kamu işçi maaş

Konu: Restorantlarda Maliyet Hesapları

  1. #1
    Üyelik tarihi
    Haziran.2005
    Mesajlar
    367

    Restorantlarda Maliyet Hesapları

    restourantlarda üretim giderlerimi yoksa hizmet üretim giderlerimi kullanılmalı yani 730, mu 740 mı? ayrıca stoğa alınan yani 150 nolu hesaplardan 710 mı gitmeli yoksa 740 mı ?


  2. #2
    Üyelik tarihi
    Eylül.2006
    Mesajlar
    115

    Restorantlarda Maliyet Hesapları

    yemekleri oluşturan temel ürün kalemlerini 150 burdanda 710 ve ordanda 152 mamüller. hazır satılan içecek gibi şeyler 153 ve üretime yardımcı tut şeker vb. direkt 730 olarak giderleştiririz.
    bu arada yansıtmaları belirtmeme gerek yok.

  3. #3
    Üyelik tarihi
    Haziran.2005
    Mesajlar
    367

    Restorantlarda Maliyet Hesapları

    evet bende sizin gibi düşünüyorum fakat elime bir kitap geçti turizm işletmlerinde muhasebe diye burda otelin restorurantında 740 nolu hesapları kullanmışlar bu nedenle takıldım.

  4. #4
    Üyelik tarihi
    Ekim.2006
    Mesajlar
    35

    Restorantlarda Maliyet Hesapları

    restourantlarda üretim giderlerimi yoksa hizmet üretim giderlerimi kullanılmalı yani 730, mu 740 mı? ayrıca stoğa alınan yani 150 nolu hesaplardan 710 mı gitmeli yoksa 740 mı ?

    Ben farklı düşünüyorum. Restorantlar hizmet işletmeleridir. Tüm giderleri 740 hesap altında takip edılmelidir. Stok yapılabilecel mal alımları önce 150 hesaba alınmalı maliyete gidecek miktar buradan 740 hesaba alınmalıdır.

    yemekleri oluşturan temel ürün kalemlerini 150 burdanda 710 ve ordanda 152 mamüller. hazır satılan içecek gibi şeyler 153 ve üretime yardımcı tut şeker vb. direkt 730 olarak giderleştiririz.

    Restorantlarda 153 hesap kullanılmaz. Yemek hizmeti servi hizmeti ile bütünlük arz eder. Bu arada alınan içecek gibi mallarda 150 hesaba alınmalıdır. Çünkü bu mallar hizmetin bir unsuru olarak kabul edilmelidir. Elektrik, Şebeke suyu, işçilikler gibi giderler direkt 740 hesaba alınır. Restorantlarda 730-152-710 gibi hesaplar kullanılmaz. Yemek verme hizmeti ile ilgili olmayan giderler (muhasebe ücretleri. büro olarak ayrılan yer var ise buraya ait giderler, Şef, Garson, Ahçı, Komi, Bulaşıkçı gibi çalışanlardan ayrı olarak müdür çalıştırılıyor ise müdüre ait ücretler 770 hesapta takip edilir. Saygılar

  5. #5
    Üyelik tarihi
    Temmuz.2005
    Mesajlar
    204

    Restorantlarda Maliyet Hesapları

    Restoran ve oteller hizmet üreten işletmelerdir,dolayısıyla maliyet hesapları 740'da tutulur bu her zaman böyle uygulanır..

  6. #6
    Üyelik tarihi
    Eylül.2006
    Mesajlar
    115

    Restorantlarda Maliyet Hesapları

    740 kullanılmaz denilmiş. peki stoklanabilir nitelikli yapılan alışlarda (örneğin 1 çuval pirinç, şeker, un....) yılsonuna devredebilecek ilk madde leri ilgili dönemde 740 hesabına atarsak takip eden dönemde de kullanılacak ve giderleştirilebilecek bir kalemi alış anında kullanmadan giderleştirmiş oluruz ve takip eden dönemde maliyet sıkıntısı yaşayarız. ve bildiğim birçok restaurant bu gibi alışlar yapar.
    iyi çalışmalar..

