Sevgili Formdaşlar;
1-)Zamanında tastik edilmeyen defterler(İşletme Defteri)
2-)Tastik edilipte kayıp olan defterler(İşletme Defteri)
Bu iki durumda karşısında izlememiz gereken yollar ne?Teşekürler.
Sevgili Formdaşlar;
1-)Zamanında tastik edilmeyen defterler(İşletme Defteri)
2-)Tastik edilipte kayıp olan defterler(İşletme Defteri)
Bu iki durumda karşısında izlememiz gereken yollar ne?Teşekürler.
Sayın M.Hayri ANDAÇ
1-V.U.K 352. maddesinin birinci derece usulsüzlükle ilgili 8 numaralı bendinde; tasdiki mecburi olan defterlerden herhangi birinin tasdik muamelesinin yaptırılmamış olması,birinci derece usulsüzlük fiili olarak hüküm altına alınmıştır.
Bununla beraber bu sürenin sonundan itibaren bir ay içinde yapılan tasdikler de geçerli kabul edilmekte, ancak ikinci derece usulsüzlük cezası kesilmesi icap etmektedir.Bu sürenin bitiminden sonra tasdik ettirilen defterler ise, hiç tasdik ettirimemiş sayılmakta ve birinci derece iki kat usulsüzlük cezası kesilerek dönem matrahının takdiri yoluna gidilmektedir.
2-V.U.K`unda
Defter ve Vesikaları Muhafaza
Madde No 253
Kapsam
Bu kanuna göre defter tutmak mecburiyetinde olanlar, tuttukları defterlerle üçüncü kısımda yazılı vesikaları, ilgili bulundukları yılı takibeden takvim yılından başlıyarak beş yıl süre ile muhafaza etmeye mecburdurlar. ayrıca Mücbir Sebepler Madde No 13 kapsamlarına baktığımızda.
İlgili defterlerin tasdik edilmiş olması ile kastınız 1.cevabımızdaki geçerli sürenin geçmiş olması nedeniyle "hiç tasdik ettirimemiş sayılmakta ve birinci derece iki kat usulsüzlük cezası kesilerek dönem matrahının takdiri yoluna " ilgili cezanın uygulanmaması kanatindeyim.
Dinçer KUM<br />Serbest Muhasebeci Mali Müşavir
Sevgili Dinçer Kum;
Bilgiler için teşekürler, bizim bu aşamada ilgili kurumlara herhangi bir bilgi vermemiz gerekir mi?Yoksa işi şanşa bırakıp inşallah bir tespit yapılmamasını beklemek mi?
Birde ikinci şıktaki durum defter 2006 yılı defteri tastik yapılmış ama herhangi bir kayıt yapılmamış ve kayıp...
Kaçakçılık suçları ve cezaları:
MADDE 359- (4369 sayılı Kanunun 14'üncü maddesiyle değişen şekli) (1.1.1999 tarihinden geçerli olmak üzere) a) Vergi Kanunlarına göre tutulan veya düzenlenen ve saklanma ve ibraz mecburiyeti bulunan;
1- Defter ve kayıtlarda hesap ve muhasebe hileleri yapanlar, gerçek olmayan veya kayda konu işlemlerle ilgisi bulunmayan kişiler adına hesap açanlar veya defterlere kaydı gereken hesap ve işlemleri vergi matrahının azalması sonucunu doğuracak şekilde tamamen veya kısmen başka defter, belge veya diğer kayıt ortamlarına kaydedenler,
2- Defter, kayıt ve belgeleri tahrif edenler veya gizleyenler (Varlığı noter tasdik kayıtları veya sair suretlerle sabit olduğu halde, inceleme sırasında vergi incelemesine yetkili kimselere defter ve belgelerin ibraz edilmemesi gizleme demektir.)[/b] veya muhteviyatı itibariyle yanıltıcı belge düzenleyenler veya bu belgeleri kullananlar (Muhteviyatı itibariyle yanıltıcı belge, gerçek bir muamele veya duruma dayanmakla birlikte bu muamele veya durumu mahiyet veya miktar itibariyle gerçeğe aykırı şekilde yansıtan belgedir.),
Hakkında altı aydan üç yıla kadar hapis cezası hükmolunur.
