Merhaba, Ziyaretçi. Lütfen giriş yapın veya üye olun.Aktivasyon icinburaya tıklayın.
Sayfa: [1] 2   AÅŸağı git
Yazdır
Gönderen Konu: Ücret gelir dilimleri  (Okunma Sayısı 583 defa) Bookmark and Share
0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
tugba_cag
Forum Üyesi
**

Teşekkür Puanı: 0
Nereden: Antalya

« : Åžubat 03, 2012, 12:26:58 ÖS »

Merhaba arkadaÅŸlar.. Mükellefim olan bir ÅŸirkette ücretleri sgk ya alınan net ücretten brüt ücrete hesaplama  yaparak beyan etmekteyim. 2011 yılında işçilerin bir kısmı gelir vergisi dilimi aÅŸtığından otomatikman brüt ücretler kademeli olarak yükselmiÅŸti. Fakat ÅŸimdi 2012 yılında 166 nolu VUK nun 5. maddesine göre gelir vergisi dilimi sıfırdan hesaplanmaya baÅŸlayacağı için net ücretten brüt ücrete doÄŸru hesaplama yaptığımdan brüt ücretlerde 2011 yılına göre düşüş oluyor. Ama böyle bir durumda sgk brüt ücretler düştüğü için defter incelemesi istiyor. (daha önce yaÅŸadık bu durumu.) Brüt ücreti sabitlediÄŸim takdirde de net ücretlerde yükselme oluyor.  bu durumda ne yapacağımı ÅŸaşırmış durumdayım. fikirlerinizi bekliyorum. ÅŸimididen teÅŸekkürler...

SMMM Tuğba Çağlayan Ersoy
« Son Düzenleme: Åžubat 03, 2012, 01:53:48 ÖS Gönderen: ebru ÅŸener » Logged

nguroy
Altın Üye
*

Teşekkür Puanı: 165
Nereden: İstanbul

« Yanıtla #1 : Åžubat 03, 2012, 12:31:50 ÖS »

Sgk  böyle birÅŸey istemez. İstenirse  sizin  gayet saÄŸlam ve geçerli bir sebebiniz var. Ücrtelerin net hesaplandığını kolaylıkla ispatlarsınız.
SGK ancak  yıl içersinde belirgin bir  düşme olursa, yada dikkat çeken bir durum olursa  yazı ile bilgi ister.

Nizam Güroy
Yönetici-SMMM
tugba_cag
Forum Üyesi
**

« Yanıtla #2 : Åžubat 03, 2012, 12:38:34 ÖS »

Öncelikle cevabınız için teşekkür ederim. Haklısınız böyle bir şey istememli sgk. Fakat aynen söylediğim buna benzer bir durum nedeniyle bir mükellefim haksız yere kapsamlı bir inceleme geçirdi. İncelemeyi yapan müfettiş arkadaşımız henüz yeni göreve başlamış 23 yaşında genç bir bayan arkadaştı. Ve inanın bize kan kusturdu diyebilirim. Tabiki nedenimiz gayet sağlam fakat çektiğimiz eziyet yanımıza kar kaldı üstelik 6 ay sonrada şirkete nedeni belli olmayan 6000 tl ipc geldi. Dolayısıyla da sgk ile ilgili en ufak risklerde bile yoğurdu üfleyerek yemeye çalışıyoruz artık...

nguroy
Altın Üye
*

« Yanıtla #3 : Åžubat 03, 2012, 12:45:47 ÖS »

Sizi çok iyi anlıyorum. Kraldan fazla kıralcılık  diye buna denir iÅŸte.
peki yeni yıl baÅŸlarında ücretler ufak da olsa bir  artış olmuyormu?
Ayrıca toplamda da sgk matrahı azalıyor mu?

Nizam Güroy
Yönetici-SMMM
tugba_cag
Forum Üyesi
**

« Yanıtla #4 : Åžubat 03, 2012, 01:05:09 ÖS »

Açıkçası şu an ücretlerde artış olmadı. Bizim bulunduğumuz yer turizm bölgesi olduğundan ücret artışları da yaz sezonu oluyor. Toplam sgk matrahı asgari ücret artışları nedeniyle azalmıyor. Zaten bu durum 3 kişide mevcut şu an kişi başına ortalama 50-200 tl arası azalış oluyor...

nguroy
Altın Üye
*

« Yanıtla #5 : Åžubat 03, 2012, 01:33:45 ÖS »

Evet Antalyayı bilirim.  Toplam  sgk azalmıyorsa  diÄŸer ücretler de bordro da tam gösteriliyorsa  bence  sorun olmaz.

Ancak sgk bu azalışı  açıktan ücret mi ödeniyor diye   kurcalıyor.

