kamu işçi maaş

Konu: Üretim işletmesi

  1. #1
    Üyelik tarihi
    Aralık.2011
    Mesajlar
    8

    Üretim işletmesi

    Merhaba,
    Arkadaşlar ben üretim muhasebesi ile ilgili bir soru soracaktım. Örneğin bir pastane muhasebesini ele alırsak, alışlarımızı 150 hesaba kaydedeceğiz, satışlarımızı 600 hesaba kaydedeceğiz. işçilik ve genel üretim giderlerini 720 ve 730'a, diğer dönem giderlerini ise 760-770-780 hesaplara kaydetmemiz gerekiyor. Buraya kadar zannedersem sorun yok. Maliyeti hesaplarken, ya üretime verilen hammadde miktarının sürekli şekilde üretime sevk gibi bir belgeyle belgelendirilmesi veya satışları ürün bazında bilmek şartıyla ve dönembaşı ve dönem sonu mamul stoklarını bilmek şartıyla geriye dönük şekilde hesaplamamız mümkün. Ancak pastanelerde yazarkasa kullanıldığı için satışları ürün bazında tespit etmemiz mümkün değil o halde satışlardan yola çıkıp maliyeti hesaplamak imkansız. Hiçbir pastanenin üretime sevk fişi düzenlediğinide düşünmüyorum. O halde maliyetleri ne şekilde hesaplayabiliriz? Biliyorum bayağı kapsamlı ancak en azından özet bir şekilde bilgi verebilirseniz sevinirim.

    İyi Çalışmalar...


  2. #2
    Tahsin Kurt - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Tahsin Kurt isimli Üye şimdilik offline konumundadır Forum Müdavimi
    Üyelik tarihi
    Nisan.2007
    Mesajlar
    7.899

    Ynt: Üretim işletmesi

    Selamlar
    Özet bilgiyi şu sayfada bulabilirsiniz.

    http://forum.alomaliye.com/index.php?topic=542.0

    Saygılar
    Bir mum diğer bir mumu tutuşturmakla,ışığından bir şey kaybetmez. (Mevlâna Celâlediin-i Rûmî)

  3. #3
    Üyelik tarihi
    Aralık.2011
    Mesajlar
    8

    Ynt: Üretim işletmesi

    Sayın twolf,

    Öncelikle cevabınız için teşekkürler.
    Ancak benim asıl sorunum 150'de biriken alımların 151-152 ye mi yüklenmesi yok sa 740'a mı atılması değil. Evet hizmet üretimi olarak düşünülürse Malzeme giderlerinin, işçilik giderlerinin, genel üretim giderlerinin 740 hesaba atılması gerekir. İşçilik ve genel üretim giderleri zaten doğrudan 740'a yazılıyor. Benim problemim, 150'de biriken alımların ne kadarının 740'a atılması. Çünkü üretime sevk edilen hammadde miktarlarını herhangi bir belgeyle belgeleyemiyoruz(üretime sevk fişi gibi). Satış miktarları da yazarkasa kullanıldığı için belirlenemiyor. O halde 740 hesaba aktarılacak 150 tutarını ne şekilde tespit ediyorsunuz? İlk mesajımda belirttiğim gibi uzun cevabı olduğunu tahmin ettiğim bir konu ancak sizlerin bu konudaki yardımları, bizlerin deneyim kazanması açısından son derece önemli.

    Saygılar...

  4. #4
    Üyelik tarihi
    Ekim.2011
    Mesajlar
    33

    Ynt: Üretim işletmesi


    nacizane önerim ; işletmecyle görüşmeniz. ne kadar hammaddeyle ne kadar mamul üretiyor. mesela 10 tl lik malzemeyle 8 tl lik mamul ve %? kar gibi bir fikriniz olurdu. bi de maliyenn kar haddi belirlemeleri var sektörler için. sizde bulunduğunuz yerinde özel durumunu (bazı bölgeler daha karlı olabilir ) ve dönemleri de dikkate alarak , üreticininde verdiği yükleme oranınıda hesaba katıp bir maliyet hesabı çıkartabilirisiniz.

