Konu: Restoranlar ve Matbaalar Üretim İşletmesi midir?

  1. #1
    Üyelik tarihi
    Mayıs.2005
    Mesajlar
    208

    Restoranlar ve Matbaalar Üretim İşletmesi midir?

    Restoran ve matbaa işletmeleri üretim işletmesi midir? Yoksa hizmet işletmesi midir? Defter tutma hadleri ve muhasebe sistemi nasıl olmalıdır? Yorumlarınızı ve bu konuda varsa tebliğ, mukteza vs. paylaşmanızı rica ediyorum.Teşekkürler...


  2. #2
    nguroy - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    nguroy isimli Üye şuanda  online konumundadır Forum Müdavimi
    Üyelik tarihi
    Haziran.2005
    Mesajlar
    10.797

    Ynt: Restoranlar ve matbaalar üretim işletmesi midir?

    Restorant hiç şüphe yok ki hizmet işletmesidir. Bence matbua ise üretim işletmesi. Çünkü sizin birşeyler üreten makinalarınız vardır. Hammade yardımcı madde, sarf malzemesi alışlarınız vardır.
    Nizam Güroy
    Yönetici-SMMM

  3. #3
    Üyelik tarihi
    Ocak.2006
    Mesajlar
    1.112

    Ynt: Restoranlar ve Matbaalar Üretim İşletmesi midir?

    Bu sorunuzla ilgili ulaşmak istediğiniz yeri veya soruyu niçin sorduğunuzu beliritrseniz daha faydalı olabiliriz.

    Neden;

    Restaurantları ne işletmesi olarak düşünürseniz düşünün giderlerinin %99'lara yakın kısmı maliyete gidecektir (stokta kalamyacaktır). Çünkü restaurantlar gıda malzemesinin önemli kısmını stokta tutmazlar.
    Yani kuru gıda, içecek vs...dışındaki malların en fazla 2-3 lük kısmı stoktadır.

    Maliyet açısından soruyorsanız o kadar da önemi yok derim.

    Fakat maliyet sistemi kurup reçeteler dayalı randıman yapacaksanız durum ayrıdır.

    vs..vs...

    yani kafamada acaba neden sordu diyip varsayımlar yaparak ( şöyle olursa şöyle, böyle olursa böyle...diye) cevap yazıyorumda.

  4. #4
    Üyelik tarihi
    Mayıs.2005
    Mesajlar
    208

    Ynt: Restoranlar ve Matbaalar Üretim İşletmesi midir?

    Sorumda da belirttiğim gibi defter tutma hadleri ve muhasebe sistemi açısından bu işletmelerin durumunu soruyorum. Örneğin İşletme hesabına göre defter tutan matbaa işletmesi ve lokantanın 1.sınıfa geçme hadleri hizmet işletmelerine göre mi yoksa alım-satım-imalat işletmelerine göre mi düşünülmeli? Veya bilanço esasında örn. et alımı veya kağıt alımı ilk madde ve mlz. hesabına mı işlenmeli? Ayrıca bu konuda yayınlanan tebliğ, mukteza vs. varsa paylaşmanızı rica ediyorum. Alakanıza teşekkür ederim.

  5. #5
    Üyelik tarihi
    Aralık.2006
    Mesajlar
    333

    Ynt: Restoranlar ve Matbaalar Üretim İşletmesi midir?

    Recep Turgay'ın VUK. sayfa 699 dan "Lokanta"larla ilgili bir karar örneği;

    Uyuşmazlık, defter tutma bakımından lokantaların sınıflarının tesbitinde 213 sayılı kanunun 177 inci maddesindeki ölçülerden hangisinin uygulanması gerektiği hususunda ilişkindir.

