fonradar

2006 Kurumlarda Önceki Dönem Gelir Tablosu Yanlış Yazıldı ?

beyza

Katkı Sunan Üye
Üyelik
26 Eyl 2005
Mesajlar
507
kurumları verirken gelir tablosunda cari dönem önceki dönem gelir tablosunu yazarken önceki döneme 2005 yerine sehven 2004'ü yazmışım. Herhangi bir ceza ile karşılaşır mıyım ? Ne yapmam gerekir ?
 
Ynt: 2006 kurumlarda önceki dönem gelir tablosu yanlış yazıldı ?

sayın beyza;

forumdaki arkadaşlar bununla ilgili 2001 yılına ait iç genelge belirtmişlerdi.yani geçmiş dönemin yazılmasıyla ilgili bu durumda işinizi sağlama almak 371 talepli düzeltme vermeniz.ama benim kişisel görüşüm herhangi bir ceza ile karşılaşmazsınız.nedenine gelince ben 2004 yılı kurumlarını yaparken bi firmanın önceki dönemini sevhen yazmamıştım ve düzeltmede vermemiştim.ama o dönemle ilgili maliyeden bi çok bilanço aldım (maliye onaylı) ve hiç bir ceza yada onaylamama gibi durum sözkonusu olmadı.kolay gelsin
 
Ynt: 2006 kurumlarda önceki dönem gelir tablosu yanlış yazıldı ?

peki kurumlar beyanını mı tamamen düzeltmeliyim yoksa dilekçe ekinde sadece gelir tablosunun düzeltilmiş halini mi götürmeliyim ?
 
Ynt: 2006 Kurumlarda Önceki Dönem Gelir Tablosu Yanlış Yazıldı ?

sayın beyza;

Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği/368


Beyan üzerine tarh ve tahakkuk ettirilen vergilere ilişkin beyannamelerin verilme süreleri ilgili vergi kanunları ile belirlenmiş olup beyannamelerin şekil, içerik ve eklerini belirlemeye Bakanlığımız yetkili kılınmıştır.

Bakanlığımızca bugüne kadar yapılan düzenlemeler ile beyannamelerde yer alması gereken bilgiler ilgili vergi kanunları esas alınmak suretiyle belirlenmiş bulunmaktadır.

Bilindiği üzere, beyannamelerin ilgili vergi kanunlarında belirlenen sürelerde verilmesi esastır. Kanuni süresi içerisinde verilen bir beyannamenin eksik ve/veya hatalı olduğu hallerde, mükellef tarafından kanuni süre geçmeden veya kanuni süre geçtikten sonra bu hata ve/veya eksiklikleri düzeltici mahiyette yeni bir beyanname verilmesi mümkündür. Diğer taraftan, beyannamenin kanuni süresi içinde verilmeyerek bu süre geçtikten sonra verilmesi ve yine bu şekilde verilmiş olan beyannamede yer alan hata ve/veya eksikliklerin giderilmesi amacıyla yeni beyanname verilmesi söz konusu olabilmektedir.

Yukarıda belirtildiği şekilde kanuni süresi içerisinde veya kanuni süresi geçtikten sonra verilmiş olan ilk beyannamelerde yer alan hata ve/veya eksiklikleri düzeltmek amacıyla verilen beyannameler kimi zaman yalnızca ilk beyannameye ek olacak şekilde "ek beyanname" olarak, kimi zaman da ilk beyanı kapsayacak şekilde "düzeltme beyannamesi" olarak verilebilmektedir.

Mükelleflere daha iyi hizmet verilebilmesi ve gerçek vergi matrahı üzerinden gerekli tarhiyatın yapılabilmesi için; daha önce verilmiş bulunan beyanname veya beyannamelerdeki hata ve/veya eksikliklere ilişkin verilecek düzeltme beyannamelerinin, daha önce verilen beyanname ya da beyannamelerdeki bilgileri de kapsayacak şekilde verilmesi uygun görülmüştür.

Bu beyannamelerin; daha önce verilmiş beyannamedeki matrah ve/veya vergiyi azaltıcı, sonraki döneme devredilen vergiyi artırıcı, mahsup, tecil ya da iade tutarını artırıcı nitelikte olması halinde durumu izah eden bir dilekçe ekinde verilmesi gerekmektedir.

213 sayılı Vergi Usul Kanununun(1) mükerrer 257 nci maddesinin Bakanlığımıza verdiği yetkiye istinaden, bu Tebliğin yürürlük tarihinden itibaren elektronik ortamda gönderilen beyannamelere ilişkin olarak verilecek düzeltme beyannamelerinin de 340(2) ve 346(3) Sıra No.lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliğlerinde yapılan açıklamalar doğrultusunda elektronik ortamda gönderilme mecburiyeti getirilmiştir. Elektronik ortamda gönderilme mecburiyeti getirilen düzeltme beyannamelerinin, elden verilmesi veya posta ile gönderilmesi durumunda, Vergi Usul Kanununun mükerrer 355 inci maddesine göre özel usulsüzlük cezası uygulanacaktır.

