sm/smmm nedir diye sorabilirmiyim ? tesekkurler
sm/smmm nedir diye sorabilirmiyim ? tesekkurler
300.-YTL/24 gün = 12,5.-YTL gayet normal bir rakam. Gider yazılabilir ( kanuni sınır 9.-YTL demeyin çünkü 9 YTL nakit olarak verilen yemek parasında söz konusudur).
12,5 - 9 = 3,5.-YTL arasındaki fark eleştiri konusudur derseniz. Ben de derim ki müşterime yemek ısmarladım. Temsil harcama gideri yaptım. Ne diyeceksiniz?
Ayrıca yemek parası çalışanın cebinden çıkmıyorki, Şirket karşılıyor. Muhasebecinin mantığı yanlış. Muhasebeci elma ile armutu karşılaştırmış.
SM= Serbest Muhasebecisasmaz Nickli Üyeden Alıntı
SMMM= Serbest Muhasebeci Mali Müşavir
Ayrıntı bilgiye ihtiyaç duyuyorsanız meslek kanununa göz atabilirsiniz.
Arkadaşlar ondan bundan korkarak, işten kaçarak muhasebe yapılamaz. Yasalar işlerin nasıl yapılacağını, sınırlarını belirler. Yorum yapılacak bir durum göremiyorum. İşyeri dışında personele verilen günlük yemek bedeli 9.-YTL'ye kadar yazarkasa veya perakende satış fişi ile belgelendirilip doğrudan gider yazılabilir. Vergiden istisna edilmiştir. Aşan kısmı varsa vergilendirilr. Bu sayı 6 da olabilir 60 ta. Yeterki bordrodaki sayıdan fazla olmasın.
Korkarım ki Sayın Regal de bu hususu yanlış yorumluyor.
Buradaki kıstas "hizmet erbabına yemek bedeli olarak nakten yapılan ödemeler" dir. (GVK 23/8). Yazarkasa fişi ya da fatura karşılığında ödeme hizmet erbına değil lokantaya yapılmaktadır. Buradaki yorum hatası şudur. 9 YTL'nin üzerindeki yemek fişi/faturası hizmet erbabına sağlanmış bir menfaat olarak algılanmaktadır.
Sonuçta personelin eline 15.-YTL para verip gider yazarsanız (dikkat burada fişe gerek yok tevsik aracı bordrodur). 6 ytl'nin vergisi vardır. Ama Personel size fiş/fatura getirirse (ki bu para lokantaya gittiği için personelin şahsi bir "menfaati" söz konusu değildir, yani personelin cebine kalmıyor para.) 15-YTL stopaj yapılmadan fiş ile gider yazılır, KDV'si de indirilir.
Değerli Büyüklerim
Benim bu konuda size şöyle bir sorum olacak Eğer personele verilen yemek ofiste pişiriliyor ve bunun için günlük market alışverişi yapılıyorsa ve sonucunda yazar kasa fişi alınıyor ve büro gideri ( yada yemek gideri) olarak kaydediliyorsa bunda problem olacak bir işlem var mıdır ? Bu işyerinde kimsenin bordrosundan yemek yardımı gibi bir tutar geçirmiyoruz.
Bu arada asgari ücretle çalışan bir personelin maaşına yakın miktarda yemek gideri olması ülkemiz şartlarında mantık dışımıdır? . Bir personel o iş yerinde kazandığı tutarda fazlasını yemekte harcaması işyerinin onu gider yapmasına engel midir? Sayın büyüğüm bir kişi ancak kazancını harcar derken bunu mu demek istemiştir ?
Aklıma takılan bu sorulara sayın büyüklerimden bir cevap alabilrsem çok memnun olacağımnane Nickli Üyeden Alıntı
Saygılarımla
Sizinkisi nakti değil ayni yardım sınıfındadır ve vergi ve ssk muaflığı var.
Sohbete son katilan arkadasiminizin anlattigi, bana muhasebecim ile aramda gecen bir dialogu hatirlatti. Bir keresinde bir ekmek yapma ve bir adette ekmek kizartma makinasi aldim ve faturalarini sirkete kestirdim. Sonra muhasebecim bana sirkette yemek mi pisiyor ki bunlari aldiniz, IT sektorundeki bir sirkette yemek pisermi? bunlari kullanamayiz diye fisleri kullanmamisti. Demoklesin kilici gibi yani? Bende dumur olmustum ;D
az daha unutuyordum, benim muhasebeciayni zamanda asgari ucrete sahip bir calisan, nasil olurmusta 300YTL lik yemek fisi getirirmis bu olurmuymusda demisti. Bunuda hatirlatmak istedim. Buda bana cok sacma gelmisti. Bir personelin gunluk harcamalari, yol yemek, iletisim, ona verdigim maasla bu sekilde kiyaslanmasi bana mantik disi geliyor. Adamin maasi 600YTL ise ama yaptigi is itibari ile cep telefonu 800YTYL masraf teskil ediyorsa. bu ise devam ettirmek icin adamin maasinimi arttirmam gerekiyor. Boyle sacma mantik olurmu canim?!!!
Şu anda 1 kullanıcı bu konuyu görüntülüyor. (0 kayıtlı ve 1 misafir)