    örnek; ben de iki üretim işletmesi var ; biri 1e 1 yükleme yapıyor biri de 1- 0.9 yükleme oranı. yani mamulu üretmek için bir işletme 1 tllik mamul 1 tllik ilk madde malzeme doğal olarak mamul sonda 2 tl oluyor. diğerinde 1.9 oluyor. tabi sektörde bulundukları konum dolayısıyla birinin karı diğerine göre daha fazla olması çok doğal. kar oranını da maliyeden indirdim sektörler bazında. en son iş ; stok satış kar analizini yapıp bitiriyorum.

    inşallah anlatabilmişimdir.



  5. #5
    Üyelik tarihi
    Aralık.2011
    Mesajlar
    8

    Ynt: Üretim işletmesi

    Sayın krizantem,

    Verdiğiniz bilgilerle çok yardımcı oldunuz. Örnek bir uygulama yapacak olursam;
    600 hesap 5200
    610+611+612 hesap 100
    150 hesap 4.420
    740 hesap 2800
    brüt kar marjı:%35
    yükleme oranı:1 direkt ilk madde ve malzemeye 0,875 işçilik+genel giderler

    Bu bilgiler ışığında; Satılan mamul maliyeti: (5200-100)*(1-0,35)=3.315, 740 hesap 2800'dü, 150'den gelmesi gereken 3315-2800=515 olmalıdır. Ancak yükleme oranını dikkate aldığımızda 2800x0,875=2450 olmalıdır.

    O halde bu işletme eksik fiş mi kesmiştir? Yani (2800+2450)/(1-0,35)=8.077 TL'lik fiş kesmesi gerekirken 5.200 TL'lik mi fiş kesmiştir?

    Hesaplarım doğru mudur? Bu konuda cevap verirseniz sevinirim. İlginiz için çok teşekkür ederim.

    İyi Çalışmalar...

  6. #6
    Üyelik tarihi
    Ekim.2011
    Mesajlar
    33

    Ynt: Üretim işletmesi

    Sayın krizantem,

    Verdiğiniz bilgilerle çok yardımcı oldunuz. Örnek bir uygulama yapacak olursam;
    600 hesap 5200
    610+611+612 hesap 100
    150 hesap 4.420
    740 hesap 2800
    brüt kar marjı:%35
    yükleme oranı:1 direkt ilk madde ve malzemeye 0,875 işçilik+genel giderler

    Bu bilgiler ışığında; Satılan mamul maliyeti: (5200-100)*(1-0,35)=3.315, 740 hesap 2800'dü, 150'den gelmesi gereken 3315-2800=515 olmalıdır. Ancak yükleme oranını dikkate aldığımızda 2800x0,875=2450 olmalıdır.

    O halde bu işletme eksik fiş mi kesmiştir? Yani (2800+2450)/(1-0,35)=8.077 TL'lik fiş kesmesi gerekirken 5.200 TL'lik mi fiş kesmiştir?


    ükleme oranını dikkate aldığımızda 2800x0,875=2450 bu yüklemeyi yaparsan 150 nin değeri bu kadar artar. 150- 151 hesabı ; 6820 tl olur.yani 2800 tl'nin 2450tlsini stok grubuna yükleyecen. kalanı faaliyet giderlerine atacan. yani 3. dağıtım stokla ilişkilendirme kısmı ; faaliyet grubuna attığın kalan gider ise ; 1. datımında yapılan iş.giderleri ayıklama işi.
    740 hesabının alt hesaplarından 01- ilk mad. mlaz. ve 02- direkt işçilik kısmını mamule atabilirsin. kalanı faaliyet giderine :=)
    ayrıca stokta un bırakmanın sakıncası var mıdır?

    bi de ben kar marjıyla değil kar oranıyla hesaplamayı daha kolay buluyorum.

  7. #7
    Üyelik tarihi
    Aralık.2011
    Mesajlar
    8

    Ynt: Üretim işletmesi

    Sayın Krizantem ilgilendiğiniz için çok teşekkür ederim.

  8. #8
    Üyelik tarihi
    Ocak.2010
    Mesajlar
    241

    Ynt: Üretim işletmesi

    Alıntı s1212 Nickli Üyeden Alıntı
    Sayın krizantem,

    Verdiğiniz bilgilerle çok yardımcı oldunuz. Örnek bir uygulama yapacak olursam;
    600 hesap 5200
    610+611+612 hesap 100
    150 hesap 4.420
    740 hesap 2800
    brüt kar marjı:%35
    yükleme oranı:1 direkt ilk madde ve malzemeye 0,875 işçilik+genel giderler

    Bu bilgiler ışığında; Satılan mamul maliyeti: (5200-100)*(1-0,35)=3.315, 740 hesap 2800'dü, 150'den gelmesi gereken 3315-2800=515 olmalıdır. Ancak yükleme oranını dikkate aldığımızda 2800x0,875=2450 olmalıdır.

