15 Yıl 3600 Gün Kıdem Tazminatım

meduzam

Katkı Sunan Üye
Üyelik
17 Kas 2005
Mesajlar
457
Konum
ankara
şu an halen çalışmakta olduğum işyerinde 11.yılımdayım
sgklı çalışma sürem 20 yıl olup 3.600 günü geçmiştir.
Bu işyerinden kıdem tazminatımı alarak ayrılmak istiyorum ancak şöyle birşey yapabilir miyim işveren ile konuşup kıdem tazminatımı alıp çalışmaya devam edebilir miyim bu durumda işveren öderse bu ödemeyi gider yazabilir miyiz. gider olarak hangi hesaba işlenir.
Bu durumda bir yazı yazmak gerekir mi işveren bunu yazı ile nasıl belgeleyebilir
şu ana kadar hakettiğim kıdem tazminatıı alıp devam edip kalanı da ayrılırken alabilir miyim. Bu hakkımı kullanmak istiyorum nasıl yapılabilir.
Aksi takdirde sgk dan yazıyı alıp işverene verip istifa mı etmem gerekir istifa etmeden kıdemimi alıp öyle ayrılabilir miyim.
Bu konuda yardımlaınız bekliyorum
 
SGK'dan yazı alıp işverene verip kıdem tazminatınızı alabilirsiniz. Tekrar aynı işyerinde çalışma durumu işverenle sizin aranızda bir konudur. siz normalde çalışmayacağınızı bildirerek ayrılmış oluyorsunuz. Siz çok soru sormuşşsunuz ve durumunuz net değil, önce ne istediğinize karar verin derim.
 
Yaş dışında 3600 prim gün sayısı ve 15 yıl sgortalılık süresini tamamlayan işci,Sgk na başvurarak,bu konuyla ilgili kıdem tazminatını alabilir yazısını alıp,dilekçesi ekine iliştirip işverenine vermek/teslim etmek kaydıyle,kıdem tazminatını alarak işyerinden ayrılabilir.
"Düzenlemenin amacı,prim ödeme ve sgortalılık süresi yönünden emeklilik hakkını kazanmış olsa da,diğer bir ölçüt olan ememklilik yaşını beklemek zorunda olan işcilerin,bundan böyle çalışma olmaksızın işyerinden ayrılmaları halinde kıdem tazminatı alabilmelerini sağlamaktır."
İşcinin bu şekil ayrılasından sonra yeniden çalışması gerekebilir/ihtiyaç duyabilir durumu karşısında, Anayasal temeli olan çalışma hakkının ortadan kaldırılması beklenemez,dolayısıyle bu duruma bağlı olarak ilk işyerinden ayrıldıktan sonra aynı veya başka bir işyerinde çalışmaya devam edebilir.(Bu noktada işcinin ilk ayrıldığı andaki iradesi önemli,bu nedenle işci dilekçesinde başka bir işyerinde çalışmak için işyerinden ayrılmak istiyorum dememeli ve işcinin bugün ilk işyerinden ayrılıp,hemen yarın/aralıksız diğer işyerine başlamaması önerilir).
Bu olayda(yani bu duruma bağlı olarak işyerinden ayrılma olayında)salt istifa durumu yok,işcinin kendi iradesiyle sözkonusu koşullara bağlı olarak işyerinden ayrılma durumu var.
Bu duruma bağlı olarak işyerinden ayrılma halinde,hizmet süresine bağlı olarak kıdem tazminatının tamamı ödenir(bir kısmının ayrılırken,diğer kısmınında daha sonra ödenmesi olmaz) ve bu dönem tasfiye edilmiş olur.Bu noktada var olup verilmemiş/işcinin kullanmamış olduğu y.iznleri de ödenerek tasfiye edilmiş olur.Bu noktada yıllık izin yönünden,işcinin y.izne hak kazanılamayan,tamamlanayaman dolayısıyle de tasfiye edilememiş olan yıldan artan süreler örneğin 10-20 gün veya 3-5 ay gibi süreler var/kalmış ise,işcinin tekrar aynı işyerinde işe başlaması halinde,y.izine hak kazanma açısında sadece bu sürelerin dikkatkate alınması uygun olacaktır.
K.tazminatının muhesebeleştirilmesine ilişkin sorularınıza, ilgili üyelerin detaylı olarak doyurucu cevap vermesi daha sağlıklı olacaktır.
 
Üst