Kıst amortismandan bahsettiğine göre araç binek sınıfı herhalde.
Eğer binekse ve kıst amortismana tabi ise,aracın alındığı ay kesri tam ay sayılmak suretiyle yıl sonuna kadar olan aylar için kıst amortisman ayrılır.Ayrılamayan (aracın alım tarihinden önceki aylara ilişkin) amortisman tutarı ise, aracın faydalı ömrünün son yılına eklenir ve bunun içinde aktifte bekletilir.
Yani şöyle diyelim.
1- Yeni araç aralık ayında alındı ise ve kıst amortismana tabi ise,2017 için ayrılacak amortisman tutarı sadece aralık ayına ait olan (1 aylık) tutar olacaktır.
2- Diğer araç aralık ayında satıldı ise ve satıştan dolayı elde edilen kâr yenileme fonuna atıldı ise, yeni araçtan dolayı ayrılacak olan 1 aylık amortisman gidere yazılmayıp yenileme fonundan mahsup edilecektir.
3- Ayrılamayan ve gidere yazılamayan ve de aktifte bekletilecek olan 11 aylık kıst amortisman ise,yenileme fonundan mahsup edilemeyecektir.Çünkü giderleştirme zamanı (oranın %20 olduğu varsayıldığında) 5 yıl sonrası olacaktır.
Dolayısıyla yenileme fonu azami 3 yıl kullanılabildiğine göre,bu bekleme ve kullanma süresinde satılan aracın kâr'ı 3 yıl değil, 2 yıl+1 ay gibi bir süre bekletilmiş olacaktır.
Rakamlara bakalım;
Yeni alınacak aracın amortisman gideri 2017 için 1 aylık 2.500 2018 için 30.000 2019 için 30.000 olacağına göre toplamda 2 yıl +1 ay için 62.000 amortisman gideri doğacak.50.000 ise bu giderden mahsup edilecek.
Sonraki yıllarda kâr'ın artış göstermesi ve gider bulma sıkıntısı bekleniyorsa yenileme fonuna alma derim.Bu açıdan bence anlamlı olmaz.
Biraz uzun yazdım,inşallah karıştırmamışımdır.
Konu Tahsin Kurt tarafından (14.Aralık.2017 Saat 13:10 ) değiştirilmiştir.
Bir mum diğer bir mumu tutuşturmakla,ışığından bir şey kaybetmez. (Mevlâna Celâlediin-i Rûmî)