Merhaba, Ziyaretçi. Lütfen giriş yapın veya üye olun.Aktivasyon icinburaya tıklayın.
Sayfa: [1] 2   AÅŸağı git
Yazdır
Gönderen Konu: İstifa  (Okunma Sayısı 817 defa) Bookmark and Share
0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
gurysmn
Yeni Üye
*

Teşekkür Puanı: 0
Nereden:

« : Ocak 27, 2012, 10:05:52 ÖÖ »

1 yıldır çalışmaktayım.söz konusu çalışma sürem içerisinde maaş ödemelerinde ki gecikmelerden dolayı tüm kanuni ve akdi haklarım saklı kalmak koşuluyla işten ayrılmak istiyorum.gerekli işlemlerinin yapılmasını arz ederim.
Diye yazılı dilekçe veren işçinin hangi haklarını işveren ödemek durumundadır.konuyla ilgili açıklamalı cevaplarınızı bekliyorum arkadaşlar..Teşekkürler
« Son Düzenleme: Ocak 27, 2012, 10:38:49 ÖÖ Gönderen: ebru ÅŸener » Logged
keremcem
Kıdemli Üye

Teşekkür Puanı: 12
Nereden:

« Yanıtla #1 : Ocak 27, 2012, 10:26:54 ÖÖ »

Sözleşmenizi feshettiğinizi bildirdiğiniz gün, en az 365 günlük çalışmanız varsa;
1 yıllık kıdem tazminatına ve 14günlük ücretli izin hakkına kavuşmuş olacağınızdan,
1 yıllık kıdem tazminatı+ 14 günlük izin ücreti+ödenmemiş aylık ücret alacaklarınız+varsa ödenmemiş fazla çalışma ücretlerinizin ödenmesi gerekir.
HAklı sebeple de olsa, sözleşmeyi fesheden tarafın ihbar tazminatı talep hakkı olmaz.

Sözleşmenizi feshettiğinizi bildirdiğiniz gün, 365 günden az çalışmanız varsa;
kıdem tazminatı ve izin hakkı kazanacak kadar çalışma süreniz olmadığından , kıdem tazminatı ve izin ücretine hak kazanamazsınız, bu durumda ödenmemiş aylık ücret ve fazla çalışma ücretleriniz ödenmelidir.
« Son Düzenleme: Ocak 27, 2012, 10:33:29 ÖÖ Gönderen: keremcem » Logged
gurysmn
Yeni Üye
*

Nereden:

« Yanıtla #2 : Ocak 27, 2012, 11:07:28 ÖÖ »

kerem bey çok teşekkür ederim ,konuya göstermiş olduğunuz ilgiden dolayı inanılmaz rahatladım işçime artık verecek bir cevabım oldu..
ÅŸeref aydemir
Aktif Üye

Teşekkür Puanı: 5
Nereden: Ankara

« Yanıtla #3 : Ocak 27, 2012, 11:19:59 ÖÖ »

Ben yanlışmı anlıyorum,bilemiyorum...
  Yanlış anlaşılmasın  sn.keremcem in ifadeleri elbette doÄŸrudur.
1 yıldır çalışmaktayım.söz konusu çalışma sürem içerisinde maaş ödemelerinde ki gecikmelerden dolayı tüm kanuni ve akdi haklarım saklı kalmak koşuluyla işten ayrılmak istiyorum.gerekli işlemlerinin yapılmasını arz ederim.
Diye yazılı dilekçe veren işçinin hangi haklarını işveren ödemek durumundadır.konuyla ilgili açıklamalı cevaplarınızı bekliyorum arkadaşlar..Teşekkürler
Olayın netleşmesinde fayda gördüğüm için yazıyorum.
 Ä°ÅŸci yönünden  maaÅŸ ödemelerindeki gecikme iddiası(hali)24/II-e bendi kapsamına giriyor ise iÅŸcinin haklı fesih hakkının DOÄžACAÄžI,girmiyor ise DOÄžMAYACAÄžI kanaatindeyim.(umarım soruyu yanlış anlamadım!..)
gurysmn
Yeni Üye
*

Nereden:

« Yanıtla #4 : Ocak 27, 2012, 12:02:04 ÖS »

şimdi kafam karıştı yani işçi şimdi içerideki maaşını+yıllık izin ücretini + fazla mesai ücretlerini alamıyor mu?
keremcem
Kıdemli Üye

Teşekkür Puanı: 12
Nereden:

« Yanıtla #5 : Ocak 27, 2012, 12:32:54 ÖS »

İşçi,
1 tam çalışma yılını doldurduysa,ücretli izin hakkı kazanır.
Her ne sebeple olursa olsun sözleşme feshedildiğinde, kullanılmamış izin süresine ait ücretin ödenmesi gerekir.
İşçi,
Fazla çalışma yapmışsa, fazla çalışma sürelerine ait ücreti almaya hak kazanır.
Sözleşmenin feshedilmiş olması, yapılmış olan fazla çalışma sürelerine ait ücretleri alma hakkını ortadan kaldırmaz.

İşçi,
çalışarak ücret almaya hak kazanır, sözleşmenin her ne sebeple olursa olsun feshedilmiş olması ,işçinin hak kazandığı bu işçilik ücretlerini alma hakkını ortadan kaldırmaz.