Hükmolunan hapis cezasının para cezasına çevrilmesinde, hapis cezasının her bir günü için, sanayi sektöründe çalışan onaltı yaşından büyük işçiler için “......”(1) yürürlükte bulunan asgari ücretin bir aylık brüt tutarının yarısı esas alınır ve hükmolunan bu para cezası ertelenemez.
b) Vergi Kanunları uyarınca tutulan veya düzenlenen ve saklanma ve ibraz mecburiyeti bulunan;
1- Defter, kayıt ve belgeleri yok edenler veya defter sahifelerini yok ederek yerine başka yapraklar koyanlar veya hiç yaprak koymayanlar veya belgelerin asıl veya suretlerini tamamen veya kısmen sahte olarak düzenleyenler veya bu belgeleri kullananlar (Sahte belge, gerçek bir muamele veya durum olmadığı halde bunlar varmış gibi düzenlenen belgedir.),
2- Belgeleri Maliye Bakanlığı ile anlaşması olmadığı halde basanlar ile sahte olarak basanlar veya bu belgeleri kullananlar,
Hakkında on sekiz aydan üç yıla kadar ağır hapis cezası hükmolunur.
371'inci maddedeki pişmanlık şartlarına uygun olarak durumu ilgili makamlara bildirenler hakkında bu madde hükmü uygulanmaz.
Kaçakçılık suçlarını işleyenler hakkında bu maddede yazılı cezaların uygulanması 344'üncü maddede yazılı vergi ziyaı cezasının ayrıca uygulanmasına engel teşkil etmez. (*)
sayın andaç yasa açık kaçakçılık fiili gerektirir. birde verilen bütün beyanlar geçersiz sayılıp takdir kurullarına gider indirlecek kdv leriniz reddolur saygılar[/b]
sman
Sayın M.Hayri ANDAÇ
Öncelikle 2006 yılı kullanılan defterin kaybolduğunu söylemişsiniz.Bu sizin için avantaj olarak düşünüyorum çünki geriye dönük ilgili yıla defter yaptıramacağınıza göre 2006 yılı için yeni defter yaptırdığınızda ve noter aracılığı ile ilgili defter tasdik bilgisi v.dairesine gittiğinde sizinde 2006 yılı defterini zamanında tasdik ettirdiğinizi düşünürsek , defter yetişmediği için yapıldığı düşüncesi ortaya çıkacaktır.
ilgili yıl içerisinde gider ve gelir belgerinizinde bulunduğunu düşünürsek defterin işlenmesinde bir sorun olmayacaktır.
Burada v.dairesinin tutumu nasıl olacaktır sorusu gelecek aklımıza;
1-Sene başında defter tasdik edildiği için 1.derece üsülsüzlük kesilmeyecek. Sene başındaki defterin ispat hükmünde ortaya konmadığını düşünürsek ilgili yılda yeni defter yaptırdığınız için ama süresi geçtiği için hiç tasdik ettirmemiş sayılmakta ve birinci derece iki kat usulsüzlük cezası kesilerek dönem matrahının takdiri yoluna gidilmektedir.(Siz tasdik yaptırmışsınız 1.derece 2 kat üsülsüzlük cezası kesilmez.)
2-Bilgi vermeniz durumunda 1.şık ortaya çıkacaktır.
Dinçer KUM<br />Serbest Muhasebeci Mali Müşavir
sayın dinçer kum zayi olan defterle ilgili dişüncenize katılıyorum yeni defter tasdik etmesi hiç değilse bundan sonraki kayıtları kurtarır fakat önceki kayıtlar için bu söylenemez çünkü tasdik tarihinden önceki işlemler yeni tasdik edilmiş deftere işlenemez . Birde olası incelemede önceki zayi defterin istenmesi durumunda sonuç vuk 359 olacaktır ve 2. tasdik edilen defterden önceki tüm işlemler taktir konusu olacak indirilecek kdvler reddedilecektir. usulsüzlük cezaları ise siz belirtiğiniz gibi olacaktır.
sman
Bence defterin kaybolması avantaj değil çok kötü bir durumdur.
sman
Kötü bir durum olduğu aşikar ama kötünün iyisi, 2006 yılında 2006 yılı kaybolmuş.2006 yılında 2005 yılını kaybettiğinizi düşündüğünüzde ve 2006 defterinin kaybolduğunun farkına vardığınız için avantaj sayılır.osman Nickli Üyeden Alıntı
Dinçer KUM<br />Serbest Muhasebeci Mali Müşavir
Yardımlarınız için teşekürler;
Bu proğlem ve buna benzer proğlemler sizlerinde başına gelmiştir. Mükellefin daha önce meslek mensubu sandığı kimseler tarafında işlerinin eksik ve yanlış yapılması sonucunda, çeşitli cezalara maruz kaldıktan sonra,yaptığı yanlışı fark etmesi.Ondan sonra da eksik yapılan işlemler yanlış yapılan işlemleri bizlerin yeniden silbaştan yapması...
Korsan muhasecilere HAYIR!
Şu anda 1 kullanıcı bu konuyu görüntülüyor. (0 kayıtlı ve 1 misafir)