2. El Araç Satışı ve Yeni Araç Alımı

• Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan umut
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

umut

Katkı Sunan Üye
merhabalar
şirketin aktifine kayıtlı bir aracı (A) otomotiv şirketine verdik otomotiv firması bunu (B)ana bayiine vermiş biz bu aracımı karşılığı yeni bir araç alacağız. yeni aracın faturasını ana bayii bize kesecek eski aracımızın fiyatı yeni aracın fiyatından düşülüp (A) otomotiv firmasına havale gönderilecek. arada tabiki bir açık oluşacak ?

daha sonra bizim aktifimizde kayıtlı ve (B)ana bayiiye verilen aracımıza
(C)müşteri bulunduğunda satış işlemi firmamızdan fatura karşılığı yapılacak. fatura aracımızı alan (C)kişiye kesilecek ?

benim kafam karıştı.

1) (B)ana bayiiden yeni aldığımız aracın faturası gelecek eski aracın değeri düşülüp kalan kısmı (A) otomotiv firmasına havale gidecek.

2) (B)ana bayii eski aracımıza (C)müşteri bulduğunda fatura bu (C)müşteriye kesilecek

3) bunlarla ilgili bir takım noter işlemleri olacak (B)ana bayii, (A)otomotiv firması ve (C)müşteri noter makbuzlarının içinde bu üç kişiye olabilir.

kısacası ben çözemedim bana muhasebe kayıtlarında yardımcı olur musunuz?

cevaplarınıza şimdiden teşekkürler

sevgili umut
a,b,c işlemlerine girerek kafanızı karıştırmışsınız aynen lisansüstü eğitim sınav sorularına benzemiş
aktifinize kayıtlı aracı kime satıyorsanız bu bayi olabilir şahıs olabilir sorun değil faturayı alıcı adına keseceksiniz noterden de satış sözleşmesinde siz ve alıcı muhatapsınız.
bu aracı satışı yapıldığı için muhasebe kayıtlarında aktife kayıtlı bu hesabın kapanışını yapacaksınız.

b ana bayiden yeni bir araç alıyorsunuz fatura adınıza kesilecek aktife de bu aracaın kaydını yapacaksınız sizin bu işlemlerde otomotiv firması ile bir işiniz yok o ana bayi ile otomotiv firmasını ilgilendirir. siz alıcıdan fatura karşılığını tahsil edeceksiniz
gelen faturaya karşılıkta B bayisine ödeme yapacaksınız
eğer B ana bayi size müşteri bulduğu için sizden birşeyler talep ediyorsa o zaman size komisyon faturası kesmesi gerekir.
bu işlemde A otomotiv firması ile bir işleminiz yok
birinci satışta satıcı siz alıcı otomobilinizi alan, satış sözleşmesi ikinizin arasında olacak
ikinci işlemde alıcı siz satıcı B ana bayii satış sözleşmesinde de ikinizin arasında olacak