    Anılan maddenin birinci bendinde satın aldıkları malları olduğu gibi veya işledikten sonra satan ve yıllık alımlarının tutarı 400,000 lirayı veya satışlarının tutarı 400,000 lirayı aşanları, ve ikinci bendine de birinci bentte olanların dışındaki işlerle uğraşıp da bir yıl içinde elde ettikleri gayri sâfi iş hasılatı 80,000 liraya aşanların birinci sınıf tüccar oldukları belirtilmiş, aynı kanunun 176. maddesinde de birinci sınıf tüccarların bilânço esasına göre defter tutacaklarını hükme bağlamış bulunmaktadır.

    Lokanta işletmeciliğinde, işin niteliği satın alınan bir malın, olduğu gibi veya işlendikten sonra satılması yolunda olduğundan 177 inci maddenin birinci bendi gereğince sınıfın tesbiti gerekmektir.

    Olayda yükümlünün yıllık alımları tutarı 400,00 satış tutarı ise 440,000 lirayı aşmadığı anlaşılmasına göre salınan usulsüzlük cezasını tasdik eden Temyiz Komisyonu kararında isabet görülmemiştir.

    Bu nedenlerle dâvanın kabulüne ve dâva konusu Temyiz Komisyonu kararının bozulmasına esastan oybirliğine, gerekçe yönünden çoğunlukla karar verildi.

    AYRIŞIK OY : Lokantacılık faliyeti V.U.K. nun 177 maddesinin 3. bendi kapsamına giren bir faliyet koludur. Vergi Dairesince sözü edilen benddeki şartların ihlâl edildiği iddia ve tevşik edilmediğinden tarhiyatın terkininde isabet yoktur. Çoğunluk kararına münhasıran gerekçe bakımından karşıyım.
    DŞ. 4D. 18.3.1974 T. E. 73/2748, K.74/1082
    Saygılarımla,<br />Gürbüz AÇIKBAŞ (SMMM)<br />Erzincan

  6. #6
    Üyelik tarihi
    Aralık.2006
    Mesajlar
    333

    Ynt: Restoranlar ve Matbaalar Üretim İşletmesi midir?

    Lokantalar için sorulan noktalarla ilgili kanaatlerim:

    1) Defter sınıflarının tayini bakımından, 177/1 e göre uygulamaların sürdüğü...

    2) Ortalama karhaddi uygulaması (ki, bu uygulama kalkalı çok oldu), hizmet işletmesi olarak uygulana gelmişti...

    3) Takip edilecek muhasebe sistemi olarak, tekdüzende 7/A ya göre, 740 hesaplar kullanılmalı...
    Saygılarımla,<br />Gürbüz AÇIKBAŞ (SMMM)<br />Erzincan

Konu Bilgileri

Bu Konuya Gözatan Kullanıcılar

Şu anda 1 kullanıcı bu konuyu görüntülüyor. (0 kayıtlı ve 1 misafir)

Benzer Konular

  1. Anlaşmalı Matbaalar Özel Usulsüzlük Cezası
    Konu Sahibi shoo3 Forum Vergi Usul Kanunu
    Cevap: 5
    Son Mesaj : 12.Eylül.2014, 12:49
  2. Cevap: 7
    Son Mesaj : 09.Temmuz.2013, 15:57
  3. Hizmet İşletmesi midir?
    Konu Sahibi ahmet bardak Forum TDHP-Muhasebe Uygulamaları ve Finansal Raporlama
    Cevap: 13
    Son Mesaj : 22.Eylül.2011, 11:02
  4. Üretim İşletmesi Hs. Planı
    Konu Sahibi sancho Forum TDHP-Muhasebe Uygulamaları ve Finansal Raporlama
    Cevap: 1
    Son Mesaj : 28.Mayıs.2010, 16:48
  5. Dövizli İşlemlerde Kur Farkı Kdv'ye Tabi midir, Değil midir?
    Konu Sahibi Paksoy Forum Gelir ve Kurumlar Vergisi Kanunu
    Cevap: 0
    Son Mesaj : 22.Kasım.2006, 16:46

Yetkileriniz

  • Konu Acma Yetkiniz Yok
  • Cevap Yazma Yetkiniz Yok
  • Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
  • Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok
  •  

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35