kamu işçi maaş

Like Tree2Beğeni

Konu: Maliyet Muhasebesi

  1. #1
    Üyelik tarihi
    Haziran.2005
    Mesajlar
    401

    Maliyet Muhasebesi

    Merhabalar, Bilanço esasına tabi bir Lokanta işyerinde 7/A Seçeneğine göre, Yemeklik Malzeme alımlarında 150 Hs. kullanıp ordanmı imalata gönderiyorsunuz yoksa 710 -720 -730 -740 hs. kullanıptamı yoğuruyorsunuz yada Direkt 740 Hizmet Üretim Maliyeti hs. birçok alt hesap açıp oradamı takip ediyorsunuz? İmalat - Maliyet Muhasebesi ile ilgili kolay örnekli anlaşılır bir kaynak verebilirmisiniz ? Kitap, Yayın, Site olabilir. Teşekkürler.

    bilgi Paylaşılsa bile tükenmeyen bir hazinedir.

  2. #2
    Üyelik tarihi
    Mayıs.2005
    Mesajlar
    90

    Maliyet Muhasebesi

    Lokanta, pastane, kahvehane, gibi işletmeler hizmet üreten işletmelerdir. Bunun bütün girdilerini ilkmadde ve malzeme (un yağ şeker vs.), elektrik su personel giderlerini 740 -hizmet üretim maliyetinin altında takip etmeniz gerekmektedir. Sene sonunda elinde ilk madde ve malzeme stoğu kaldı ise 741-hizmet üretim maliyeti yansıtm hesabından 622-hizmet üretim maliyeti hesabına aktarma yaparken stok rakamı kadar 622 nolu hesaba eksik yazarsınız kalan rakamı aynı yansıtma fişinde 150 nolu ilk madde ve malzeme hesabına yazarsınız. size hizmet işletmesi için örnek bir hesap planı yazıyorum aşağıya

    740................HIZMET URETIM MALIYETI
    740 00................ILK MADDE VE MALZEME GIDERLERI
    740 00 01................ILK MADDE VE MALZEME GIDERLERI
    740 01................ISCI UCRET VE GIDERLERI
    740 01 01................ASGARI UCRETLER
    740 01 02................DIGER UCRETLER
    740 01 03................ISVEREN PAYI
    740 01 04................ISSIZLIK ISV.PAYI
    740 03................DISARDAN SAGLANAN FAYDA VE HIZMETLER
    740 03 02................BAKIM ONARIM GIDERLERI
    740 03 03................DIGER GIDERLER
    740 06................AMORTISMAN VE TUKENME PAYLARI
    740 06 01................AMORTISMAN GIDERLERI

    vs.
    [font=Comic Sans MS][size=10pt][color=green][b]SMMM Mehmet Yalçın<br />Selam ve Dua ile...[/b][/color][/size][/font]

  3. #3
    Üyelik tarihi
    Haziran.2005
    Mesajlar
    577

    Maliyet Muhasebesi

    AKLIMA DİREK KAYNAK GELMİYOR AMA
    BENİM ŞAHSİ FİKRİM;

    LOKANTAYA MALZEME ALINDIĞINDA
    150 İLK MAD.MAL.
    100
    103
    320
    HAFTALIK KULLANIMA GÖRE VEYA AYLIK 3'ER AYLIK GEÇİCİ VERGİ DÖN.VEYA YIL SONUNDA

    710 DİR.İLK MAD.
    720 DİR.İŞÇİLİK
    730 GEN.İM.GİD.
    150 İLK MAD.MAL

    151
    711
    721
    731

    711
    721
    731
    710
    720
    730

    152
    151

    620
    152
    GERİSİ GELİR TABLOSU HS.KAPANIŞIYLA AYNISI
    BENCE 740 KULLANILMAZ
    YAPILAN İŞ ASIL İTİBARIYLA BİR HİZMET ÜRETİMİ DEĞİL ( OTEL VEYA KUAFÖR VB İŞLER OLSA KULLANILABİLİRDİ)
    kvncs bunu beğendi.
    İnsanlar Kırmızı Güllerin Peşinden Koşarken Ayaklarının Altında Ezilen Papatyaların Farkında Olmaz Çoğu Zaman.