İşçi;
maaş ödemelerinde, işveren tarafından alışkanlık haline getirilmiş olan düzensizlikler nedeniyle sözleşmeyi feshetme hakkını kullanabilir. Bu hakkını kullandığında;
1 tam çalışma yılını doldurmuş ise;
yukarıdaki kazanmış olduğu haklarından başka , ayrıca kıdem tazminatı almaya da hak kazanır.

Sn.Aydemir in bahsettiÄŸi nokta,
iş kanununda ücret ödemelerinde düzensizlik nedeniyle işçinin iş görme borcunu yerine getirmesi ile ilgili düzenlemedir.( 20 gün ü geçerse, ücreti ödenmemiş işçi, işyerinde hazır bulunup, iş yapmama hakkını kullanabilir)
Alışkanlık haline getirilmiş, süreklilik arzeden bir ödeme düzensizliği, doğrudan haklı fesih sebebidir, bu konuda 20 gün bekleme gibi bir zorunluluk aranmamaktadır.

« Son Düzenleme: Ocak 27, 2012, 12:41:00 ÖS Gönderen: keremcem » Logged
gurysmn
Yeni Üye
*

Nereden:

« Yanıtla #6 : Ocak 27, 2012, 01:04:24 ÖS »

sn.keremcem açıklamalarınızdan dolayı tekrar teşekkürü bir borç bilirim.kolay gelsin iyi çalışmalar
ÅŸeref aydemir
Aktif Üye

« Yanıtla #7 : Ocak 27, 2012, 02:32:54 ÖS »

sn.gurysmn "kafanız karışmasın " olay(uzun süre maaş ödemesi düzensizliği hk)elbette sn.keremcemin dediği doğrudur
ÅŸeref aydemir
Aktif Üye

« Yanıtla #8 : Ocak 27, 2012, 03:17:59 ÖS »

Hatta yargıtay bir karar ında;"....iÅŸverenin ücret ödememesinin veya geç ödemesinin süreklilik arzetmesi halinde iÅŸcinin iÅŸ akdi feshinin  haklı ve iyi niyetli olduÄŸunu"varsaymıştır.
AYSE
Özel Üye

Teşekkür Puanı: 59
Nereden: Ümraniye-İstanbul

« Yanıtla #9 : Ocak 27, 2012, 06:21:10 ÖS »

Yerinde bir karar olmuÅŸ.

Senin, kalbine biÅŸey olmuÅŸ...
GÜLAY TAYKUTGÜL
Yeni Üye
*

Nereden:

« Yanıtla #10 : Åžubat 20, 2012, 02:00:46 ÖÖ »

iyi geceler ,

benimde sormak istediğim bir soru var. ben işyerimde 4 seneden beri çalışıyorum. işe giriş tarihim 22.11.2007

şuanda bir gebelik sürecim var. ücretli izinlerimi kullandıktan sonra. çalışamayabilirim. istifa edebilirim. işverenin bana ödemek durumunda olduğu bir hakkım varmıdır.

teşekkürler.
nguroy
Altın Üye
*

Teşekkür Puanı: 165
Nereden: İstanbul

« Yanıtla #11 : Åžubat 20, 2012, 10:01:11 ÖÖ »

İstifa ederseniz. sadece kullanmadığınız izniniz varsa onun  bedelini alırsınız.
Ayrılmadan önce ihbar süresine uyarak  istifa dilekçesi verirseniz. Borçlu kalmazsınız.

Nizam Güroy
Yönetici-SMMM
ÅŸeref aydemir
Aktif Üye

« Yanıtla #12 : Åžubat 20, 2012, 11:08:00 ÖÖ »

benimde sormak istediğim bir soru var. ben işyerimde 4 seneden beri çalışıyorum. işe giriş tarihim 22.11.2007

şuanda bir gebelik sürecim var. ücretli izinlerimi kullandıktan sonra. çalışamayabilirim. istifa edebilirim. işverenin bana ödemek durumunda olduğu bir hakkım varmıdır.

teşekkürler.
Sn.NGUROY un ifade ettiklerine dikkat etmelisiniz.
  "ÇALIÅžMAK İSTEMEME"iradeniz karşısında "tazminat"hakkınız bulunmamaktadır.
« Son Düzenleme: Åžubat 20, 2012, 11:10:12 ÖÖ Gönderen: ÅŸeref aydemir » Logged
GÜLAY TAYKUTGÜL
Yeni Üye
*

Nereden:

« Yanıtla #13 : Åžubat 20, 2012, 09:29:16 ÖS »

cevaplarınız için teşekkürler. yani hiçbir şekilde doğum yapan annelerin istifalarında tazminat hakkı yoktur. bunu anladım.

senoleker
Forum Üyesi
**

Teşekkür Puanı: 1
Nereden: Kocaeli

« Yanıtla #14 : Åžubat 20, 2012, 10:26:02 ÖS »

Evet, anladığınız doğrudur. Gebelik ya da çocuk doğması sebebi ile istifada tazmşnat alınmaz.
Evlendiğinizde, evlendiğiniz için istifa etseydiniz, o zaman tazminatınızı alabilirdiniz.

Bir de ÅŸuna dikkat edin:
İşten ayrılacağınızı muhakkak surette ve yazılı olarak işten çıkmadan 2 ay (daha doğrusu 8 hafta) önce haber vermeniz gerekir.
Aksi halde işverene ihbar tazminatı ödemek zorunda kalabilirsiniz.
Sayfa: [1] 2   Yukarı git
Yazdır
Gitmek istediÄŸiniz yer: