fonradar

15 Günlük sözleşmelinin sağlıktan yararlanma süresi.?

ZİNDAN

Moderator
Forum Yönetimi
Üyelik
6 Eyl 2006
Mesajlar
7,317
Konum
İstanbul
01.10.2009 tarihinde işe girmiş ve bir ayda 15 gün çalışan bir işçi hastaneye gittiği zaman sağlıktan yararlanamamış.?
Yıl içinde 30 gün dolmadığı içinmi yapıldı böyle bir uygulama acaba.?
2009' dan önce işe girmiş olması bu engeli ortadan kaldırması gerekmez miydi.?






Cevaplar için teşekkürler.
Kolay gelsin.
 
Ynt: 15 Günlük sözleşmelinin sağlıktan yararlanma süresi.?

Kısmi süreli çalışan ise kalan günler için sgk sağlık primini kendi ödeyerek 30 güne tamamlamak zorunda olduğundan olabilir.
 
Ynt: 15 Günlük sözleşmelinin sağlıktan yararlanma süresi.?

Sizin de belirttiğiniz üzere yıl içinde 30 günü olmadığı içindir büyük ihtimal...
 
Ynt: 15 Günlük sözleşmelinin sağlıktan yararlanma süresi.?

Teşekkürler arkadaşlar.
 
Ynt: 15 Günlük sözleşmelinin sağlıktan yararlanma süresi.?

Herkese merhaba,

Kısmi süreli ya da mevsimlik çalışan için sağlık sigortasından yararlanmak ne şekilde olur ? Yani kaç günü doldurunca kendi ve bakmakla yüküml.oldukları faydalanabilir ve ne kadar süre içerisinde ne kadar prim ödeme olması gerekir ( son bir yılda otuz gün ) diyen var, 90 gün olması gerekir diyen var, ilgili tebliği de bildirebilirseniz sevinirim.

Teşekkürler,




Bilgi paylaştıkça çoğalır, dertte makusen mütenasip
 
Ynt: 15 Günlük sözleşmelinin sağlıktan yararlanma süresi.?

ZİNDAN ' Alıntı:
01.10.2009 tarihinde işe girmiş ve bir ayda 15 gün çalışan bir işçi hastaneye gittiği zaman sağlıktan yararlanamamış.?
Yıl içinde 30 gün dolmadığı içinmi yapıldı böyle bir uygulama acaba.?
2009' dan önce işe girmiş olması bu engeli ortadan kaldırması gerekmez miydi.?






Cevaplar için teşekkürler.
Kolay gelsin.

Merhaba,

Kısmi süreli çalışanın sağlık yardımı almak için ne kadar sigorta gününe ihtiyacı var

Diğer tüm genel sağlık sigortalıları için olduğu gibi kısmi süreli çalışanlar için de aynı kural geçerli: SGK ile sözleşmeli kamu ya da özel sağlık kurum ve kuruluşuna başvurulduğu tarihten geriye doğru bir yıl içinde en az 30 genel sağlık sigortası prim gün sayısının olması gerekmektedir.

Genel kural bu olmakla birlikte, kısmi süreli çalışanların sağlık yardımı almasına 30 günlerinin bulunması yetmemektedir. Bunların genel sağlık sigortası gün sayılarının her ay için 30 tam gün olması gerekmektedir!...

Başka bir söyleyişle, kısmi süreli çalışan bir işçinin ay içerisinde diyelim 20 sigorta günü var ise, 10 günlük genel sağlık sigortası primi de ödeyerek bunu 30 güne tamamlamak zorundadır. Bu işlemi de her ay için yapmak durumundadır. Yapmaz ise, sağlık tesisine başvurduğu tarihten önceki bir yılda değil 30 günü, 130 günü olsa bile sağlık hizmetleri SGK tarafından karşılanmayacaktır.

Kısmi süreli çalışanlar ne yapacak

Kısmi süreli çalışan genel sağlık sigortalıları, eksik günlerine ilişkin genel sağlık sigortası primlerini, ya 5510 sayılı Kanunun 60. maddesi birinci fıkrasının (c/1) alt bendi ya da (g) bendi kapsamında ödeyeceklerdir. Bu noktada kendilerine bir tercih yapma olanağı getirilmiştir.

1- Tercihlerini 5510 sayılı Kanunun 60. maddesi (c/1) alt bendi kapsamında kullananlar

Ancak, bu bent 01.10.2010 yılına kadar uygulanmayacak. Onun yerine, bu sürede 3816 sayılı "yeşil kart kanunu" uygulanacak. Yani, kısmi süreli çalışanlar aylık gelirlerinin düşük olduğunu iddia ediyorlar ise yeşil kart almak için Kaymakamlıklara başvuracaklar ya da SGK oraya yönlendirecek. "Yeşil Kart Kanununun" 2. maddesine göre sosyal güvenlik kurumu güvencesi kapsamında olmakla birlikte kısmi süreli çalışanlar yeşil kart için başvurabilecek.

Bu seçeneğin tercih edilmesi haklarında bir gelir testi yapılmasını kabul ettikleri anlamına gelmektedir. Buna göre, 3816 sayılı Kanun hükümlerine göre tespit edilen aile içindeki kişi başına düşen gelir payının aylık tutarı;

1- Asgari ücretin üçte birinden asgari ücrete kadar olduğu tespit edilen kişiler için 82. maddeye göre belirlenen prime esas günlük kazanç alt sınırının otuz günlük tutarının üçte biri,

2- Asgari ücretten asgari ücretin iki katına kadar olduğu tespit edilen kişiler için 82. maddeye göre belirlenen prime esas günlük kazanç alt sınırının otuz günlük tutar,

3- Asgari ücretin iki katından fazla olduğu tespit edilen kişiler için 82. maddeye göre belirlenen prime esas günlük kazanç alt sınırının 30 günlük tutarının iki katı, prime esas asgari kazanç tutarı olarak esas alınarak eksik günleri için GSS primi ödeyeceklerdir.

