117 nolu kdv kdv tebliğine göre tevkifat.......

NEŞE79

Katkı Sunan Üye
Üyelik
5 Mar 2007
Mesajlar
161
Arkadaşlar bir firmam alüminyum folyo üzerine baskı yapıyor...Bu ürün acaba tevkifata tabi mi olacak...Tebliğ ambalaj deyip tek kelime ile geçmiş birşey anlamadım...Bilgisi olan arkadaşların paylaşmasını rica ederim......
 
Ynt: 117 nolu kdv kdv tebliğine göre tevkifat.......

117 Nolu KDV Genel Tebliğinin 3.3.2.2.2 bölümünde aşağıdaki örnek verilmiştir.

"Örnek:

Bakır, çinko, alüminyum ve bunların alaşımı metallerden elde edilen meşrubat kutusu, otomobil parçası, havalandırma kanal borusu, pano, çerçeve, kapı, kapı kolu, mahya, alüminyum folyo, köşebent, vida, somun, vida soketi, dübel, kilit, çivi, kepenk taşı, flanş, maşon, dirsek, bek, kanca, menteşe, aksesuar ve benzerlerinin teslimi tevkifata tabi olmayacaktır."


Bu örneğe göre tevkifata tabi değildir.
 
Ynt: 117 nolu kdv kdv tebliğine göre tevkifat.......

Şimdi ben düz alüminyum folyo alıyorum tamam alırken bu tevkifata tabi olmayacak ama onun üstüne baskı yapıyorum örneğin su bardağı üst folyosu,ayran kapağı ,vs örnekler çoğalabilir...Şimdi ben bunları satarken baskı işi yapıyorum...Bunun tevkifata tabi olup olmadğı hakkında yorum sahibi olan var mı acaba?
 
Ynt: 117 nolu kdv kdv tebliğine göre tevkifat.......

Sorunuzu şimdi daha iyi anladım, bu durumda odaklanmamız gereken nokta alüminyum folyo değil baskı işi.

"3.2.12. HER TÜRLÜ BASKI VE BASIM HİZMETLERİ

3.2.12.1. Tevkifat Uygulayacak Alıcılar ve Tevkifat Oranı

Tebliğin (3.1.2/b) ayırımında sayılanlara karşı ifa edilen baskı ve basım hizmetlerinde alıcılar tarafından (5/10) oranında KDV tevkifatı uygulanacaktır.

3.2.12.2. Kapsam

Sorumlu tayin edilenlere verilen; kitap, ansiklopedi, risale, dergi, broşür, gazete, bülten, basılı kağıt, katalog, afiş, poster, dosya, klasör, matbu evrak, makbuz, kartvizit, antetli kağıt, zarf, bloknot, defter, ajanda, takvim, her çeşit belge ve sertifika, davetiye, mesaj ve tebrik kartı, etiket, ambalaj, test gibi süreli veya süresiz yayınlar ile diğer ürünlerin her türlü (cd, vcd, dvd gibi baskılar dâhil) baskı ve basımı hizmeti ile bunların veya sorumlu tayin edilenler tarafından kullanılan her çeşit evrakın ciltlenmesine ilişkin hizmetler bu bölüm kapsamında tevkifata tabi tutulacaktır.

Üretimde kullanılacak kâğıt, boya ve benzeri ham ve yardımcı maddelerin siparişi veren alıcı tarafından temin edilmesi veya edilmemesi tevkifat uygulamasına engel değildir.

Ayrıca, söz konusu işlemler hizmet niteliğinde olduğundan, baskısı yapılmış ve piyasada satışa sunulmuş hazır haldeki ürünlerin doğrudan alımında tevkifat uygulanmayacaktır. Bu kapsamda, hizmetin veya faaliyetin gerektirdiği kırtasiye, basılı kağıt, defter ve benzeri malların alımı bu bölüm kapsamında değerlendirilmeyecektir.

Örnek:

Milli Eğitim Bakanlığının 2011-2012 eğitim-öğretim yılında ilköğretim okullarında okutulacak ve içeriğini kendisinin belirlediği ders kitaplarının baskı işi ihalesini (A) Matbaacılık A.Ş. kazanmış ve bu işe ilişkin sözleşme imzalanmıştır.

Söz konusu iş, esas itibariyle baskı hizmeti alımıdır ve hizmet bedeli üzerinden hesaplanan KDV'nin (5/10)'u Milli Eğitim Bakanlığı tarafından tevkifata tabi tutulacak ve (A)'ya ödenmeyecektir.

Öte yandan, (Y) Yayın Evi tarafından basımı yapılarak piyasada satışa sunulmuş olan bir kitabı, Milli Eğitim Bakanlığının aynı eğitim-öğretim yılında yardımcı ders kitabı olarak kullanmayı uygun bulması ve mal alım ihalesiyle doğrudan bu kitapları piyasadan veya yayın evinden satın alması halinde bu işlem esas itibariyle mal alımı olması nedeniyle "teslim" niteliği taşıdığından tevkifat kapsamında değerlendirilmeyecektir."



Bu açıklamalara göre 2 farklı durum olabilir;

1-Su bardağı üst folyosu belli bir alıcıya, onun istediği şekilde, alıcının logosunu taşıyacak şekilde yapılyorsa bu bir baskı hizmetidir ve 3.2.1/b bölümündeki alıcılara yapılması şartıyla tevkifat vardır.

2-Kapak folyolar sizin firmanız tarafından standart olarak tek tip basılıyorsa, bu bir mal satışıdır ve tevkifata tabi değilidir.

Benim tebliğden anladığım bu.
 
Ynt: 117 nolu kdv kdv tebliğine göre tevkifat.......

Merhaba

Eline tevkifatlı fatura ulaşan mükellef bunu beyan etmez ise sorumluluk kimdedir ?

Teşekkür ederim
 
Ynt: 117 nolu kdv kdv tebliğine göre tevkifat.......

KDV Kanunun 9/1'inci maddesine göre sorumlu elbette 2 nolu beyannamede göstermeyendir. Bir de işin diğer tarafı var, teslim veya hizmeti yapanın, yani tevkifatlı faturayı kesenin eksik beyanı. Bu durumda ise tevkifatlı faturayı alan müteselsil sorumluluktan kurtuluyor. Tebliğin 6.2 maddesi;

"6.2. Müteselsil Sorumluluk

Tevkifata tabi alımları dolayısıyla KDV tevkifatı uygulayanlar, tevkifat tutarını beyan edip ödemiş olmaları şartıyla, tevkif edilen vergi ile sınırlı olmak üzere bu işlemlerle ilgili olarak önceki safhalarda ortaya çıkan verginin Hazineye intikal etmemiş olması nedeniyle müteselsil sorumluluk uygulaması ile muhatap tutulmayacaklardır."
 
Ynt: 117 nolu kdv kdv tebliğine göre tevkifat.......

Günaydın ; Aşağıdaki kısımda Tevkifat uygulaması sınırı olarak KDV dahil 1000 tl getirilmiş. Yani fatura 1000 tlyi geçmiyorsa tevkşfat uygulanmayacak ve KDV2 de beyan edilmeyecek. Ama iş süreklilik arzediyorsa, mesela fason iş yaptırdığım atölyelere ay için de bazen çok bazen az ürün gidiyor yada fiyatlarında farklılık olduğu için biri 1000tl yi aşıyorsa diğeri aşmıyor. KDv iadesi alırkende risk analiz raporunda eksik beyan çıktığında bunlar fason firmaları dendiğinde KDV2 deki beyannameye bakıp matrahı tutunca vergi dairesi sorun çıkarmıyordu. şimdi KDV2 beyannamedeki matrahta tutmayacak. Bu durumda sizce ne yapmalıyım
3.4.1.TEVKİFAT UYGULAMASINDA SINIR

3.4.1.1. Tebliğin (3.1.2./b) ayırımında sayılanların, kısmi tevkifat uygulaması kapsamındaki teslim ve hizmetlerinde hesaplanan KDV, alıcıların durumuna bakılmaksızın, tevkifata tabi tutulmayacaktır. Ancak, bu durum profesyonel spor kulüplerince (şirketleşenler dahil) Tebliğin (3.1.2./b) ayırımında sayılanlara yapılan teslim ve hizmetlerde geçerli değildir.

Ayrıca, KDV Kanununun (11/1-c) ve geçici 17 nci maddeleri kapsamındaki teslimlerde ve KDV Kanunu uyarınca KDV?den istisna olan teslim ve hizmetlerde tevkifat söz konusu olmayacaktır.