Söz konusu beyannamelerin elektronik ortamda gönderilmesi safhasında durumu açıklayan yazılı izahat, elektronik ortamda "Düzeltme Beyannamesi Gerekçesi" başlığı altında yapılacaktır.

Mükellefler tarafından verilecek söz konusu düzeltme beyannamelerinin, önceki beyanname ya da beyannamelerdeki bilgileri kapsayacak nitelikte olmaması halinde; Vergi Usul Kanununun 352 nci maddesinin "II'nci derece usulsüzlükler" başlıklı fıkrasının 7 numaralı bendine göre usulsüzlük cezası uygulanacaktır.

Bu Tebliğ ile getirilen düzenlemeler, Tebliğin yayım tarihini izleyen ikinci iş gününde yürürlüğe girecektir.

Tebliğ olunur.

sanırım bu tebliğde kalın puntolarla belirttiğim bilgiler sorunuza cevap olmuştur.kolay gelsin
 
Ynt: 2006 Kurumlarda Önceki Dönem Gelir Tablosu Yanlış Yazıldı ?

Sn.Beyza,

Hayırlı günler.

Sorunuza katkı için Sn.kalisper_a 'ya ilaveten aşağıdaki bilgiyi ekliyorum.


MUHASEBE SİSTEMİ UYGULAMA İÇ GENELGESİ SERİ NO : 2001/ 1


Tarih 10/01/2001
Sayı B.07.0.GEL.0.31/3182-1
Kapsam
T.C.
MALİYE BAKANLIĞI
Gelirler Genel Müdürlüğü



SAYI : B.07.0.GEL.0.31/3182-1
KONU:


MUHASEBE SİSTEMİ UYGULAMA İÇ GENELGESİ
SERİ NO : 2001/ 1
.....................................VALİLİĞİ
(Defterdarlık Gelir Müdürlüğüne)




Bilindiği gibi, 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 353 üncü maddesinde, anılan Kanuna göre belirlenen muhasebe standartlarına, tek düzen hesap planına ve mali tablolara ilişkin usul ve esaslar ile muhasebeye yönelik bilgisayar programlarının üretilmesine ve kullanılmasına ilişkin kural ve standartlara uyulmaması da özel usulsüzlükler arasında sayılmıştır.
Bakanlığımıza intikal eden bilgilerden, ilgili mevzuatta belirtilen esaslar çerçevesinde mali tablolarını düzenlemekle birlikte, bu tabloların önceki dönem sütunlarını doldurmayan veya bunlara ait dipnotlarla ilgili bilgilere yer vermeyen mükelleflere bu eksikliklerini tamamlamaları bildirilmeden özel usulsüzlük cezası kesildiği anlaşılmaktadır.
Mali tablolarını süresi içinde düzenlemekle beraber, önceki dönem sütunlarını doldurmayan veya bunlara ait dipnotlarla ilgili bilgilere yer vermeyen mükelleflerin öncelikle Vergi Daireleri işlem Yönergesinin 44 üncü maddesi uyarınca eksikliklerini tamamlamaları hususunda süre verilerek uyarılmaları, verilen süre içinde eksikliğini tamamlamayanlara ise Vergi Usul Kanununun 352/II-7 nci maddesinde öngörülen II nci derece usulsüzlük cezasının tatbik edilmesi, ayrıca önceki uygulamalar dolayısıyla yargı organlarına intikal etmiş ihtilafların sürdürülmemesi (temyiz ya da itiraz yoluna gidilmemesi) uygun görülmüştür.

Bilgi edinilmesini ve gereğini rica ederim.




Bakan a.

Sakarya dan selam ve saygılar.
 
Ynt: 2006 Kurumlarda Önceki Dönem Gelir Tablosu Yanlış Yazıldı ?

soruyu yazan saygıdeğer arkadaş

valla ismi göremedim hızlı geçmişim de ... neyse...

mali tabloya düzeltme verin.. dilekçe ekinde. sehven yanlışdı vs.vs... işte

biter bu sorun. biz niye düzeltiyoruz tabloyu... bir gün karşılaştırmalı mali tablo isterlerse düzgün olsun diye.

iyi çalışmalar dilemeden önce bunun cezai müeyyidesi yok ancak dilekçenizi çok detaylı yazın...

şimdi iyi çalışmalar
 
Üst