  4. #4
    Üyelik tarihi
    Haziran.2005
    Mesajlar
    34

    Maliyet Muhasebesi

    sayın Mehmet Yalçın lokanta, pastane nasıl hizmet sektörü oluyor anlamadım. bence bu işletmeler hizmet sektörü değildir bu firmalarda hizmet üretim maliyetinin kullanılması bence yanlıştır demiyorum ama çok doğru değildir. Ancak şöyle bir konuya da açıklık getirmek istiyorum Örneğin bir otel hizmet sektörüdür ve bu otelde verilen yemek hizmettir bu gibi istisna durumlar haricinde bence lokanta pastane gibi yerler hizmet değil imalat sektörüdür.

  5. #5
    Üyelik tarihi
    Mayıs.2005
    Mesajlar
    281

    Maliyet Muhasebesi hk.

    Değerli meslektaşım.Bilindiğimiz gibi imalat muhasebesinden bahsebebilmek için bir işletmenin almış olduğu hammeddeleri işledikten sonra ortaya yeni bir mamül madde çıkması gerekiyor.Mamülün bünyesine 710 D.İ.M, 720 D.İ.G ve 730 G.Ü.Giderleri girer.Ve daha sonra 152 Mamüller oluşur.Satılan mamüllerde 620 S.M.M hesabına atılır.İmalat yapan işletmeler ayrıca İmalat defteride tasdik ettirirler.7/A ya göre usulune uygun kayıtlar tutulursa İmalat defteri tasdik etmeye de gerek yoktur.Mal alışları 150 hesabında tutulur.
    Lokanta işinin hizmet işi olduğunu düşünüyorum.Hizmet maliyetleride
    belirttiğiniz gibi 740 H.Ü.Maliyeti hesabı altında açılan detay hesaplarda
    tutulur.Yani işçilik,elektrik,hammadde masrafları bu hesap altında biriktirilir.Daha sonra 622 S.H..M hesabına yansıtılarak gelir tab.hes.na intikal ettirilir.Hammaddeleri yine 150 hs.da tutabiliriz.
    Kaynak olarak Prof.Dr.Bilgütay Akşit'in Maliyet Muh.(İstanbul İktisat Der Yay.)kitabını önerebilirim.Piyasada çok çeşitli kitaplarda var tabii.
    Yardımcı olabildiysem ne mutlu bana.
    Bu günümüzü çalan iki hırsız var; geçmişe ilişkin pişmanlıklarımız ve geleceğe ilişkin kaygılarımız...

  6. #6
    Üyelik tarihi
    Mayıs.2005
    Mesajlar
    127

    Maliyet Muhasebesi

    Sayın Yeniyurt

    Sözü edilen yer lokanta olması sebebiyle. Bence de hizmet işi yapmıyor.

    Dolayısıyle yemeklik malzeme alımları 150 hesapta izlenmelidir.

    Saygılarımla,
    Saniye KARAKAŞ

  7. #7
    Üyelik tarihi
    Haziran.2005
    Mesajlar
    788

    Maliyet Muhasebesi

    Söz edilen lokanta işletmesi sektörünün hizmet sektörü katogorisinde değerlendirilmez düşüncesindeyim.Dolayısıyla 150 vs alt hesaplarının kullanılması gerekir.Çünkü sonuçta lokanta işletmesi elinde bulundurulan hammaddelerin hepsini kullanmamaktadır.

