SMMM Olan Abilerim Yeni Mezun İçin Tavsiyeleriniz Nelerdir ?

ben bu sene marmara işletme'den mezun oldum anabilim dalını muhasebe-finans aldım yani okulda bir çok muhasebe dersi gördüm ve 15 mayıstan beri kurumsal bir şirkette stajyer olarak çalışyorum genelde evrak işleriyle ilgileniyorum yada fatura girme muhasebeleştirme falan fazla iş vermiyorlar stajyerim diye,hedefim 4 büyük bağımsız denetim şirketlerine girmekti fakat şuan sadece deloitte ile görüşme halindeyim oradan da sonuç çıkmazsa SMMM stajı başlatma sınavına girmeyi düşünüyordum sizin yazılarınızı okudum ve bu mesleğin çekilmez ve hiçbir albesini kalmadığını söylüyorsunuz

bir yeni mezun olarak nasıl bir yol izlemeliyim bağımsız denetim şirketleri olmazsa ki eğer dediğiniz gibi KPSS yolunu mu seçeyim?
SMMM olmanın çetrefilli yanı stajı başlatma kursu dosya açtırma 3 yıl staj o arada 1 yıl tezsiz yüksek yapmayı düşünüyordum 2 ye düşürmek için o 2 sene de bile en fazla asgari ücretle çalışacağım sonra yeterlik sınavını verdim diyelim
defter tutmayı mantıklı olarak görmüyorum çünkü haksız rekabet var piyasada denetim yapayım desem yine bir bağımsız denetçilik sınavına girmem gerekcek yaşım şuan 21 bağımsız denetçi olana kadar bir 6 sene geçer heralde veya tüm bu SMMM hayallerini yol yakınken kafamdan silip KPSS mi yönelsem ?

yani KPSS ile müfettişlik yardımcılığına atanmakta çok zor ruhsatı alıp düzgün maaşa çalışmakta zor. bu soruyu sordum çünkü önümde bi kaç ay kaldı ya stajı başlatma kursuna başlayacağım yada kpss kursuna yazılacağım.

Bağımsız denetim için SMMM ruhsatını almanız gerektiğini unutmayın. Hedefiniz bağımsız denetçi olmak ise ilk önce SMMM belgenizi almanız gerekiyor.

Bu mesleği seviyorsan, türlü türlü zorluklara katlanırım, gerektiğinde ticaret lisesi mezunundan iş öğrenirim gücenmem , en önemlisi hakettiğimi almak için beklerim sabırlıyım diyorsan bu mesleğe gir. Sonuçta İktisadi İdari Bilimler fakültesinden mezun olarak ne işi yaparsan yap başlangıçta her iş zor olacak.

yani muhasebenin angarya olan kısmı çok itici ama rakamlarla uğraşmayı seviyorum.bunun dışında bu mesleği gün geçtikçe zor ve prestiji düşük hale getiriyorlar.bağımsız denetçi olmak istiyorum defter tutmam ben diyordum tam ki bağımsız denetçilik sınavları çıkarttılar.bide işin yoksa ona kas.ztn 4 büyük denetim şirketlerinde çalışmadıkktan sonra bu meslekte ne kadar maaaş alabilirm ki :S

Sn. oguzcan16,

Cümlelerinde hep 4 büyük denetim şirketlerinden bahsetmişsin yani hayalin o şirketlerden biriyle çalışmak. Sence ileriyi düşünüp öyle bir plan program yapman gerekmez mi?
Mesela şöyle, yaşım 21 diyorsun ne güzel işte daha önünde uzun uzun yıllar var, önce gir biryerde çalış örnek veriyorum 4 yıl mı geçti, yaşın oldu 25 sonra gel o 4 büyük şirketin kapısına dayan hayallerini gerçekleştirmeye çalış.
Daha mesleğe girmeden angarya falan dememelisin yani kendini soğutmamak için öyle negatif düşünme. Her zaman için başına ne gelirse gelsin hayata olaylara pozitif düşünceyle bakmalısın.
Yoksa o büyük şirketlerde bile olsan başına binbir türlü şey gelecek. Kısaca işin içine girince sen daha iyi anlayacaksın. Herşey için geç değil ki 27 yaşında memur olan insanlar var yani.

Tabi ki son karar senin, iyi düşün taşın biran önce işe koyulmaya başlamalısın.

teşekkürler yorumunuz için.benim biraaz daha yakarışım SMMM mesleğinin kötüye gidişidir.stajı başlatma sınavı kasımda hatta kursa bile yazılcaktım ama ileride düşük ücretle başlarsam onca emek boşa gitmiş olacak o yüzden kararsız kaldım işte.

