Merhaba, Ziyaretçi. Lütfen giriş yapın veya üye olun.Aktivasyon icinburaya tıklayın.
Sayfa: [1] 2   AÅŸağı git
Yazdır
Gönderen Konu: Ne yapmam gerekir  (Okunma Sayısı 628 defa) Bookmark and Share
0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
sezgin34
Yeni Üye
*

Teşekkür Puanı: 0
Nereden:

« : Åžubat 03, 2012, 08:01:10 ÖS »

merhabalar çalışmış olduÄŸum ÅŸirkete asgari geçim indirimi ödemelerimi, yıllık ücretli izin paramı, vede maaşımı alamıyorum diye ihtarname çektim ve 3 gün içinde ödenmesini talep ettim, ihtarnamenin son günü muhasebe departmanından aradılar siz ihtarnamenizi geri çekin bizde alacaklarınızı hesaplayalım size birgün verelim ve o gün ödeyelim dediler bende hayır ödemelerimi yapın bende aldığıma dair belge vereyim dedim yoksa mahkemeye baÅŸvurucağımı söyledim telefonu kapattılar, bende bir ÅŸirket yetkilisi arkadası (patronun yeÄŸeni) arayıp ben mahkemelerle uÄŸraÅŸmak istemiyorum sizde boÅŸuna uÄŸraÅŸmayın benim çıkışımı verin tüm haklarımı ödeyin konu uzamadan kapansın dedim,arkadaÅŸ  bana patronla görüşeceÄŸini söyleyip  beni haberdar edeceÄŸini söyledi ve sonrasında arayıp tamam ÅŸirkete git muhasebe departmanından çıkış iÅŸlemlerini yaptır dediler. 3 gün boyunca ÅŸirkete gitmeme raÄŸmen ve hergün aramama raÄŸmen beni yarın halledicez çıkış iÅŸlemlerinizi diye oyalayıp durdular ve dün tekrar ÅŸirketi aradım ve bana çıkış iÅŸlemlerimin yapılmayacağını iÅŸe devam etmemin gerektiÄŸini söylediler. bende sözlerine itimat ettiÄŸimden dolayı iÅŸten çıkışım verildi diye iÅŸyerine gitmemiÅŸtim ve bugün öğrendimki beni yarın yarın diye oyaladıkları günler iÅŸe gelmediÄŸim için tutanak tutmuÅŸlar ve bu arada ihtarnamenin tebliÄŸ tarihinden 4 gün sonra maaÅŸ hesabıma sigortaya gösterilen tutar kadar maaÅŸ ödemesi yapmışlar ÅŸimdi ne yapmam gerekir acaba
« Son Düzenleme: Åžubat 04, 2012, 09:08:46 ÖÖ Gönderen: ebru ÅŸener » Logged
turkasia
Kıdemli Üye

Teşekkür Puanı: 41
Nereden: Antalya

bilgi emektir! emeğe saygı

« Yanıtla #1 : Åžubat 03, 2012, 11:38:06 ÖS »

ihtarnamenin tebliÄŸ tarihinden itibaren 4 gün sonra demisiniz. bahsettiÄŸiniz ihtarname sizin gönderdiÄŸiniz ihtarnamemi, onların gönderdiÄŸi ihtarname mi. sizden iÅŸe gelmediÄŸiniz için mazeret bildirmenizi istediler mi. Devamsızlık nedeniyle iÅŸten çıkarmanın uzun prosedürleri vardır. Bunlar yerine getirilmediyse mahkeme yoluyla haklarınızı kesinlikle alırsınız, iÅŸe iade de  4 aylık tazminat vs bunların içinde

İbrahim Demirel SMMM / Marka Vekili / Patent Vekili / Bilirkişi - ANTALYA
sezgin34
Yeni Üye
*

Nereden:

« Yanıtla #2 : Åžubat 04, 2012, 10:55:13 ÖÖ »

verdiÄŸiniz bilgiler için tÅŸk ederim ben gecen hafta pts günü noter aracılığı ile ihtarname çektim ve ertesi gün salı günü ellerine ulaÅŸtı perÅŸembe günü beni aradılar siz ihtarnamenizi geri çekin bizde birgün verelim alacaklarınızı o gün ödeyelim dediler bende ödeme almadan bunu yapamayacağımı söyledim telefonu yüzüme kapattılar ertesi gün cuma günüde maaÅŸ hesabıma sigortaya bildirilen kısım kadar yarım maaÅŸ ödemesi yaptılar cuma günüde bir ÅŸirket yetkilisi ile konuyu görüştüm alacaklarım için dava açacağımı ve konunun aslında uzamamasını çıkışımın verilip alacaklarımın tüm haklarımın ÅŸirket tarafından belirlenen birgünde tarafıma ödenmesini söyledim bana tamam öyle yapalım çıkış iÅŸlemlerinizi yapıcaz dediler yeni haftaya girdiÄŸimizde pts,salı ve çarÅŸamba ÅŸirketi aradığımda yarın çıkış kağıdınızı vericez çok yoÄŸunuz gibi söylemler ettiler en son perÅŸembe günü ÅŸirketi aradığımda sizin çıkışınız verilmedi iÅŸe dönmenizi istyoruz dediler ve öğrendimki bu 3 gün için iÅŸe gelmediÄŸimden dolayı tutanak tutmuÅŸlar bana henüz gele  bir ihtar tutanak ve tebligat yok ama dün diÄŸer çalışanların maaÅŸ ödemeleri tam olarak yapıldı benim geri kalan elden ödenen maaşım verilmedi olay bundan ibaret
ÅŸeref aydemir
Aktif Üye

Teşekkür Puanı: 5
Nereden: Ankara

« Yanıtla #3 : Åžubat 04, 2012, 11:01:28 ÖÖ »

Sn.İbrahim beyin  sonuca iliÅŸkin yeterli cevabı vermiÅŸ olduÄŸu kanaatindeyim doÄŸrudur.
  Müsaadenizle anlamaya çalışalım.
  A.GeniÅŸ anlamda ki ücret kapsamında AGİ nin ödenmemesi ,ödenmemiÅŸ olması durumu,
  B.Hak etmiÅŸ olmasına raÄŸmen ,iÅŸcinin ücretinin ödenmemesi,ödenmemiÅŸ olması durumu,
   KARÅžISINDA iÅŸverenle çekiÅŸme içine girmek istemeyen iÅŸci,belirtilen nedenlerden dolayı sözleÅŸmesini feshetme hakkına sahiptir.
  C.İşcinin  alacaklarının takibi yoluna baÅŸvurması gayet doÄŸal, iÅŸci tarafından  haklı sebebler ortada iken, bu olayımızda iÅŸverenin  iÅŸciyi( tabiri caizse) kandırma yoluna giderek,sözlü tahhütlerde bulunması sonra gereÄŸini yerine getirmemesi ve dahi devamsızlık gösterek fesih yoluna gitmesi, iyi niyet ölçüleri ile baÄŸdaÅŸmayacağı gibi, iÅŸcinin gerçek iradesini gizleme,yok sayma,sözleÅŸme ve kanunu dan doÄŸan yükümlülüklerini yerine getirmeme durmları sözkonusudur.
  D.Bu durumlar ortada iken ,iÅŸcinin iÅŸe davet edilmesi karşısında,iÅŸbaşı yapmak istememeside gayet doÄŸal, zira iÅŸci alacakları ödeninceye kadar iÅŸ görme edimini yerine getirmektende kaçınabilir.
  E.Sözlerden ziyade önemli olan ortadaki gerçeklerdir.Haklısınız.

turkasia
Kıdemli Üye

« Yanıtla #4 : Åžubat 04, 2012, 11:10:05 ÖÖ »

Ben işten çıkış işleminin yapıldığını düşünmüştüm. çektiğiniz ihtarnamenin içeriği burada önemli. . Bu aşamada olayın hukuksal boyutu daha ağırlıklı, En doğrusu bir avukata danışmanız olacaktır.

sezgin34
Yeni Üye
*

Nereden:

« Yanıtla #5 : Åžubat 04, 2012, 11:19:18 ÖÖ »

pazartesi gününe kadar bekleyip bir avukat ile görüşüp ona göre haraket edicem şu an için yapabileceğim en doğru yol bu sanırım , tşk ederim ilginiz ve verdiğiniz bilgiler için.
ÅŸeref aydemir
Aktif Üye

« Yanıtla #6 : Åžubat 04, 2012, 11:26:42 ÖÖ »

sn.İbrahim bey büyük ihtimalle ihtarname de"alcaklarımın  .../....tarihine  kadar ödenmesini,ödenmemesi halinde anılan tarih itibariyle iÅŸ sözleÅŸmesini feshetmiÅŸ olacağını"zaten bildirmiÅŸ olmalı,bu ÅŸekilde iradesini ortaya koymamış"alacaklarımın en kısa sürede(3-5 gün içinde)ödenmesini talep ediyorum"demiÅŸ olması ve bu sürede iÅŸcinin iÅŸine devam etmemesini;sözleÅŸmenin unsurlarında iÅŸverenin "ücret ödeme" yükümünü halen yerine getirmemiÅŸ olması karşısında, iÅŸcinin iÅŸ görme edimini yerine getirmekten kaçınmasını haklı görebiliriz diye düşünüyorum.
turkasia
Kıdemli Üye

« Yanıtla #7 : Åžubat 04, 2012, 11:32:20 ÖÖ »

Haklısınız Şeref Bey, dediğim gibi ihtarnamenin içeriği önemli

sezgin34
Yeni Üye
*

Nereden:

« Yanıtla #8 : Åžubat 04, 2012, 11:47:05 ÖÖ »

şeref bey ben ihtarnamemde alacaklarımı alamadığımı 3 gün içinde maaş hesabıma yatırılmasını aksi takdirde yasak yollara başvuracağımı ve kanunen iş görme borcunu yerine getirmeme hakkına sahip olduğumu belirttim sadece
ÅŸeref aydemir
Aktif Üye

« Yanıtla #9 : Åžubat 04, 2012, 12:19:40 ÖS »

EVET Sn.İbrahim beyin dediÄŸi gibi içerik önemli,katılıyorum.
  sn.sezgin34 gönderdiÄŸi "ihtarname"nin içeriÄŸi olması gerektiÄŸi gibi deÄŸil,bir önceki "ileti"mde dediÄŸim gibi yazılmış İSE de bu durum,halen iÅŸcinin alacaklarının iÅŸveren tarafından ödenmemesi,ödenmemiÅŸ olmasına istinaden,iÅŸcinin bu haklı sebebe baÄŸlı olarak iÅŸ görme edimini yerine getirmekten kaçınması durumu,iÅŸciye bu imkanı verdiÄŸi kanaatindeyim.

sezgin34
Yeni Üye
*

Nereden:

« Yanıtla #10 : Åžubat 04, 2012, 12:49:02 ÖS »

peki ben şimdi çekmiş olduğum ihtarnameye istinaden alacaklarımın ödenmediği gerekçesi ile tekrardan noterden ihtarname çekip iş sözleşmemi fesih edip haklarımı talep edebilirmiyim ?işe gelmediğim için tutulan tutanaklar bana bir engel çıkarırmı ? Gerçi ortada bir iş sözleşmeside yok daha önce talep etmeme rağmen şirket tarafından sözleşme yapılmadı ve haklarım bana bildirilmedi 4 yıldırda bu firmada çalışıyorum. Birde merak ettiğim tutanakların bir geçerlilik süresi varmıdır yani işverenin bugün tuttuğu bir tutanağı 6 ay yada daha uzun bir süre sonra ortaya atıp sen böyle böyle yaptın sözleşmeni fesh ediyorum diyebilme hükmü varmıdır ?
turkasia
Kıdemli Üye

« Yanıtla #11 : Åžubat 04, 2012, 01:01:23 ÖS »

iÅŸ Kanunu ilgili maddeler

İşverenin haklı nedenle derhal fesih hakkı

MADDE 25. - Süresi belirli olsun veya olmasın iÅŸveren, aÅŸağıda yazılı hallerde iÅŸ sözleÅŸmesini sürenin bitiminden önce veya bildirim süresini beklemeksizin feshedebilir: 

g) İşçinin işverenden izin almaksızın veya haklı bir sebebe dayanmaksızın ardı ardına iki işgünü veya bir ay içinde iki defa herhangi bir tatil gününden sonraki iş günü, yahut bir ayda üç işgünü işine devam etmemesi.