Örnek:

Gelir Vergisi Kanununa göre gerçek usulde vergiye tabi olmayan bir çiftçi tarafından yapılan yün ve yapağı teslimleri, KDV Kanununun 17/4-b maddesi uyarınca KDV?den müstesna olduğundan, bu işleme ait bedel üzerinden KDV hesaplanmayacak ve dolayısıyla tevkifat yapılmayacaktır.

3.4.1.2. Kısmi tevkifat uygulaması kapsamına giren her bir işlemin KDV dahil bedeli 1.000 ¨?yi aşmadığı takdirde, hesaplanan KDV tevkifata tabi tutulmayacaktır. Sınırın aşılması halinde ise tutarın tamamı üzerinden tevkifat yapılacaktır.

Tespit edilen tutarı aşan işlemlerde KDV tevkifatı zorunluluğundan kaçınmak amacıyla bedel parçalara ayrılamayacak, aynı işleme ait bedellerin toplamı dikkate alınarak bu sınırın aşılması halinde tevkifat yapılacaktır.

Tevkifat zorunluluğundan kaçınmak amacıyla, birden fazla fatura düzenlenmek suretiyle bedelin parçalara bölündüğünün tespiti halinde vergi dairelerince, bütünlük arzettiği anlaşılan alımların toplamının yukarıda belirtilen sınırı aşıp aşmadığına bakılarak gerekli işlemler yapılacaktır.
 
Ynt: 117 nolu kdv kdv tebliğine göre tevkifat.......

Bu tebliğin 3.4.1.2 maddesi her türlü yoruma açık, A vergi dairesi olayı farklı yorumlar, B vergi dairesi farklı yorumlar. Ancak benim şahsi görüşüm en azından aynı gün içerisindeki birden fazla 1.000.-TL'den küçük fatura kesmemek en iyisi.
 
Ynt: 117 nolu kdv kdv tebliğine göre tevkifat.......

Cevabınız için Teşekkür Ederim
 
Ynt: 117 nolu kdv kdv tebliğine göre tevkifat.......

Merhaba,

1.000.-TL'lik sınırla ilgili benim de bir sorum olacak.
Örn. bir fatura üzerinde 2 ayrı parti mala işlem yapılıyor.
1. parti malın A tevkifat işlem tutarı 550.-TL ve B tevkifatlı işlem tutarı 600.-TL olmak üzere bu parti malın toplam tutarı 1.150.-TL

2.parti malın C tevkifatlı işlem tutarı 850.-TL

Toplam fatura tutarı 2.000.-TL

Bu durumda 3.4.1.2.'ye göre 'her bir işlem' olarak;
A) 1. parti mal için A ve B tevkifat işlemlerini ayrı ayrı düşünüp faturaya tevkifat uygulamayacak mıyız?
B) 1.partiyi bir işlem olarak görüp 1.150.-TL'ye mi tevkifat uygulayacağız?
C) Faturanın tamamı 1.000.-TL'yi geçtiği için fatura toplamı olan 2.000.-TL'ye mi tevkifat uygulayacağız?

Üç ayrı görüş var, sizin fikirlerinizi almak istiyorum, şimdiden teşekkürler.
 
Ynt: 117 nolu kdv kdv tebliğine göre tevkifat.......

117 Nolu Genel Tebliğde fatura değil işlem ibaresi var. O zaman KDV açısından teslim ve hizmetler işlemdir. Diğer taraftan aynı malın aynı fatura ile iki parti olarak(A ve B) teslim edilmesi tek bir işlemdir." Bunun aksinin kabulü tebliğde yer alan "Tespit edilen tutarı aşan işlemlerde KDV tevkifatı zorunluluğundan kaçınmak amacıyla bedel parçalara ayrılamayacak, aynı işleme ait bedellerin toplamı dikkate alınarak bu sınırın aşılması halinde tevkifat yapılacaktır." ifadesine aykırı olacaktır.

Buna göre (B) seçeneğinin uygulanması gerektiği kanaatindeyim.
 
Ynt: 117 nolu kdv kdv tebliğine göre tevkifat.......

Günaydın,
Tevkifatta 1000 sınırını göz ardı ederek bütün fason işlere tevkifat uygulasak sorun teşkil eder mi?
 
Ynt: 117 nolu kdv kdv tebliğine göre tevkifat.......

