ben yılık izinimi kulamamıyorum parasını alabilirmiyim yada izinlerimi biriktirebilirmiyim şu an 2 yıl oldu izin hakım kulanmasam kaybolurmu teşekürrler ilginiz için![]()
ben yılık izinimi kulamamıyorum parasını alabilirmiyim yada izinlerimi biriktirebilirmiyim şu an 2 yıl oldu izin hakım kulanmasam kaybolurmu teşekürrler ilginiz için![]()
izin hakkın kaybolmaz parasınıda alamazsın ben öyle biliyorum
kullanılmamış olna izinlerin parasını alabilirsiniz işveren bunu belgelemek zorunda ya işveren izin kullnadıracak yada karşılığında en son ücret üzerinden karşılığını ödeyecek .
İnanıyorsanız Mutlaka Üstünsünüzdür....
ancak işten çıktığında kullanmadığın izinlerin parasını alabiliyosun şeklinde değilmi yıllık ücretli izni kullanmak zorunludur
tabiki kullandırılmayan izinlerin ücreti mutlaka işçiye iş sözleşmesinin bittiği anda hesaplanmak zorunda
İnanıyorsanız Mutlaka Üstünsünüzdür....
Yanlış bilgi vermeyeleim. İzin parası iş akdi fesih edilince ödenir. zaman aşımı 10 yıldır.
Nizam Güroy
Yönetici-SMMM
[b][b]Sözleşmenin sona ermesinde izin ücreti Kanun?un 59. maddesinde hüküm altına alınmıştır. İş sözleşmesinin, herhangi bir nedenle sona ermesi halinde işçinin hak kazanıp da kullanmadığı yıllık izin sürelerine ait ücreti, sözleşmenin sona erdiği tarihteki ücreti üzerinden kendisine veya hak sahiplerine ödenir. İşçinin ölümü halinde bu hak sahipleri, mirasçıları da içermektedir. Bu ücrete ilişkin zamanaşımı iş sözleşmesinin sona erdiği tarihten itibaren başlar. Yani 2004 senesinde iş sözleşmesi sona erdirilen bir işçinin 1985 yılından kalan izin alacağının zaman aşımına uğramamıştır. Kanun?un 32. maddesinde zaman aşımı süresi beş yıl olarak belirlenmiştir.
İşçinin hizmet sözleşmesinin işveren tarafından haklı sebeplerle derhal ve tazminatsız olarak sona erdirilmesi de işverene kullanılmamış izinlerin ücretini ödememe hakkını vermez. Ancak, kullanılmayan yıllık ücretli izin süresine ait ücret ödenirken hafta tatili günleri dahil edilmez.
Sn.nguroy, kıdem tazminatı hariç diğer tüm işçilik alacaklarında zaman aşımı 5 yıldır.nguroy Nickli Üyeden Alıntı
Sevgili Keremcem;
5 yıllık zaman aşımı iş akdinin feshinden sonra talep etmek için işleyen zaman aşımı süresidir. KUllanılmamış izin hakkının talep edilme zaman aşımı ise 10 yıldır. Yani bu şu demektir. İş akdinin feshi sırasında kullanmadığın eski izinler için 10 yıl geriye gidebilirsin.
Nizam Güroy
Yönetici-SMMM
Bildiğim , ücretli izin çalışan için bir hak, işveren için ise kullandırılması zorunlu olan, ne zaman kullanılabileceğinin belirlenmesi ise işverenin yönetim haklarından sayılarak işverene bırakılmışmış bir zorunluluktur.İşverenin izin kullandırmaması durumunda da belirlenmiş bir yaptırım yok.Ücretli izin hakkından vazgeçilemeyeceği de iş kanununda belirtilmiştir.nguroy Nickli Üyeden Alıntı
Kullanılmayan izin ücretinin sözleşme feshinden başka şartlarda ödenmesi de tanımlanmamıştır.
Bu durumda ,işverenin kararıyla kullanılamayan izinlerin sözleşme feshi sırasında ücretinin ödenmesi gerekir.
Çalışanın kontrolu dışında kalan bu hak ,sözleşme devam ettiği sürece kullanılmaya hazır bir hak olarak sürkli günceldir.İşverenin programı dahilinde, 2-3 yıllık kullanılmamış izin hakkının kullandırılabilmesi de mümkün, pratikte de uygulanmakta.
Dolayısıyla sözleşmenin herhangi bir nedenle feshi durumunda ücretinin talep edilebilmesi hakkı ,doğmuş ilk izin hakkı için de , son izin hakkı için de, fesih tarihinden itibaren 5 yıldır diye biliyorum.
Bu bahsettiğiniz durumun yasal dayanağını açıklayabilirseniz, bir yanlışımızı düzeltme imkanı sunmuş olursunuz bizlere.
Şu anda 1 kullanıcı bu konuyu görüntülüyor. (0 kayıtlı ve 1 misafir)