Nizam Güroy
Yönetici-SMMM
g705
Kıdemli Üye

Teşekkür Puanı: 23
Nereden:

« Yanıtla #6 : Åžubat 03, 2012, 01:40:26 ÖS »

Elinizde net ücret üzerinden yapılmış iş sözleşmesi var ise bunu ibraz ettiğinizde sorun çıkarmamaları gerekir.

admin_fast'dan -> Forum Kuralları
tugba_cag
Forum Üyesi
**

« Yanıtla #7 : Åžubat 03, 2012, 01:51:38 ÖS »

Cevaplarınız için teşekkür ederim. Mecburen gerçek neyse onu bildireceğim öbür türlü işçinin almadığı maaşı bordroda göstermenin anlamı yok diye düşünüyorum. Evet tabiki sözleşmelerimiz mevcut. İlginize çok teşekkür ederim...

muhasebe
Kıdemli Üye

Teşekkür Puanı: 27
Nereden: Bozüyük- BİLECİK

« Yanıtla #8 : Åžubat 03, 2012, 04:28:45 ÖS »

Merhaba arkadaÅŸlar.. ..............
Fakat şimdi 2012 yılında 166 nolu VUK nun 5. maddesine göre gelir vergisi dilimi sıfırdan hesaplanmaya başlayacağı için ........

Merhaba ;

Sayın ERSOY , bu 166 nolu kanunu ve 5.maddeyi anlayamadım.  Ney

Kolay gelsin.
Abdullah MAKİNECİ
Serbest Muhasebeci Mali Müşavir
tugba_cag
Forum Üyesi
**

« Yanıtla #9 : Åžubat 08, 2012, 10:51:53 ÖÖ »

Sayın Makineci, VUK 166 deÄŸile  GVK 166 yazmam gerekiyordu hata yapmışım. İsterseniz kopyalayabilirimde...

muhasebe
Kıdemli Üye

« Yanıtla #10 : Åžubat 08, 2012, 11:26:05 ÖÖ »

Merhaba ;

Ben hala GVK 166 yı çözemedim. GVK nun numarası 193 dür. Kanun numaralarını doğru yazmanız yeterli. Kopyalama yapmanıza gerek yok ,kütüphanem oldukça iyidir.

Kolay gelsin.
Abdullah MAKİNECİ
tugba_cag
Forum Üyesi
**

« Yanıtla #11 : Åžubat 08, 2012, 02:30:32 ÖS »

GVK 193 te gelir dilimlerini bulabilirsiniz. GVK 166 da ise ücretlerdeki hesaplamalardan bahsediyor. Benimkide en az sizinki kadar iyidir sevgili meslekdaşım gördüğünüz gibi sizinde eksikleriniz olabiliyormuş. Çocuğa söyler gibi uyarı yapmaktansa araştırma yapmak daha iyiymiş...
« Son Düzenleme: Åžubat 08, 2012, 02:34:30 ÖS Gönderen: tugba_cag » Logged

muhasebe
Kıdemli Üye

« Yanıtla #12 : Åžubat 08, 2012, 03:17:16 ÖS »

Merhaba ;

Sn  ERSOY ,
Merhaba arkadaÅŸlar.. Mükellefim olan bir ÅŸirkette ücretleri sgk ya alınan net ücretten brüt ücrete hesaplama  yaparak beyan etmekteyim. 2011 yılında işçilerin bir kısmı gelir vergisi dilimi aÅŸtığından otomatikman brüt ücretler kademeli olarak yükselmiÅŸti. Fakat ÅŸimdi 2012 yılında 166 nolu VUK nun 5. maddesine ..................

yazan sizsiniz. Bakınız  ne yazmışsınız 166 nolu VUK nun 5.maddesi ,ben de anlayamadım dedim. Daha sonra da
GVK 193 te gelir dilimlerini bulabilirsiniz. GVK 166 da ise ücretlerdeki hesaplamalardan bahsediyor.

GVK 193 ü zaten biliyoruz da  inanın , araÅŸtırdım ama 166 nolu GVK ‘nu nedense bulamadım.Yazımı azarlama olarak yorumlamışsınız buna da üzüldüm.
Rica etsem  GVK 166 yı kopyalar mısınız ? Benim cahilliÄŸime veriniz lütfen.

Kolay gelsin.
Abdullah MAKİNECİ
tugba_cag
Forum Üyesi
**

« Yanıtla #13 : Åžubat 08, 2012, 06:35:17 ÖS »

Merhaba ;
GVK nun numarası 193 dür. Kanun numaralarını doğru yazmanız yeterli. Kopyalama yapmanıza gerek yok ,kütüphanem oldukça iyidir.

Açıkçası bu ifade tarzınız bana çok garip geldi. Sanki üstünlük kurmaya çalışır gibi bir haliniz var.. Her neyse buyrun linki kopyalıyorum. İstediğiniz gibi okuyabilirsiniz. umarım kütüphanenize katkıda bulunabilmişdir...

http://www.alomaliye.com/gvk_tebligleri/gvk_166.htm

muhasebe
Kıdemli Üye

« Yanıtla #14 : Åžubat 08, 2012, 07:21:22 ÖS »

Merhaba ;

Kopyaladığınız 166 seri nolu GVK tebliğidir.kanun değil. Kütüphanemde yoktu , iyi oldu teşekkür ederim.

Kolay gelsin.
Abdullah MAKİNECİ
Sayfa: [1] 2   Yukarı git
Yazdır
Gitmek istediÄŸiniz yer: