fonradar

2005 Yılı Kayıtlarına İlişkin Usulsüzlük Yapmanın Faturası?

Üyelik
19 Kas 2005
Mesajlar
60
Merhaba Arkadaşlar;

Bu foruma yeni üye oldum ve aranıza katılmaktan mutluluk duyuyourm. :)

Ben SM Stajyer adayıyım 12 11 2005 sınavlarına girdim sınavım gayet iyi geçti ve şuanda sonucu beklemekteyim.

Sizin bilgi,tecrübe ve deneyimlerinizden faydanmak istiyorum. Benim şu şekilde bir sorunum mevcut. Mükellef firmalarımdan birisi maddi sıkıntı içerisinde idi ve bunu atlatmak için kdv ödememeyi tercih etti. Seçmiş olduğu yol ise atıyorum 10 000 ytl'lik mal alışını 20 000 ytl olarak fatura aldı ve tabii ki şuanda da stokları a normal bir derecede şişti.

Şimdi malumunuz 20 04 2006 tarihinden itibaren vergi ziyan cezası kesilemeyecek ve 2005 yılına ilişkin kurumlar vergisi beyannamesi 30 04 2006 tarihinde verilecek ve yeni yasanında geriye dönük işleyemeyeceği için şuan itiabari ile 2005 yılı inceleme dışında kalmış gibi görünüyor.

Bende bu fırsatı değerlendirerek fazla görününen bu stoklarımı normal hale çevireyim diyorum.

Bunun için aklımdan geçen yöntemler şunlar;

Ortaklar hs.çıkmak

---------/----------
131

153
--------/----------

veya karşılık ayırmak

-------/----------
157

153
-------/----------
158

157
--------/--------
654

158
--------/----------
900 kkeg

910 kkeg
-------/----------

bu yöntemler aklımdan geçmekte.

Sizin görüş ve önerinilerinizi özelliklede bu işi 2005 yılı kapsamında temizleyip 2006 yılına temiz olarak girmek istiyorum. Bunun için bir yöntem önermenizi rica ediyorum.

Yardımlarınız için şimdiden teşekkür eder, iyi çalışmalar dilerim. Hoşçakalın.
 
Sayın muratsayar ;
2006 yılına temiz bir şekilde geçme isteğinizi anlıyorum...
Söylediğiniz gibi , Anayasa Mahkemesinin Vergi ziyaı cezasını iptal etmesi üzerine mükelleflerin 2001-2005 dönemi ile ilgili vergi ziyaı cezası kesilemeyeceği gibi bir sonuç çıktığı ortada...Hukuki durum bu olmakla birlikte mali idare 22 no.lu VUK sirküleri ile 20 Nisan 2006'ya kadar yani iptal hükmünün geçerli olduğu güne kadar bu cezayı uygulamaya devam edeceğini açıkladı...Bu durum hukuki olarak sizin dava açıp kazanma ihtimalinizi artırır...Çünkü ceza hukukunda temel kural cezaların geriye yürümezliği olsa da , lehe olan durumlarda farklılıklar sözkonusu olabilmektedir...
Mali idarenin tavrı ne kadar hukuki bir durumu karşılar tartışma konusudur...Çünkü Şükrü Kızılot hocanın Cuma günü yazdığı yazıda verdiği danıştay karar örneğine göre "...Mahkemelerce bakılmakta olan davalarda; uygulanan yasa hükmünün Anayasa Mahkemesi’nce iptal edildiği durumlarda, iptal edilen yasa hükmüne göre hüküm kurulamaz..."
Şimdi bu işin mali idare boyutu...mali idare boyutunu dillendirirken "hakkaniyet" usulune göre davranılması istenir...Hakkaniyete sizin açınızdan bakarken de aynı kuralı gözetmek gerekir....Sizin temiz bir şekilde muhasebe tutmanızı isteminiz haklı bir uygulamadır...ancak bir mali idare yetkilisi ile görüşmemde bana şu söylenmiştir...."...vergi ziyaı cezası kesip kesemeyeceğimi şu an bilmiyorum...ama mükellefin bunu kullandığını görürsem...usulsüzlük cezası keserken kullandığımız takdir hakkını ona karşı kullanırım..."
Anlayacağınız benim görüşüme göre bir süre daha bekleyip , hem hukuki durumun , hem de mali idarenin , fiili durumla ilgili yaklaşımlarını incelemekte fayda var...
 
Teşekkür ederim!

Merhabalar Devrim Bey;

Öncelikle yardımlarınız için teşekkür ederim.

Bende zaten yıl sonuna kadar beklemeyi düşünüyorum fakat kafamda çok büyük bir sorun olarak yer teşkil ettiğinden dolayı rahatlamak amacıyla şimdiden arayış içine girdim.

Yani bu işin mantıklı bir çözümü olduğunu anladığım anda uykularım, akşamların daha huzurlu olacak :)

İyi çalışmalar, hoşçakalın.
 
Değerli arkadaşlar,

Anayasa Mahkemesi kararına göre 2001-2005 dönemleri için vergi ziyaı cezasından kurtulma şansı olacağını sanmıyorum.

Kod:
VII SONUÇ
...............

B. İptal hükmünün doğuracağı hukuksal boşluk kamu yararını ihlal edici nitelikte görüldüğünden, Anayasa'nın 153. maddesinin üçüncü fıkrasıyla 2949 sayılı Yasa'nın 53. maddesinin dördüncü ve beşinci fıkraları gereğince İPTAL HÜKMÜNÜN, KARARIN RESMİ GAZETE'DE YAYIMLANMASINDAN BAŞLAYARAK ALTI AY SONRA YÜRÜRLÜĞE GİRMESİNE,
06.01.2005 gününde OYBİRLİĞİYLE karar verildi.

Anayasa mahkemesinin anılan 2001/3 Esas, 2005/4 Karar sayılı kararının sonuç bölümü yukarıdadır.

Buradan anlaşılan iptal edilen 213 sayılı yasanın 344.maddesinin hükmü Anayasa Mahkemesi Kararının resmi gazetede yayınlandığı 06.01.2005 tarihinden itibaren 6 ay daha yürürlüktedir.Yani idare altı ay içinde (yeni düzenleme yapılırsa bu düzenlemeyi izleyen tarihlerde yeni düzenlemeye göre) iptal edilen hükme göre ceza uygulamasına devam edecektir.Aksi halde Anayasa mahkemesinin iptal kararının 6 ay sonra yürürülüğe girmesine karar vermesinin bir manası kalmaz.

Yeni düzenleme yapılmadan eski hükümlere göre kesilecek vergi ziyaı cezaları yargıya götürürlürse/evvelce götürülmüş ve henüz karar verilmemişse yargı yeni düzenlemeyi bu altı aylık süre kadar (06.07.2006 ya kadar) bekleyecek yeni düzenleme yapılır ve mükellef leyhine olursa geriye yürüyecek yok aleyhine olursa iptal edilen ancak ceza kesme tarihinde yürürlükte olan hükme göre karar verecek.6 aylık sürede yeni düzenleme yapılmazsa iş biraz karışık ya eski hükümlere göre karar verecek ya da cezayı kaldıracak ancak bu sürede yeni düzenleme mutlaka yapılır diye düşünüyorum.
 
Üst