Zaten SMMM ve Bağımsız denetim ruhsatlarını almadıktan sonra o 4 büyüklerde işe girseniz bile angarya işlerden öteye gidemezsiniz.

Oğuzcan kardeş bizim firmamıza 4 büyükler dediğin firmalardan ya üniversitede öğrenci yada senin gibi yeni mezun kdv iade tutanakları ellerinde, akbilleri ceplerinde arkadaşlar geliyor. Orada da bir yere gelmen için mesleği öğrenip Smmm ruhsatı alman gerekir ki daha iyi yerlere gel. Benim fikrim belli bir süre sonra her işi yapabileceğin orta düzey bir şirkette mesleğin detaylarını ve zorluklarını öğren. Burada hem normal bir maaşa çalışıp hem de stajını tamamlayabilirsin. Kurumsal şirketlerde sana belki ilerde daha iyi şartlar verebilir ama sadece tek tip iş verir, iş öğretirler. Ben ruhsatımı aldım fakat ne şirketimde ne de piyasada pek bir farkın olamıyor maalesef. Ben 29 yaşındayım ve ruhsatımın belki müfettişlik yada kontrolörlük mülakatlarında işe yarayacağını düşündüğüm ve örgün öğretim okuduğumdan dolayı Kpss 'ye girmeyi düşünüyorum. Bir şey kaybetmeyiz değil mi?

Kesinlikle ilk hedefin KPSS olsun.

Biz artık buişe bulaştığımız için ve yaşta biraz ilerlediğinden geri dönemiyruz.

Son düzenleme:
Kesinlikle ilk hedefin KPSS olsun.

Biz artık buişe bulaştığımız için ve yaşta biraz ilerlediğinden geri dönemiyruz.

SMMM olmama ve Yüksek lisans bitirmeme rağmen çalıştığım kurumsal şirkette herhangi bir avantajım olmuyor. Bunları yapmasaydımda alacağım maaş aynı olacaktı.
yaa demek öyle diyorsunuz.KPSS de çok zorlu bir süreç birsürü kişi yüksek puan aldıktan sonra atanmayı bekliyor ayrıca torpilde yüksek seviyede .KPSS'ye çalışmaya başlarsam SMMM liğe geri dönüş yapamam çünkü büyük bir zaman kaybetmiş olurum.bir yola girdim mi o yoldan geri dönmek istemiyorum..dün 4 büyük denetim şirketlerden birinde ingilizce ve genel yetenek sınavına girdim ve güzel geçti .partner mülakatına çağırabilirler eğer olursa orda çalışmayı düşünüyorum en azından boş SMMM olmaktansa onların bünyesinde kendimi geliştirip 3-4 sene sonra özel sektörde iyi bir yer edinebilirm diye düşünüyorum.eğer işi alamazsam KPSS gibi gözüküyor.

oğuzcan16 çok gençsin,yaş kpss de önüne engel olarak çıktığı için ve bu meslekte işler hergeçen gün daha kötüye gittiği için kpss yi tercih etmeni öneririm.Keşke yaşım genç olsa da B sınıfı kadroyla atanmaya bile razıyım ama iş işten geçti maalesef!Gerçekten biz meslek mensuplarının sıkıntıları çoook.Keşke ben de zamanında önce kpss yi deneseydim.Ben de senin gibi düşünüp baştan kestirip attım.Ama çevremde giren arkadaşlarım oldu inan.Ya tabiiki hepimiz kendi tecrübemize dayanarak yanıtlayacağız bu sorunu ama sen önerileri oranlarsan gerçek ortaya çıkacaktır zaten.SMMM yim,Bağımsız Denetim Uzmanlığı lisansım var ama bu meslekte çıkan yasalarla güçlü hep daha güçlü güçsüz hep güçlüye köle kılınıyor.Keşke senin yaşlarına bu kafamla dönebilsem :( Bahtın açık olsun.