  7. #7
    Üyelik tarihi
    Temmuz.2005
    Mesajlar
    204

    Restorantlarda Maliyet Hesapları

    740 kullanılmaz denilmiş. peki stoklanabilir nitelikli yapılan alışlarda (örneğin 1 çuval pirinç, şeker, un....) yılsonuna devredebilecek ilk madde leri ilgili dönemde 740 hesabına atarsak takip eden dönemde de kullanılacak ve giderleştirilebilecek bir kalemi alış anında kullanmadan giderleştirmiş oluruz. ve bildiğim birçok restaurant bu gibi alışlar yapar.
    iyi çalışmalar
    Neden 740 Kullanılmaz onu anlayamadım..Gene Stoklarını 15 Grubunda takip edebilirsin,tüketim miktarı kadarını 740 hesabına yansıtacaksın,kalan gene akalacak..bunda bir terslik yok

  8. #8
    Üyelik tarihi
    Eylül.2006
    Mesajlar
    115

    Restorantlarda Maliyet Hesapları

    tabiki 740 da kullanılır.sonuçta bir hizmet işletmesi. ama 150 nolu hesabı hiç kullanmazsak her aldığını hiç devretmeden kullanmış anlamı çıkar.

  9. #9
    Üyelik tarihi
    Temmuz.2005
    Mesajlar
    204

    Restorantlarda Maliyet Hesapları

    tabiki 740 da kullanılır.sonuçta bir hizmet işletmesi. ama 150 nolu hesabı hiç kullanmazsak her aldığını hiç devretmeden kullanmış anlamı çıkar.
    Evet Kullanılmalı,direkt tamamını gider yazmak muhasebe prensiplerine ters..tüketildiği kadar giderleştirilmeli

  10. #10
    Üyelik tarihi
    Şubat.2006
    Mesajlar
    560

    Restorantlarda Maliyet Hesapları

    Hizmet üretimin genel özelliği , stoklanamaz, devredilemez olması, kişiye özel üretilmesi ve üretimleri tüketime bağlı olmasıdır.

    Resteurant,Lokanta ve oteller hizmet üreten işletmelerdir.

    Yapılan işlemde yemek stoklanamaz, bir başkasına devredilemez, birden fazla kere kullanılamaz, cari ihtiyaçların giderilmesi amacına yöneliktir.
    Bu özellikle baktığımızda yemek üretimi, hizmet olmanın tüm özelliklerini taşıyan bir üründür.

    Üretiminde kullanılan girdiler (soğan, domates,biber, patates)
    gibi girdilerin kullanılması onun hizmet olma özelliğini kaldırmaz.
    Bir ürünün hizmet olup olmadığına bakmak için onun girdilerine değil, kullanılış amacına bakılmalıdır.

    Söz konusu hizmeti üretirken gerekli olan ilk madde ve malzemeleri 150 hesap ile stoklara almakta, sarfedilen kısmını 740 hesap vasıtasıyla üretilen hizmet maliyetine yansıtmak gerek..

    Kolay gele...

Konu Bilgileri

Bu Konuya Gözatan Kullanıcılar

Şu anda 1 kullanıcı bu konuyu görüntülüyor. (0 kayıtlı ve 1 misafir)

Benzer Konular

  1. Maliyet Karşılık Hesapları (381&373)
    Konu Sahibi makuli Forum TDHP-Muhasebe Uygulamaları ve Finansal Raporlama
    Cevap: 3
    Son Mesaj : 23.Şubat.2013, 22:44
  2. Pvc Doğrama İşleri Maliyet Hesapları
    Konu Sahibi serhat durmus Forum Vergi Usul Kanunu
    Cevap: 18
    Son Mesaj : 30.Ekim.2011, 16:44
  3. Restaurant İşletmelerinde Maliyet Hesapları ?
    Konu Sahibi Brandon Forum TDHP-Muhasebe Uygulamaları ve Finansal Raporlama
    Cevap: 1
    Son Mesaj : 11.Haziran.2010, 00:19
  4. Maliyet Hesapları 150 730
    Konu Sahibi furkan yasar Forum TDHP-Muhasebe Uygulamaları ve Finansal Raporlama
    Cevap: 0
    Son Mesaj : 02.Ağustos.2008, 00:33
  5. TAŞINDI: Pimapen İşleri Maliyet Hesapları
    Konu Sahibi Tamer Başkan Forum Diğer Vergi Kanunları
    Cevap: 0
    Son Mesaj : 28.Şubat.2007, 15:07

Yetkileriniz

  • Konu Acma Yetkiniz Yok
  • Cevap Yazma Yetkiniz Yok
  • Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
  • Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok
  •  

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36