2- Tercihlerini 5510 sayılı Kanunun 60. maddesi (g) alt bendi kapsamında kullananlar

Kısmi süreli çalışan sigortalı bu seçeneği tercih eder ise (gelir testi istemez ise), 5510 sayılı Kanunun 80. maddesi dördüncü fıkrası uyarınca sigorta primine esas aylık kazancı, Kanunun 82. maddesine göre belirlenen prime esas günlük kazanç alt sınırının iki katının otuz günlük tutarı olacaktır.

Sigortalı eksik günleri için her ay ne kadar GSS primi ödeyecek

Gelir testini isteyip yeşil kart için başvurur ise,

Yapılacak araştırmaya göre aylık geliri asgari ücretin 1/3?inin altında olan kısmi süreli çalışana yeşil kart verilecek ve bu şekilde sağlık hizmetlerinden yararlanacak. İilk 6 aylık dönemde bu tutar (asgari ücretin 1/3?i) 222 TL?dir. Belirtelim ki, sigortalının sağlık yardımını bu şekilde alması eşi ve bakmakla yükümlü olduğu çocuklarına da sağlık yardımı verileceği anlamına gelmemektedir. Onlar da ayrı ayrı başvuru yapacaklar.

Yapılan araştırmada, aile içindeki kişi başına aylık gelir tutarı 222 TL?nin üzerinde ise bu sefer kısmi çalışan eksik günlerinin GSS primini her ay kendisi ödeyecektir. Örneğin, 2009/Ocak itibariyle kısmi süreli çalışan sigortalının 20 sigorta günü var ise, eksik 10 gün için ödeyeceği genel sağlık sigortası primi, aile içindeki gelirin kişi başına düşen aylık tutarı;

1- 222-666 TL arasında ise, (7.4x10x0,12=12 TL)

2- 666-1.332 TL arasında ise, (22,20x10x0,12=26,64 TL)

3- 1.332 TL?den daha fazla ise, (22,20x2x10x0,12=53,28 TL) olacaktır.

Gelir testi istemez ise,

Gelir testi istemeyen kısmi süreli çalışan sigortalı eksik günlere ilişkin GSS primlerini günlük asgari ücretin iki katının 30 günlük tutarı üzerinden hesaplayarak ödeyecektir. Örneğin, 2009/Ocak ayında 20 sigorta günü olan kısmi süreli çalışan sigortalı, eksik 10 günlük GSS primi olarak her ay için (22,20x2x10x0,12=53,28 TL) ödeyerek genel sağlık sigortası prim gün sayısını 30 güne tamamlayacaktır.

Kaynak : http://arama.hurriyet.com.tr/arsivnews.aspx?id=11112129
 
Ynt: 15 Günlük sözleşmelinin sağlıktan yararlanma süresi.?

Sn.Aykay teşekkür ederim.

Birde şöyle bir sorum olacak SSK lı çalışan işten ayrıldıktan sonra sağlık hizmetinden ne kadar süre yararlanabiliyor.







Bilgi paylaştıkça çoğalır, dertte makusen mütenasip
 
Ynt: 15 Günlük sözleşmelinin sağlıktan yararlanma süresi.?

sn erdi; 1 Ekim'den önce, bir SSK'lı işe girdikten 90 gün sonra kendisi için, 120 gün sonra da eş ve çocukları için sağlık yardımı almaya başlıyordu. Bu süre Bağ-Kur'lularda ilk tescilde 8 ay, sonraki başlangıçlarda ise 4 ay olarak uygulanıyordu. Memurlar için böyle bir süre söz konusu değildi. 1 Ekim 2008'le birlikte yani reform kanunu sonrasında, tüm çalışanlar için bekleme süresi 30 gün olarak belirlendi. Yani bir kimse ister SSK'lı (4/a'lı) olarak isterse Bağ-Kur'lu (4/b'li) olarak çalışsın, sigorta tescilinden 30 gün sonra sağlık yardımlarına müstahak olacak. Bu süre eş ve çocuklar için de aynı. 2. 1 Ekim 2008 sonrası kişi işten ayrılmışsa ve geçmiş bir yılda 120 gün primi var ise, okurumuzun belirttiği üzere 6 ay 10 gün sağlık yardımı alabiliyordu. Yeni dönemde ise işten ayrıldıktan sonra, geçmiş bir yılda 90 gün prim ödemesi var ise 90 gün daha sağlık yardımı alınabilecek. Geçmiş bir yılda 90 gün prim ödemesi yoksa bu kez işten ayrıldıktan sonra 10 gün daha sağlık yardımı alınabilecek. Aynı süre eş ve çocuklar için de geçerli. 3. 1 Ekim 2008'den önce ana-babası üzerinden sağlık yardımı almakta olan 18 yaşından büyük kız çocukları yine almaya devam edecek. Bunların durumlarında bu tarihten sonra bir değişiklik olursa, örneğin işe girer ve tekrar ayrılırlarsa, bu kez yeniden ana-babaları üzerinden sağlık yardımı alamayacaklar. 1 Ekim 2008'den sonra 18 yaşını dolduran kız çocukları ise anababaları üzerinden sağlık yardımı alamayacaklar. 4. İsteğe bağlı sigortalılar da dahil olmak üzere tüm sigortalılar 30 gün prim ödedikten sonra sağlık yardımı alabilecekler. Buna eş ve çocukları da dahil.
 

Benzer konular

Üst