MADDE 26. - 24 ve 25 inci maddelerde gösterilen ahlak ve iyiniyet kurallarına uymayan hallere dayanarak işçi veya işveren için tanınmış olan sözleşmeyi fesih yetkisi, iki taraftan birinin bu çeşit davranışlarda bulunduğunu diğer tarafın öğrendiği günden başlayarak altı iş günü geçtikten ve her halde fiilin gerçekleşmesinden itibaren bir yıl sonra kullanılamaz. Ancak işçinin olayda maddi çıkar sağlaması halinde bir yıllık süre uygulanmaz.

Bu haller sebebiyle işçi yahut işverenden iş sözleşmesini yukarıdaki fıkrada öngörülen süre içinde feshedenlerin diğer taraftan tazminat hakları saklıdır.

ÅŸeref aydemir
Aktif Üye

« Yanıtla #12 : Åžubat 04, 2012, 01:35:09 ÖS »

Ä°lk "ihtarname"de fesih iradenizi açıkca ortaya koymadınız.sadece sözkonusu alacaklarınızın ödenmesi konusunda talep de bulunmuÅŸsunuz,halende ödenmemiÅŸ olduÄŸuna göre bu defa,sözkonusu nedenleri ileri sürerek iÅŸ sözleÅŸmesini feshettiÄŸinizi, bu nedenle de yasal haklarınızın tarafınıza ödenmesi ÅŸekinde kesin iradenizi ortaya koymanız uygun olacaktır.
  Ã–bür taraf dan iÅŸverenin kendince,ileri sürdüğü sebebler(büyük ihtimallr devamsızlık) olabilecek ve bu sebeblere baÄŸlı olarak haklı nedenle sözleÅŸmenizi feshettiÄŸini size bildirecek, sonuçta olay yargıya taşınacak ve hakim karar ını verecek.
   Elbette ücrete iliÅŸkin iÅŸyeri kayıtları konusuna göre  5 veya 10 yıl süreyle saklanmalıdır.Sözkonusu tutanaklar GERÇEĞİ YANSITMIYOR İSE 100 tanede olsa bu davada hakimin vereceÄŸi kararı etkilemez,ancak doÄŸruluk payı var ise elbette etkileyecektir.
 Son olarak ,ifade ettikleriniz ölçüsünce olayın esasından(iÅŸcinin aylık ücret veya geniÅŸ anlamda ücrete iliÅŸkin  alacaklarını  ödemeyen iÅŸverenin bu tutumuna karşın iÅŸcinin iÅŸgörme edimini bu sebeblere-haklı nedenlere baÄŸlı olarak yerine getirmekten kaçınma hali)size-iÅŸciye bu imkanı verir düşüncesindeyim.burada tüm ifade olunanlarıda sn.avukat ınız ile paylaÅŸarak, gecikmeden son "ihtarname"yi iÅŸvereninize göndermenizi öneririm.
keremcem
Kıdemli Üye

Teşekkür Puanı: 12
Nereden:

« Yanıtla #13 : Åžubat 04, 2012, 04:44:56 ÖS »

İşçilik alacakları ödeninceye kadar iş görme ediminden kaçınma hakkı , işe gitmemek demek değildir.
( konu ile ilgisi çok fazla olmasa da, arada hatırlatmak istedim izninizle)
ÅŸeref aydemir
Aktif Üye

« Yanıtla #14 : Åžubat 05, 2012, 01:50:33 ÖS »

DediÄŸinizin elbette doÄŸrudan konuyla ilgisi bulunmaktadır.Bu noktada düşüncem,iÅŸverenin kusuru nedeniyle iÅŸgörme borcunu yerine getirmeyen iÅŸci, iÅŸe gelirse bu sürede-çalışmasada  ücretinide talep edebilir,bu olayda gelmediÄŸi için talep edememeli.
 Ä°ÅŸ görme borcunu ifa etmekte kaçınan iÅŸcinin iÅŸ akdinin de bu nedenle feshedilemeyeceÄŸi ,yerine iÅŸci alınamayacağı da ortada.
 (Ancak,dediÄŸiniz gibi "iÅŸcilik alacakları ödeninceye kadar iÅŸ görme ediminden kaçınma hakkı,iÅŸe gitmemek deÄŸildir"cümlenizi önemsiyorum.amayargı kararı bulamadım.bulan var ise paylaÅŸmakta fayda var)
Sayfa: [1] 2   Yukarı git
Yazdır
Gitmek istediÄŸiniz yer: