kamu işçi maaş

Konu: Türkiye'de Yabancı İşçi Nasıl Çalıştırılır.?

  1. #1
    Üyelik tarihi
    Haziran.2009
    Mesajlar
    1

    Türkiye'de Yabancı İşçi Nasıl Çalıştırılır.?

    Türkiye'de kurulacak olan bir fabrika da konusunda uzman yabancı işçi -ilk kez ülkemizde çalışacaklar- çalıştırmak için gerekli yasal prosedürler nelerdir.?
    Çin vatandaşı olan bu Sırasıyla hangi işlemler ve başvurular yapılmalı, bu işlem ve başvurular için ne tür belge-bilgi gereklidir.?
    Gelecek olan yabancı uyruklu işçilerle 2 yıllık süreli iş sözleşmesi yapılması planlanmaktadır, yabancı işçi çalıştırmada süre kısıtı varmıdır.?

    Bilgilerinizi rica ederim,
    Saygılarımla,
    Adnan YONGA


  2. #2
    Üyelik tarihi
    Ocak.2009
    Mesajlar
    191

    Ynt: Türkiye'de yabancı işçi nasıl çalıştırılır.?

    Uzun bahsetmeyeceğim, link umarım size yardımcı olur;

    http://www.yabancicalismaizni.gov.tr/

  3. #3
    Üyelik tarihi
    Ekim.2008
    Mesajlar
    227

    Ynt: Türkiye'de yabancı işçi nasıl çalıştırılır.?

    Çalışma izin prosedürleri çok karışık ve uzundur. O yüzden burada tüm detaylardan bahsetmek çok zor. Kısaca; bazı durumlarda kanunen alternatif yollar da mevcut olmakla birlikte normal prosedür şudur :

    Şahıs için hem ülkesindeki Türk konsolosluğuna hem de Çalışma Bakanlığı Yabancıların Çalışma İzinleri Daire Başkanlığı'na 3 işgünü arayla başvuru yapacaksınız. Çalışma Bakanlığı'na yapılacak başvuru için hazırlamanız gereken belgeleri Bakanlığın web sayfasından öğrenebilirsiniz. İzin prosedüründe şahsın üniversite diplomasında yazılı mesleği çok önemli. Örneğin mühendis diploması varsa, YÖK'ten denklik de almanız gerekecektir. Başvuru dosyasına konan evrakları tam vermeniz, formları tam, eksiksiz ve ek evraklarla tutarlı şekilde doldurmanız çok önemli. Başka başka bir sürü kıstaslar var. Dediğim gibi çalışma izinleri prosedürleri oldukça karışık ve detaylıdır. Bu konuda uzman birileriyle çalışmanızı tavsiye ederim. Sonuç olarak, Çalışma Bakanlığı'ndan ilk seferde en fazla 1 yıllık izin çıkar. (İzin, eksik evrak ve bilgi olmadan, eksizsiz başvuru yapılmışsa kanunen 90 içinde çıkar. Eksik varsa, 90'ar gün her eksikte süre uzar). İzin çıktıktan sonra Bakanlık bunu konsolosluğa bildirir. Şahıs konsolosluğa gidip çalışma vizesi alır ve Türkiye'ye gelir. Son olarak Emniyet'e gidilerek çalışma amaçlı ikamet tezkeresi alınır. Tüm bunlar tamamlandıktan sonra yabancı kişi Türkiye'de izin verilen adreste ve işte çalışabilir. Bu izinler tamamlanmadan kanunen çalışması mümkün değildir. Bir sene çalışıp izin süresi dolduğunda bu sefer sadece Bakanlığa izin süresi uzatma başvurusunda bulunulur (süresi içinde başvurulursa artık konsolosluğa başvurmaya gerek yoktur). Bu sefer Bakanlık en fazla 3 seneye kadar izin verebilir. Sonra yine ikamet tezkeresi alınması gerekiyor.

Konu Bilgileri

Bu Konuya Gözatan Kullanıcılar

Şu anda 1 kullanıcı bu konuyu görüntülüyor. (0 kayıtlı ve 1 misafir)

Benzer Konular

  1. Yabancı Şirketin Şirketsiz Türkiye'de İşçi İstihdamı
    Konu Sahibi fikriyok Forum Türk Ticaret Kanunu
    Cevap: 1
    Son Mesaj : 17.Kasım.2015, 10:52
  2. Cevap: 4
    Son Mesaj : 27.Temmuz.2015, 12:42
  3. Yabancı Şirket Türkiye şubesi
    Konu Sahibi gulcan Forum Türk Ticaret Kanunu
    Cevap: 1
    Son Mesaj : 19.Ağustos.2008, 00:07
  4. Yabancı Uyrukluların Türkiye'de Mülkiyet Hakları
    Konu Sahibi nesa Forum Diğer Vergi Kanunları
    Cevap: 1
    Son Mesaj : 19.Mart.2008, 09:10
  5. Prim Günü Göstermeden İşçi Çalıştırılır mı?
    Konu Sahibi ycelebi Forum SSK Mevzuatı (Arşiv)
    Cevap: 2
    Son Mesaj : 03.Ocak.2006, 08:22

Yetkileriniz

  • Konu Acma Yetkiniz Yok
  • Cevap Yazma Yetkiniz Yok
  • Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
  • Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok
  •  

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36