderen: keremcem » Logged
ÅŸeref aydemir
Aktif Üye

« Yanıtla #9 : Ocak 08, 2012, 04:05:13 ÖS »

EVET
balmi
Forum Üyesi
**

Teşekkür Puanı: 1
Nereden:

« Yanıtla #10 : Ocak 08, 2012, 10:52:09 ÖS »

ÜCRET ŞEKİLLERİNE GÖRE TATİL ÜCRETİ

Madde 49 - İşçinin tatil günü ücreti çalıştığı günlere göre bir güne düşen ücretidir.

Parça başına, akort, götürü veya yüzde usulü ile çalışan işçilerin tatil günü ücreti, ödeme döneminde kazandığı ücretin aynı süre içinde çalıştığı günlere bölünmesi suretiyle hesaplanır.

Saat ücreti ile çalışan işçilerin tatil günü ücreti saat ücretinin yedibuçuk katıdır.

Hasta, izinli veya sair sebeplerle mazeretli olduÄŸu hallerde dahi aylığı tam olarak ödenen aylık ücretli işçilere 46, 47 ve 48 inci maddenin birinci fıkrası hükümleri uygulanmaz. Ancak bunlardan ulusal bayram ve genel tatil günlerinde çalışanlara ayrıca çalıştığı her gün için bir günlük ücreti ödenir.
gurysmn
Yeni Üye
*

Teşekkür Puanı: 0
Nereden:

« Yanıtla #11 : Ocak 27, 2012, 01:44:53 ÖS »

öncelikle yorum yapan arkadaşlara teşekkür ederim.
şöyle yapalım ben konuyu kısacası anlatayım neden böyle BY yaka MY yaka sorunu çıktı..bizim ÅŸirketimiz 45 üretimde çalışan 15 idari bölüm olmak üzere 60 mevcut bir fabrika ...bütün söylediklerinize katılıyorum fakat İK.zor durumda kaldığı için ve BY kart okutmak zorunda deÄŸildir diyen bir kısım olması ve  yöneticimizde zorunludur diye diretmesinden kaynaklanıyor bahsedilen hizmet sözleÅŸmesinde geçen iÅŸgören haftalık 45 saat çalışmak durumundadır der.
Bu durum BY yaka personelin iÅŸten ayrılmasının muallakta kaldığı dönemde çıktı ortaya BY giriÅŸ-çıkış kart basmadığı için  ilk önce çıkmasına karar verildi sonrasında personel gelmediÄŸi halde ben geldim diye diretince yönetim İK puantajını çıkarmasını istedi fakat kart basmadığı ( puantaj alınamadı ) için bir sonuç elde edilemedi ve yönetim bundan sonra büroda olanlar sabah 08:00 akÅŸam 18:00 da giriÅŸ-çıkışta kart basmak zorundadır deyip İK.üzerine attı.
bununla ilgili yapılacak birşey varsa yardımcı olmanızı bekliyorum....
keremcem
Kıdemli Üye

Nereden:

« Yanıtla #12 : Ocak 27, 2012, 01:54:48 ÖS »

Alıntı
yönetim bundan sonra büroda olanlar sabah 08:00 akşam 18:00 da giriş-çıkışta kart basmak zorundadır deyip İK.üzerine attı.
Yapılacak tek bir şey var,
.... tarihinden itibaren , çalışan tüm personel, giriş çıkış takip kartlarını kart okuyucuya okutacaktır.
GiriÅŸ çıkış takip sistemi kayıtlarından alınan verilere göre , kartını geçerli sebep olmaksızın  okutmayan personel, o gün iÅŸe gelmemiÅŸ olarak deÄŸerlendirilecek ve ÅŸartlar oluÅŸtuÄŸunda 4857 sayılı iÅŸ kanunun 25/II maddesine uygun olarak sözleÅŸmesi tazminatsız olarak feshedilebilecektir.
şeklinde bir duyurunun tüm çalışanlara beyan edilmesi ve takibini yapmak dışında İK nın yapabileceği bir şey yok Gülümseme
ÅŸeref aydemir
Aktif Üye

« Yanıtla #13 : Ocak 27, 2012, 10:57:00 ÖS »

sn.keremcem de doÄŸrusunu söylemiÅŸ biraz konuyu açarak ilave etmek gerekirse,sözleÅŸmede"iÅŸgören haftalık 45 saat çalışmak zorundadır"yazılı ise sözleÅŸmenin eki niteliÄŸindeki diÄŸer kaynaklardada aksi hükümler yok ise çalışanlar,(iÅŸcinin bağımlılık ve iÅŸ görme edimi kapsamında)iÅŸverenin bu konudaki talimatllarına özenle uymak zorundadırlar.İiÅŸverenin bu süreci dikkatli bir ÅŸekilde yürütmesinde fayda var.
 Ã–ncelikle iÅŸveren;
 a.örneÄŸin iÅŸe geç gelme,erken ayrılma,devamsızlık,iÅŸyerinde günlük iÅŸ süresi içinde görevleri nedeniyle dahi olsa iÅŸverenin bilgisi dahilinde iÅŸyerinden ayrılmamaları, özel hallerde saatlik yada günlük izin almaları vs.gibi hususlara dair genel bilgilendirme yapması,
 b.bu hususlara riayet etmeyenler hakkında,verilecek disiplin (uyarı-ihtar-ücret kesintisi,son olarak fesih iÅŸlemi gibi) cezaları hakkındada çalışanları bilgilendirmesi,
 c.daha sonra iÅŸlenen fiilin ağırlık derecesine göre(suç ve ceza orantısı)disiplin iÅŸlemi baÅŸlatması
 d.mutlaka bu durumlar yazılı olarak tüm çalışanlara imza karşılığı tebliÄŸ olması,
 durumu ileride ÅŸikayet,ihtilaf yada dava konusu olması halinde ,iÅŸverenin yararına olacaktır.
Sayfa: [1]   Yukarı git
Yazdır
Gitmek istediÄŸiniz yer: