2011/2.Temmuz Yeterlilik Sınavına Hangi kaynaklardan çalışalım ?

• Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan atellia
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

atellia

Katkı Sunan Üye
Kaynak kitap konusunda, sınav komisyonları üyelerini de göz önünde bulundurarak değerlendirmelerinizi bu sayfadan belirtmenizi rica ediyorum.

Sınavlara ikinci kez katılan birisi olarak çalıştığım veya tavsiye edebileceği kaynaklar şunlar:

1. ) Finansal Muhasebe ( Prof. Dr. Ercan Beyazıtlı Genel Muhasebe Problemleri-Çözümlü)

2. ) Maliyet Muhasebesi( Prof Dr. Yurdakul Çaldağ )

3.) Mali Tablolar Analizi ( İstediğiniz yerden- AÖF, deha, murat yeterlilik, aktif, bilge farketmez.)

4. ) Muhasebe Denetimi ( Prof Dr. Hasan Türedi + AÖF e-kitap, sesli kitapları)

5.) Vergi Mevzuatı ( Topluca Türk VErgi Kanunları + Eray Mercan-Mustafa Dündar'ın Temel Vergi Hukuku + Vergi Dünyası Vergi Sorunları Dergileri ve Vergi Sorunları'nın her sene basılan ve üyelerine özel verdiği GV ve KV düzenleme rehberi kitaplarının içindeki uygulama soruları)

6. ) Meslek Hukuku ( 3568 Say. Kanun ve ilgili yönetmeliklerinin özellikle Çalışma,etik,haksız rekabet yönetmliklerinin 3,4 kere okunması yeterlidir.)

7. ) Temel Hukuk ( Her kanuna farklı kitaplardan, AÖF, üniversite kitapları ve forum sayfalarında dağıtılan notlar, icra iflas, idari yargılama usul kanununa dikkat !)+ Temmuz sınavında,son Mart 2010 sınavında kapsam dışı bırakılmasına rağmen, Yeni Borçlar ve Yeni TTK'dan, Af kanunundan sorular gelebilir. )

Ayrıca Temmuz 2011 sınavının bana göre tahmini zorluk seviyesine göre( 1-5 kolaydan-zora) arası puanlama yapacağım) Buna göre:

1. Fİnansal Muhasebe (Yusuf Sürmen artık yok ancak son sınavın gayet kolay bir sınav olması sebebiyle temmuz sınavı orta şekerli bir sınav beklenebilir) 3

2. Maliyet Muhasebesi( Aralık sınavının normal-kolay ancak Son Mart sınavın gelmiş geçmiş en zor sınav olması sebebiyle temmuz sınavı kolay olabilir.) 2

3. Mali Tablolar Analizi ( Son sınavın aşırı kolay olması sebebiyle zor olabilir; ancak ne kadar zor olursa olsun diğer derslere göre kolay bir ders olması sebebiyle çoğunluk tarafından başarı seviyesi yüksek olacaktır) 4

4. Muhasebe Denetimi( Son iki sınavın çok aşırı derecede kolay olması, temmuz sınavının, yeni Türk Ticaret Kanunu ve önümüzdeki günlerde bağımsız denetçilik mesleği konusundaki potansiyel atılımlar ile birlikte önemi artacak olan bu ders temmuz sınavında çok zor olacağı yönünde beklenti var.) 5

5. Vergi Mevzuatı ( Son iki sınavında ortalama birsınav olması temmuz sınavınında yine aynı seviye de olmasına işaret edebilir.) 3,5

6. Meslek Hukuku ( Son sınavda YMM'lern çalışma esasları gibi konuların zorlyacı olması ve sınavın gerçekten zor olması, temmuz sınavının kolay olacağını gösterebilir.) 2

7. Temel hukuk( Son iki sınavda özellikle son sınavın zor olması, temmuz sınavında çok kolay olmasa da ortalam bir sınav beklenebilir kanaatindeyim) 3

Sonuç olarak Temmuz Sınavına şimdiden hazırlanmakta fayda olduğunu düşünürek, en çok üzerinde durulması ve zaman ayrılması gereken dersler olarak:

Öncelikle,

• Muhasebe Denetimi, ( Bu derse dikkat, maliyet muhasebesi nasıl zor olduysa bu da öyle olabilir. Çok dikkat.)
    Vergi Hukuku,
    Mali Tablolar Analizi,
    Finansal Muhasebe,
    Maliyet Muhasebesi,

Ynt: 2011/2.Temmuz Yeterlilik Sınavına Hangi kaynaklardan çalışalım ?

verdiğin kaynaklar çok doğru arkadaşım zaten muhasebede sürmen hoca gittiğine göre artık onda da bi sorun kalmadı diye görünüyor. ama en önemli ders burda maliyet çok sisi bi ders zaten dosya yakan genelde bu ders yüzünden dosya yakıyo. kolay olan döneme denk gelip bu dersi temizlemek gerek özellikle son haklara bırakılmaması gereken bi ders diye düşünüyorum.

üniversitedeyken maliyet muhasebesi seçmeli olduğu için bu dersi hiç görmedim.Kendi başıma öğrendiğim bu ders için kesinlikle ezber yapmayın.Kamil Büyükmirzanın kitabını bir güzel hatmedin ardından yurdakul çaldağ uygulamalar kitabını çözün işlem tamam hangi soru gelirse çözersiniz ama kesinlikle ezberlemeyin sadece gözünüzde canlandırın.Maliyet muhasebesini bu şekilde 75 alarak geçtim..

maliyetten geçmiş yıl sorularını çözün, ezber yapmayın yoksa çuvallarsanız beni bir arkadaşım aralıkta son hakkında verdi ama adam ecel terleri döktü, 55 puanlık bir soru varmış onu yapmış. ve kağıdına da yazmış bu benim son hakkım 50 yetiyor diye.en azından son hakkına gelenler böyle bir şey yazabilir, gerçi 55 puanlık soruyu yapmış bu yazdığı ne kadar etkili olmuştur bilemiyorum

Atellia merhaba ,

Finansal için Ercan beyazıtlıyı aldım (çözümlü sorular kitabı)
konu anlatımı yok , ama zaten bildiğim şeyler soru çözmek çok iyi gelecektir, teşekkürler
Fakat maliyetiçin yurdakul Çaldağa baktım oda soru kitabı tavsiye edebileecğin konu anlatımı güzel bir kitap var mı ?
Birde Hukuk için Arif Kocamanın kitabını aldım da 2007 baskıymış ve son buymuş satıcı bayanın söylediğine göre umarım kandırılmamışımdır.
Mali tablolar analiziiçin ilk staja başladığım da odanın hediye ettiği bir kitap vardır ondan çalışıcam,
vergi nurettin bilici ve eray mercana bakıyorum ve çeşitli notları derledim vs..
amaa maliyete takıldım kaldım ne yapmalıyım diye düşünüyorum
Fikirlerini paylaştığın için teşekkürler

atellia ' Alıntı:
Kaynak kitap konusunda, sınav komisyonları üyelerini de göz önünde bulundurarak değerlendirmelerinizi bu sayfadan belirtmenizi rica ediyorum.

Sınavlara ikinci kez katılan birisi olarak çalıştığım veya tavsiye edebileceği kaynaklar şunlar:

1. ) Finansal Muhasebe ( Prof. Dr. Ercan Beyazıtlı Genel Muhasebe Problemleri-Çözümlü)

2. ) Maliyet Muhasebesi( Prof Dr. Yurdakul Çaldağ )

3.) Mali Tablolar Analizi ( İstediğiniz yerden- AÖF, deha, murat yeterlilik, aktif, bilge farketmez.)

4. ) Muhasebe Denetimi ( Prof Dr. Hasan Türedi + AÖF e-kitap, sesli kitapları)

5.) Vergi Mevzuatı ( Topluca Türk VErgi Kanunları + Eray Mercan-Mustafa Dündar'ın Temel Vergi Hukuku + Vergi Dünyası Vergi Sorunları Dergileri ve Vergi Sorunları'nın her sene basılan ve üyelerine özel verdiği GV ve KV düzenleme rehberi kitaplarının içindeki uygulama soruları)

6. ) Meslek Hukuku ( 3568 Say. Kanun ve ilgili yönetmeliklerinin özellikle Çalışma,etik,haksız rekabet yönetmliklerinin 3,4 kere okunması yeterlidir.)

7. ) Temel Hukuk ( Her kanuna farklı kitaplardan, AÖF, üniversite kitapları ve forum sayfalarında dağıtılan notlar, icra iflas, idari yargılama usul kanununa dikkat !)+ Temmuz sınavında,son Mart 2010 sınavında kapsam dışı bırakılmasına rağmen, Yeni Borçlar ve Yeni TTK'dan, Af kanunundan sorular gelebilir. )

Ayrıca Temmuz 2011 sınavının bana göre tahmini zorluk seviyesine göre( 1-5 kolaydan-zora) arası puanlama yapacağım) Buna göre:

1. Fİnansal Muhasebe (Yusuf Sürmen artık yok ancak son sınavın gayet kolay bir sınav olması sebebiyle temmuz sınavı orta şekerli bir sınav beklenebilir) 3

2. Maliyet Muhasebesi( Aralık sınavının normal-kolay ancak Son Mart sınavın gelmiş geçmiş en zor sınav olması sebebiyle temmuz sınavı kolay olabilir.) 2

3. Mali Tablolar Analizi ( Son sınavın aşırı kolay olması sebebiyle zor olabilir; ancak ne kadar zor olursa olsun diğer derslere göre kolay bir ders olması sebebiyle çoğunluk tarafından başarı seviyesi yüksek olacaktır) 4

4. Muhasebe Denetimi( Son iki sınavın çok aşırı derecede kolay olması, temmuz sınavının, yeni Türk Ticaret Kanunu ve önümüzdeki günlerde bağımsız denetçilik mesleği konusundaki potansiyel atılımlar ile birlikte önemi artacak olan bu ders temmuz sınavında çok zor olacağı yönünde beklenti var.) 5

5. Vergi Mevzuatı ( Son iki sınavında ortalama birsınav olması temmuz sınavınında yine aynı seviye de olmasına işaret edebilir.) 3,5

6. Meslek Hukuku ( Son sınavda YMM'lern çalışma esasları gibi konuların zorlyacı olması ve sınavın gerçekten zor olması, temmuz sınavının kolay olacağını gösterebilir.) 2

7. Temel hukuk( Son iki sınavda özellikle son sınavın zor olması, temmuz sınavında çok kolay olmasa da ortalam bir sınav beklenebilir kanaatindeyim) 3

Sonuç olarak Temmuz Sınavına şimdiden hazırlanmakta fayda olduğunu düşünürek, en çok üzerinde durulması ve zaman ayrılması gereken dersler olarak:

Öncelikle,

• Muhasebe Denetimi, ( Bu derse dikkat, maliyet muhasebesi nasıl zor olduysa bu da öyle olabilir. Çok dikkat.)
    Vergi Hukuku,
    Mali Tablolar Analizi,
    Finansal Muhasebe,
    Maliyet Muhasebesi,

A

arkadaşlar banada yardımcı olabilirseniz sevinirim. stajerim ve maliyet muhasebesinden anladığım kadarıyla 4 kitap üzerinde durulmuş yurdakul çaldağ+islam çankaya+deha yeterlilik+kamil büyükmirza.
konu eksiğim var tabikide. staj başlatmadaki maliyet muhasebesi kadarını biliyorum ben.
yardımcı olur musunuz ?
hangilerini almalıyım ?

valla deha-yurdakul hocanın kitapları yetersiz.Günümüz maliyet sınavlarına göre oldukça basit düzeyde kalıyo;3 yıl önceki maliyet sınavları için deha ve onun benzerındeki zamazıngolar 50 almaya yeterliydi..
ama bu son komısyondakı maliyet hocası isim yapmak isteyen birine benzıyor!!
bence Temmuz sınavı ya bununn benzerı olur yada dahada zor olur?

siz hangi kaynaklardan çalışmıştınız ?

Maliyet Muhasebesine bir kaç farklı kitaptan çalışmakta fayda var. Ama yurdakul çaldağın kitabı da elinizde olmalıdır. Tek kitaba bağlı kalmayın derim.

finansal muhasebe:orhan sevilengül
maliyet muhasebesi:kamil büyükmirza,yurdakul çaldağ,çıkmış sorular
vergi hukuku:eray mercan,nurettin bilici,ateş soyadlı yazarın türkmen kitabevinden çıkan kitabı mavi kaplı

Finansal muhasebeden Deha nın kaynağı nasıl arkadaşlar?Elimde Orhan Sevilengül ve Ercan Beyazıtlı nın var Deha yı da almayı düşünüyorum ve bilen arkadaşlarımızın önerisini bekliyorum?

son mart sınavından önce bu konuda bişey diyemezdim ancak mart sınavında yusuf sürmenin gidişiyle ben sadece geçmiş yıl sorularına çalışarak girdim ve sorular çok benzerdi yani bana kalırsa sadece geçmiş yıl sorularına çalışmak yeterli

mart finansala girmeyen bir akıllı ben varım sanıyordum neyseki başka arkadaşlarda varmış ne güzel:) ercan hocanın kitabı ve orhan sevilengül den sorular çözüyorum ve tabi çıkmış soruları çözmek finansal için yeterli diye düşünüyorum

bir sınav döneminde 7 dersin hepsine girmeyip de 4 üne girsek diğer 3 dersin sınav hakkı yanar mı ?

halea ' Alıntı:
bir sınav döneminde 7 dersin hepsine girmeyip de 4 üne girsek diğer 3 dersin sınav hakkı yanar mı ?

eğer ilk kez sınava giriyorsanız hepsinden girmeniz gerekir eğer girmezseniz hakkınız yanar, sınav hakları 2 yıl içerisinde açılacak sınavlarda 1+4 haktan oluşuyor

pas geçme gibi bir lüksünüz yok .

tüm sınavlara girip sistemin içinde olmak en dogrusu cünkü bi dönem zor bi dönem kolay soruyorlar .

aksi halde kendinizi 4,hakkınızda ve en zor sınavlarla iç içe bulursunuz ..

tayka ' Alıntı:
halea ' Alıntı:

eğer ilk kez sınava giriyorsanız hepsinden girmeniz gerekir eğer girmezseniz hakkınız yanar, sınav hakları 2 yıl içerisinde açılacak sınavlarda 1+4 haktan oluşuyor
Eğer ilk kez sınava girecekseniz 7 ders içinde bankaya para yatırmanız gerekiyor. Ancak sınava girmediğiniz derslerden hakkınız yanmıyor.

ilk sınava girsende girmesende hakkın yanar

mrc ' Alıntı:
ilk sınava girsende girmesende hakkın yanar
Hayır ilk sınav için tüm derslerin parası bankaya yatırılması gerekiyor ama sınava girmezse hakkı yanmıyor.