Birşey daha sormak istiyorum.
Tevkifatlı işlemde fiyat farkı veya iade faturası kesilecekse ve 1000 tlnin altındaysa kesilecek tutar fatura hangi kdvden kesildiyse o kdvdenmi iade edilecek sadece tevkifata tabi tutulan kısım üzerinden iade kesilecek doğrumu anlıyorum acaba
4.2. MATRAHTA DEĞİŞİKLİK

4.2.1. Fiyat farkı, kur farkı ve benzeri nedenlerle tevkifata tabi işlemin bedelinde sonradan bir artış ortaya çıkması halinde, bu artış ile ilgili olarak fatura düzenlenerek KDV hesaplanacak ve hesaplanan KDV üzerinden (tevkifat alt sınırı dikkate alınmaksızın) tevkifat uygulanacaktır. Bu şekilde işlem yapılabilmesi için fiyat farkı, kur farkı ve benzerinin ait olduğu asıl işleme ait KDV dahil bedelin tevkifat alt sınırını geçmiş ve tevkifata tabi tutulmuş olması gerekmektedir.

Alıcı lehine, ödemenin yapıldığı tarihte kur farkı oluşması halinde ise kur farkı tutarı üzerinden alıcı tarafından satıcıya bir fatura düzenlenerek, teslim ve hizmetin yapıldığı tarihteki oran üzerinden KDV hesaplanması gerekmektedir. Böylece, matrahta oluşan azalma tutarı, tevkifata tabi tutulmayan KDV tutarı ile birlikte, satıcı tarafından alıcıya iade edilecektir. Ayrıca, söz konusu KDV tutarı alıcı tarafından 1 No.lu KDV beyannamesi ile beyan edilecektir.
 
Ynt: 117 nolu kdv kdv tebliğine göre tevkifat.......

Pardon
tevkifata tabi tutulmayan kısım mı düzeltilecek
 
Ynt: 117 nolu kdv kdv tebliğine göre tevkifat.......

merhabalar bir şirketimiz alüminyum eloksal (boyama) işiyle iştigal etmektedir.firmamızın alış faturaları aluminyum levha aluminyum profil şeklindedir. ve 01.05.2012 den sonra artık bize tevkifatlı faturalar gelmektedir. ancak biz aluminyum levhaları alarak boyamaktayız ve kestiğimiz faturalarda aluminyum eloksal kaplama şeklinde kesmekteyiz. burada bizimde tevkifat uygulamamız gereklimidir. diğer bir sorum almış olduğumuz aluminyum levhaları eloksal (boyama) kaplama yapmaktayız. burada bir işçilik doğmaktadır. maliyeti olan aluminyum levhaları düşütkten sonra kalan eloksal işçilik tevkifata dahilmidir teşekkürler
 
Ynt: 117 nolu kdv kdv tebliğine göre tevkifat.......

Günaydın;
Ben cevap alamadığım için sorunu yeniliyorum
Faturalarda 1000 sınırını gözetmeksizin faturaları tevkifatlı kessem ve bana gelenleride tevkifatlı alsam sorun olurmu? çünkü yaptırdığım işlemlerde birbirinin devamımı değilmi ayırt etmem aynı firma için zor,
 
Ynt: 117 nolu kdv kdv tebliğine göre tevkifat.......

1.000.-TL'lik sınırı her bir işlem için ayrı ayrı dikkate almanız gerekiyor. Tevkifat yapmanız gerekmemesine rağmen yaparsanız bu da ayrıca eleştiri konusu yapılabilir. Zira tebliğ 1.000.-TL'den düşük işlemler için ihtiyari tevkifata izin vermiyor.
 
Ynt: 117 nolu kdv kdv tebliğine göre tevkifat.......

Herbir sipariş için sınırı değerlendirmeliyim doğrumu
 
Ynt: 117 nolu kdv kdv tebliğine göre tevkifat.......

Şöyle anlatayım bir firmam aynı gün içinde bana 5 tane fatura kesmiş, bu faturaların ayrı sipraişler olduğunu belirtip 4 tanesi 1000.tl altında olduğu için tevkifatsız,diğerinide 1000.tl üstü olduğu için tevkifatlı kesmiş. Diğer firmalarımdadamı aynı yöntemi izleneliyim sipariş bazında
 

Benzer konular

Üst