1998 Yılında alınan G.Menkulun Satışında Yeniden Endeksleme Katsayısı

Tahsin Kurt

Fenomen Üye
Platin Üye
Üyelik
5 Nis 2007
Mesajlar
9,694
Konum
İstanbul
Selamlar
1998 yılında alınmış bir gayrimenkul 2012 yılında satılmıştır.Satış kazancını hesaplamam için enflasyon endeksleme katsayılarını hesaplamam gerek.2006 yılından sonra bu endeksler için ÜFE katsayılarını dikkate alıyoruz fakat 1990'lı yıllardan gelen satışlar için ÜFE endekslerini TÜİK sitesinden bulamamaktayım.Bu durumda TEFE endekslerini mi dikkate almam gerekiyor.Danışma hattı Tefe endeksleri uygulanacak diyor ama uygulayınca da abuk sabuk rakamlar çıkıyor.
Özetle 1998/3.ayında alınmış bir g.menkul 2012/09.ayda satılmıştır.Burada endekslemelerde hangi katsayıları dikkate almalıyım.
Teşekkür ederim.
Saygılar
 
sayın twolf,

ocak 1998-31 aralık 2003 yılları arası yeniden değerleme oranında arttırılır
ocak 2004 ten itibaren tefe oranında arttırılarak endekslenir
ocak 2006 dan itibaren üfe oranında arttırılarak endekslenir

İyi Günler.
 
Sayın Demiral selamlar.
Yorumunuz için tşk.ediyorum.Acaba çok basit rakamlarla bir örnekleme yapmanız mümkün mü? Çünkü yeniden değerleme olayında sorun yaşamam ama diğer katsayılar konusunda hangi ayların katsayılarını almak gerektiği konusunda tereddüt yaşamaktayım.Malumunuz endeksleme katsayısının bulunmasında alıştan önceki ay ile satıştan önceki ay katsayıları dikkate alınmakta.Üfe ve tefe katsayıları konusunda açıkcası hangi katsayıların dikkate alınması gerektiğinden çok emin değilim.
Eğer 90'lı yıllarda alınmış ve son yıllarda satılmış bir taşınmazın değerleme çalışmasını yapmış bir arkadaşımız varsa, bilgilerini paylaşırsa da ayrıca çok memnun olurum.
Saygılar
 
Tekrar selamlar
Yeni edindiğim bir bilgiyi paylaşmam gerek.Gelir Vergisi Mükerrer 80.madde gereği,5 yıldan sonra satışa konu gayrimenkullerde değer artış kazancı hesaplanmayacaktır.
Ayrıca gelir vergisi sirküleri/76 da da bu konuya değinilmiştir.

::Mevzuat Display::
Alıntı....
"6-İktisap şekli ne olursa olsun (ivazsız olarak iktisap edilenler hariç) 70 inci maddenin birinci fıkrasının (1), (2), (4) ve (7) numaralı bentlerinde yazılı mal (gerçek usulde vergiye tabi çiftçilerin zirai istihsalde kullandıkları gayrimenkuller dahil) ve hakların, iktisap tarihinden başlayarak beş yıl içinde elden çıkarılmasından doğan kazançlar (Kooperatiflerin ortaklarına bu sıfatları dolayısıyla tahsis ettikleri gayrimenkulleri tahsis tarihinde ortak tarafından satın alınmış sayılır.) "

Bu durumda 5 yıldan sonra elden çıkarılması durumunda değer artış kazancı hesaplanmayacaktır.
Kanun orda duruyormuş ve biz görmüyormuşuz , yazık bana :)

Saygılar

 
Sayın Twolf taşınmaz 14 sene elde tutulmuş, ne endekslemeye gerek var, ne de değer artış kazancını hesaplamaya. Ben anlayamadım açıkçası
 
Koray bey haklısınız,
Önce değerleme yapılmalı diye düşündüm.hangi endeksi baz alacağımı bilemedim.Sonrasında danışma hattını aradım.(belki onları yanlış yönlendirdim bilmiyorum) Ama onalrda değişik endekslerden bahsettiler.Hal böyle olunca öncelikle kesin endeksleme yapılacaktır kanaati oluştu,sonrasında sayın demiral'da endeksleme konusunda bilgi verince iyice kafalar karıştı tabi.Biraz önce tekrar danışma hattını aradım.Bu defa farklı bir görevliyle konuştum.İlgili kanunu söyleyince,tüm jetonlar yerle bir oldu anlıycağınız.
Demekki soruyu nasıl sormuşsam endeksleme yapılacak ama nasıl yapılacak sorusu kafalarda oluşmuş :) Halbuki ortada ne endeksleme var,ne değerleme..Boşa kürek çekiyomuşuz :)
 
sayın koraykarakaya,

5 yıl öncesi için ne yapılacak?
5 yıl uygulaması 2007-2012 yılları arasını mı kapsıyor?

İyi Günler.
 
-:) Neyse ki mesele çözüldü. Sayın Demiral'ın sorusuna gelince; GVK'nın 5615 sayılı Kanunla değişik 70/6'nci maddesine göre taşınmaz satışlarının değer artış kazancının konusuna girmemesi için daha önce 4 yıl olan elde tutma süresi, 5 yıla çıkartılmıştır. Ancak GVK Geçici madde 71 uyarınca 1/1/2007 tarihinden önce iktisap edilen gayrimenkuller için bu süre 4 yıl olarak uygulanmaya devam edecektir.
 
Sayın koraykarakaya,

Bilgilendirmeniz için teşekkür ederim, bir bilgiye ulaşmış olduk sayenizde.

İyi Günler.
 
Üst