oğuzcan16 çok gençsin,yaş kpss de önüne engel olarak çıktığı için ve bu meslekte işler hergeçen gün daha kötüye gittiği için kpss yi tercih etmeni öneririm.Keşke yaşım genç olsa da B sınıfı kadroyla atanmaya bile razıyım ama iş işten geçti maalesef!Gerçekten biz meslek mensuplarının sıkıntıları çoook.Keşke ben de zamanında önce kpss yi deneseydim.Ben de senin gibi düşünüp baştan kestirip attım.Ama çevremde giren arkadaşlarım oldu inan.Ya tabiiki hepimiz kendi tecrübemize dayanarak yanıtlayacağız bu sorunu ama sen önerileri oranlarsan gerçek ortaya çıkacaktır zaten.SMMM yim,Bağımsız Denetim Uzmanlığı lisansım var ama bu meslekte çıkan yasalarla güçlü hep daha güçlü güçsüz hep güçlüye köle kılınıyor.Keşke senin yaşlarına bu kafamla dönebilsem :( Bahtın açık olsun.

cevabınız için öncelikle teşekkürler,genel bir izlenim edindim bu yorumlara karşı ve SMMM'lerin neredeyse %95 i mutsuz kendi mesleğinden ve önermiyorlar.KPSS elbet daha zor ama SMMM liğinde yapılcak yanı kalmamış görünüyor zaten 4 büyük denetim şirketlerinden biri olmazsa hiç sınava bile girmeyeceğim KPSS'ye çalışırım o halde

Oğuzcan kardeş bizim firmamıza 4 büyükler dediğin firmalardan ya üniversitede öğrenci yada senin gibi yeni mezun kdv iade tutanakları ellerinde, akbilleri ceplerinde arkadaşlar geliyor. Orada da bir yere gelmen için mesleği öğrenip Smmm ruhsatı alman gerekir ki daha iyi yerlere gel. Benim fikrim belli bir süre sonra her işi yapabileceğin orta düzey bir şirkette mesleğin detaylarını ve zorluklarını öğren. Burada hem normal bir maaşa çalışıp hem de stajını tamamlayabilirsin. Kurumsal şirketlerde sana belki ilerde daha iyi şartlar verebilir ama sadece tek tip iş verir, iş öğretirler. Ben ruhsatımı aldım fakat ne şirketimde ne de piyasada pek bir farkın olamıyor maalesef. Ben 29 yaşındayım ve ruhsatımın belki müfettişlik yada kontrolörlük mülakatlarında işe yarayacağını düşündüğüm ve örgün öğretim okuduğumdan dolayı Kpss 'ye girmeyi düşünüyorum. Bir şey kaybetmeyiz değil mi?
yani demene göre KPSS öncelik olsun çünkü onun getirisi belli 2türlüde çok çalışmam gerekcek ama KPSS en rahatı atandıktan sonra

yani demene göre KPSS öncelik olsun çünkü onun getirisi belli 2türlüde çok çalışmam gerekcek ama KPSS en rahatı atandıktan sonra

Yok tam olarak öyle demiyorum. Çok çalışıp Smmm olabilirsin fakat beklediğin gibi bir sonuç alamama ihtimalin var. (şansın yaver giderse eski mali müşavirler gibi çok iyi gelirinde olabilir) 2. bir ihtimal çok çalışıp Kpss ile devlette iyi bir konumda olma ihtimalin daha yüksek. Yada benim gibi önce Smmm olup daha sonra kpss de örgün eğitim ve smmm ünvanını kullanarak sınavda ve mülakatlarda iyi bir kadro yakalamaya da çalışabilirsin (büro hedefim tutmazsa düşündüğüm).Fikirler benim, tercih senin arkadaşım...

Yok tam olarak öyle demiyorum. Çok çalışıp Smmm olabilirsin fakat beklediğin gibi bir sonuç alamama ihtimalin var. (şansın yaver giderse eski mali müşavirler gibi çok iyi gelirinde olabilir) 2. bir ihtimal çok çalışıp Kpss ile devlette iyi bir konumda olma ihtimalin daha yüksek. Yada benim gibi önce Smmm olup daha sonra kpss de örgün eğitim ve smmm ünvanını kullanarak sınavda ve mülakatlarda iyi bir kadro yakalamaya da çalışabilirsin (büro hedefim tutmazsa düşündüğüm).Fikirler benim, tercih senin arkadaşım...

örgün eğitimin ne faydası var ki kpss de ? 2.öğretimdim ben uni deyken fark eder mi ?

örgün eğitimin ne faydası var ki kpss de ? 2.öğretimdim ben uni deyken fark eder mi ?

Örgün eğitimden kastım açık öğretim ile farkını belirtmek içindi. 2. öğretimin tabii ki farkı olmaz fakat dersleri okulda görüp klasik sınavlarla mezun olmuş birisi açık öğretim mezunundan daha iyi öğrenmiş ve pek çok açıdan kpss sınavından daha avantajlıdır. O şansını da değerlendirebilirsin.