    O halde bu işletme eksik fiş mi kesmiştir? Yani (2800+2450)/(1-0,35)=8.077 TL'lik fiş kesmesi gerekirken 5.200 TL'lik mi fiş kesmiştir?

    Hesaplarım doğru mudur? Bu konuda cevap verirseniz sevinirim. İlginiz için çok teşekkür ederim.

    İyi Çalışmalar...
    Merhaba,
    Bu topa bende girmek istiyorum. Ancak Sert bir giriş yapacağım zira Bu muhasebe değil; Maliyet Muhasebesi hiç değil,
    Muhasebe bilgidir. Vergi Değil,
    Bilanço Veri?dir. Vergi Değil.
    Heleki Maliyet Muhasebesi;
    Asıl amaç İşletme faaliyet döngüsünde işletme organizasyonundaki birimleri performanslarını değerlendirmek; Yönetimin stratejik kararlar alma noktasında ihtiyaç duyacağı verileri sunmaktır.
    Vel hasıl maliyet muhasebesi sonucu; tesbit edilecek olan mal satış karının, üretim reçetesinde nasıl kullanılabileceğini birisi bana anlatsın??.. Maliyet Muhasebesinin ihtiyaç duyduğu bir veri olamaz mal satış karı; Çünkü amaç zaten bu karın ne olduğunu tesbit etmektir. Aksi halde Amaç birilerinin belirlediği kara ulaşmak o-l-a-m-a-z?.Zira her üründen aynı kar marjı beklenemez. Ayrıca firmanın bayatlayan ürünleri daha ucuza satma gibi operasyonlarının; faaliyet döngüsündeki olumsuz etkileri de görülmelidir.
    Gelelim sorunun cevabına;
    Pastane dediniz değimli; ürünlerin hepsinin başlangıcı hamur; doğrumu.
    Bu 1. Safha olsun; Hamurhane; BU bölümde çalışan işçi sayısını öğrenin; Bu bölümde çalışma saat kaçta başlıyor. Kaçta bitiyor. Başlangıç saatindeki elektrik indesi ve bitiş saatindeki elektrik indeksini alın. Bu elektrik giderlerinin dağıtımı için önemlidir.
    2. Safha; Şekil verme; Burada Poğaça, kurabiye ne bileyim ay çöreği vb. ürünlerin ayrıştığı bölüm olsun. He bir ürün çeşidinin içine ne katıldığını öğrenin. Bunu Toplu olarakta yapabilirsiniz. Atıyorum bir seferde 100 adet ay çöreği çıkıyorsa, 100 adet ay çöreğinin maliyet kalemleri tesbit edilmelidir.
    3. Safha Fırın; Muhtemelen bütün ürünler aynı fırına konuluyor. Burada ürünlerin fırında kalma sürelerine göre bu bölümün maliyetleri dağıtılmalıdır.
    4. Safha Paketleme; Yaş pastaların altına konulan kağıt veya benzeri işlemlerin yapıldığı birim olsun; bu birimde işlem gören mamüllerin maliyetlerine dağılacaktır.
    Dönem başında ve dönem sonunda kalan yarı mamülün ( Hamurahanede işlem görmekte olan hamur, Fırındaki mamül vb.) Etkilerinide ayrıştırdıktan sonra; ancak diyebilirsiniz ki brüt mal satış karınız şudur. Ama siz söylersiniz. Ben ona denk getireyim diye işverene sormazsınız. Zaten nerden bilecek ki???????.
    Ha bunların tesbiti zor en basit yolu nedir derseniz; Ay başındaki hammadde stoğu + Ay içi alımlar-Ay sonu hammadde stoğuna üretim ve işçilik giderlerini ekleyip satışlardan düşmeniz bile sizin yaptığınızdan daha akil olacaktır.
    Saygılarımla,
    Turgay Pösteki
    Adli Muhasebe Uzmanı
    Hile Denetçisi
    S.M.M.M

