ksimkesyan Nickli Üyeden Alıntı
Sayın keremcem,
"İlk fesih sonrasında, hak kazanılıp ücreti ödenmemiş izin yoksa, tüm izinler kullanılmış veya ücreti ödenmişse,
3600 gün nedeniyle sözleşmesini feshedip kıdem tazminatını da alıp aynı işyerinde çalışmaya tekrar başlayan çalışan için izin hakkı için gereken çalışma süresi sıfırdan hesaplanmaya başlamalı mı yoksa eski dönem de dikkate alınarak mı hesaplanmalı?"
konu bu paragrafta kitleniyor. 3600 gün ile ilgili durum sözleşmenin feshi değildir. Her ne sebeple olursa olsun sözleşmenin feshi işyeri/işçi ilişkisinin sona ermesi demektir. 3600 gün aslında böyle bir hüküm değil. Doğruluğu tartışılır olsa da yada adil olup olmadığı, SGK'dan alınan yazı ile Kıdem Tazminatının talep edilebilme hakkını doğuran bir sebeptir. Kağıdı masaya koyup Kıdem Tazminatımı ver diyorsunuz. İşyeri bunu iş akdinin de feshi anlamında kullanabilir, yada talepte bulunan da bu anlama geren bir dilekçe de ekleyebilir. Ancak temelde iş akdinin sona ermesi anlamına gelmiyor. İş akdinin feshiyle artık (başka bir alacak borç ilişkisi de kalmadıysa) işyeriyle tüm ilişkisinin sona ermesi anlamına geliyor. Her iki taraf da birbirini ibra ediyor. Buda çalışmanın inkitaya uğramasıdırki tüm özlük haklarının da sıfırlanması anlamına geliyor.
Konumuzda esasen iş akdi sona ermiyor. Kıdem tazminatı hak doğduğu için alınıyor ve çalışmaya devam ediyor. İş yasasının sadece kıdem kısmı SGK eliyle tasfiye ediliyor. ÇAlışan aynı zamanda işten ayrılıp diyelimki 10 gün sonra tekrar gelip çalışsaydı aynı işyerinde yeni bir iş akdi ile tüm özlük hakları da yeni bir sözleşme gibi baştan başlayacaktı. Yargının kararları da bu temele dayanıyor. Ben tabi tamamen sona ermesi derken tüm hak ve alacakların ödenmesi anlamında kullanmıştım sözleşmenin kısmen feshi yok maalesef ancak belirli süre ile askıya alınması mümkün.