    Kolay gelsin.
    Dinçer KUM<br />Serbest Muhasebeci Mali Müşavir

  8. #8
    Üyelik tarihi
    Haziran.2005
    Mesajlar
    304

    Maliyet Muhasebesi

    Sayın Arkadaşlar,

    Lokantalar hizmet sektörüdür.Bende Sayın mehmet Yalçın ve Sayın Hüseyin Şişman gibi düşünüyorum.
    Ayrıca onların düşüncelerini doğrulayan YMM Sayın Ahmet Demir'in
    Sektörlere göre Tek Düzen Hesap Planını alırsanız iyi olur
    İkinci bölümde
    Et ve balık üretim işletmeleri
    Tekstil ve Konfeksiyon Üretim İşletmeleri
    Ticaret ve Dış Ticaret İşletmeleri
    Gemi ve Nakliye Hizmet işletmeleri
    Turizm-Otelcilik ve Konaklama Hizmet İşletmeleri
    Bilgisayar Sektörü İşletmeleri
    İnşaat Sektörü İşletmeleri
    Kooperatif İşletmeleri
    Yayıncılık ve matbaacılık İşletmeleri
    Mobilya üretim işletmeleri
    Fırın İşletmeleri
    Vakıflar ve İktisadi İşletmeleri
    Dernekler ve İktisadi İşletmeler'e ait hesap planları detay şekilde mevcuttur.İlgilenenlere tavsiye ederim.
    Eğer mal stokta kalıyorsa hizmet sektöründen söz edilemez.
    Lokantalarda yemekler stokta kalır mı? (bir günden fazla kalabilir mi?Belediyeler ne der?)
    Buna göre hizmet sektörü olup olmadığına karar veriniz.
    aygılarımla,
    <br />
    <br />SMMM R.Sema sinangil

  9. #9
    Üyelik tarihi
    Haziran.2005
    Mesajlar
    304

    Maliyet Muhasebesi

    Şahsi fikrim bende Lokantaları Sayın Hüseyin Şişman'ın anlattığı şekilde tutmuştum.
    2005 yılından itibaren lokanta defterlerini tutmama kararı aldım.Paraları çok zor tahsil ediyordum.Üstelik hiç laf dinlemiyorlar % 70 kayıtdışı çalışmakta ısrarlılar.Kestikleri faturalarda KDV leri hep yanlış kesiyorlar
    Açıkcası çok zahmetli.(Yazar kasa-pos makinesi hs.ları-ticketları vs.)Parayı zor alınca bu kadar sıkıntı çekilmiyor
    aygılarımla,
    <br />
    <br />SMMM R.Sema sinangil

  10. #10
    Üyelik tarihi
    Mayıs.2005
    Mesajlar
    281

    Maliyet Muhesebesi hk.

    Maliyet muhasebesine amaç bir işletmenin üretmiş olduğu mamül başına
    birim maliyeti hesaplamaktır.Yemek veren bir lokantada bunu nasıl yapacağız.Patane ve fırınlar tabii ki imalat yaparlar.Bunlarda mamül bellidir ve ekmekte bir ekmeğe düşen maliyet hesaplanır, bunun üzerine
    karı konularak satış fiyatına ulaşıır.Lokanta işinde mideye inen yemeğin yanısıra o işletmeni müşteriye karşı davranışı,yemeğin sıcak veya soğuk oluşu, lavabonunu olması,deniz manzaralı olması vs.vs.bunlar hizmetin
    kaltesini arttırır diye düşünüyorum.Ve iyi kalitede iyi fiyatı getirir.
    aşkınbulduk bunu beğendi.
    Bu günümüzü çalan iki hırsız var; geçmişe ilişkin pişmanlıklarımız ve geleceğe ilişkin kaygılarımız...

Konu Bilgileri

Bu Konuya Gözatan Kullanıcılar

Şu anda 1 kullanıcı bu konuyu görüntülüyor. (0 kayıtlı ve 1 misafir)

Benzer Konular

  1. Maliyet Muhasebesi
    Konu Sahibi Bernac Forum Vergi Usul Kanunu
    Cevap: 3
    Son Mesaj : 22.Mayıs.2018, 17:34
  2. Maliyet Muhasebesi
    Konu Sahibi Noumania Forum TDHP-Muhasebe Uygulamaları ve Finansal Raporlama
    Cevap: 1
    Son Mesaj : 14.Ağustos.2013, 08:50
  3. Maliyet Muhasebesi
    Konu Sahibi furkan yasar Forum TDHP-Muhasebe Uygulamaları ve Finansal Raporlama
    Cevap: 2
    Son Mesaj : 18.Nisan.2009, 09:52
  4. Maliyet Muhasebesi Hk.
    Konu Sahibi halilcan-28 Forum Gelir ve Kurumlar Vergisi Kanunu
    Cevap: 13
    Son Mesaj : 13.Ekim.2006, 15:41

Yetkileriniz

  • Konu Acma Yetkiniz Yok
  • Cevap Yazma Yetkiniz Yok
  • Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
  • Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok
  •  

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36