  9. #9
    Üyelik tarihi
    Aralık.2011
    Mesajlar
    8

    Ynt: Üretim işletmesi

    Sayın Turgay Pösteki,

    Benim burada siz üstadlarımızdan yardım istemem demek, maliyet muhasebesini eksik bilmem olarak algılanmasın. Size dedikleriniz konusunda katılıyorum. Ancak maalesef uygulamada son derece zorluklar mevcut ve devletin bu konudaki yaptırımları yetersiz. Zaten ben firmadan o gün içerisinde 100 adet ayçöreği ürettiğini belgelendirilmiş bir şekilde tespit edebilsem herhangi bir sorun olmayacak. Ancak sözlü bir şekilde, tahminen bu kadar şundan ürettim, şu kadar şundan ürettim denilirse o işin içinden hiç çıkılmaz ve ne maliyet muhasebesi için net verilere sahip olabiliriz ne de vergimizi doğru hesaplayabiliriz. Burada sorun olan, ilgili dönemde üretime verilen hammadde miktarının tespitidir. Yok sa safhalardaki direkt işçilik ve genel üretim giderlerini belirlemek değil. Yukarıdaki hesaplamalar tabii ki son derece afaki ve bizim öğrendiğimiz maliyet muhasebesinden uzak. O halde bizlerde siz değerli üstadlarımızdan edineceğimiz bilgilerle daha iyi olacağız. Ancak ben hiç bir ufak pastanenin ya da herhangi ufak işletmelerin üretime sevkleri belgelendirdiğini düşünmüyorum(SMMM ne kadar uyarsada).

  10. #10
    Üyelik tarihi
    Ocak.2010
    Mesajlar
    241

    Ynt: Üretim işletmesi

    Merhaba,

    Genç dostum,

    B planınıda yazmıştım ama atlamışsınız sanıyorum.

    Ha bunların tesbiti zor en basit yolu nedir derseniz; Ay başındaki hammadde stoğu + Ay içi alımlar-Ay sonu hammadde stoğuna üretim ve işçilik giderlerini ekleyip satışlardan düşmeniz bile sizin yaptığınızdan daha akil olacaktır.
    Ay başında hammaddeyi saydırınız; Ay içindeki girişleri ekleyerek, ay sonunda yaptıracağınız sayımla firmanın kullanmadığı hammaddeyide tesbit ettiğinizde,

    Ay içinde ürünlerin imalatında kullanılan hammadde maliyetini tesbit etmiş olursunuz; Buna işçilik vb. üretim giderlerini eklediğinizde. Satılan mamüllerin maliyetini tesbit etmiş olursunuz.


    Zor değil ki..


    Saygılarımla,
    Turgay Pösteki
    Adli Muhasebe Uzmanı
    Hile Denetçisi
    S.M.M.M

Konu Bilgileri

Bu Konuya Gözatan Kullanıcılar

Şu anda 1 kullanıcı bu konuyu görüntülüyor. (0 kayıtlı ve 1 misafir)

Benzer Konular

  1. Şahıs işletmesi
    Konu Sahibi g_53 Forum Gelir ve Kurumlar Vergisi Kanunu
    Cevap: 1
    Son Mesaj : 12.Haziran.2012, 15:41
  2. Üretim işletmesi hesap planı
    Konu Sahibi atchsegu80 Forum TDHP-Muhasebe Uygulamaları ve Finansal Raporlama
    Cevap: 0
    Son Mesaj : 29.Ağustos.2011, 22:02
  3. Şahıs işletmesi açılışı
    Konu Sahibi ppoemee Forum Gelir ve Kurumlar Vergisi Kanunu
    Cevap: 3
    Son Mesaj : 29.Mart.2011, 17:23
  4. Bağkurlunun şahıs işletmesi.?
    Konu Sahibi aday Forum SGK Mevzuatı
    Cevap: 3
    Son Mesaj : 16.Mart.2010, 09:16
  5. Üretim işletmesi yüklenilen kdv listesi hk.
    Konu Sahibi stajyer2007 Forum TDHP-Muhasebe Uygulamaları ve Finansal Raporlama
    Cevap: 4
    Son Mesaj : 27.Ekim.2009, 15:39

Yetkileriniz

  • Konu Acma Yetkiniz Yok
  • Cevap Yazma Yetkiniz Yok
  • Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
  • Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok
  •  

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36