fonradar

2014 Yılında Ödenecek Emlak Vergisi

Day-Dream

Tanınmış Üye
Üyelik
16 Ağu 2012
Mesajlar
1,862
Konum
İstanbul
2013 yılı, bina, arsa ve araziler için 2014 yılına ait uygulanacak emlak vergi değerinin tespitiyle ilgili asgari
ölçüde arsa ve arazi metrekare birim değer takdirlerinin yapılacağı yıldır. Söz konusu takdir işlemlerinin
aşağıdaki esaslara göre yapılması uygun görülmüştür.

Biz 2014 yılının emlak vergisi tutarlarına firma olarak itiraz edebilir miyiz ?

Yoksa muhtara mı dilekçe vereceğiz ?
Takdir komisyonlarının arsalara ve araziye
ait asgari ölçüde birim değer tespitine ilişkin dört yılda bir yapacakları takdirler, tarh ve tahakkuk işleminin
(Emlak Vergisi Kanununun 33 üncü maddesinin (8) numaralı fıkrasına göre yapılacak takdirler dahil) yapılacağı
sürenin başlangıcından en az altı ay önce karara bağlanarak, arsalara ait olanlar takdirin ilgili bulunduğu il ve
ilçe merkezlerindeki ticaret odalarına, ziraat odalarına ve ilgili mahalle ve köy muhtarlıkları ile belediyelere,
araziye ait olanlar il merkezlerindeki ticaret ve ziraat odalarına ve belediyelere imza karşılığında verilir."
 
Sayın Day-Dream bu konu biraz karışık, gerçi vergiyle ilgili her konu karışık ama:) Hukuki durumu özetlemeye çalışacağım, bakalım becerebilecek miyim?

VUK mük.49'a göre mükelleflerin takdir komisyonlarınca takdir edilen metrekare birim fiyatlarına dava açmaları mümkün değildi. Sadece bazı meslek kuruluşları v.s dava açabiliyordu.

Fakat Anayasa Mahkemesi önünde somut norm denetimi yolu ile gelen bir dava ile 2011/38 Esas Nolu Kararı ile VUK mük.md.49'un "Takdir komisyonlarının bu kararlarına karşı kendilerine karar tebliğ edilen daire, kurum, teşekküller ve ilgili mahalle ve köy muhtarlıkları onbeş gün içinde ilgili vergi mahkemesi nezdinde dava açabilirler." cümlesini iptal etti.

Yani 2014 yılında yapılacak olan takdir işlemine mükellef olarak itiraz değilde, vergi mahkemesi nezdinde dava açabilirsiniz.
 
Değerli üstadım çok Teşekkür ederim

Emlak vergisi kanunu iç genelge 2013/1 e okuyorum

Bu hüküm uyarınca asgari ölçüde arsa ve arazi metrekare birim değer takdir işlemleri tamamlanarak karara
bağlanması ve kararların ilgililere tebliği 1 Temmuz 2013 günü mesai saati bitimine kadar yapılması
gerekmektedir.

yazıyor . Bu tarihten itibaren 15 gün içinde mi dava açılması gerekmektedir ?
 
Hayır o cümle tamamen iptal edildiği için vergi davası açmakla ilgili genel hükümlere gitmek gerekecektir.

İYUK md.7'ye göre vergi davalarında dava açma süresi otuz gündür. Bu süre tebliğ veya tebliğ yerine geçen işlemin yapıldığı günün ertesi günde işlemeye başlar. Ancak emlak vergisi değerleri mükelleflere tebliğ edilmediği için, mahalle muhtarlığına yapılan tebliğ tarihi esas almanız uygun olacaktır.

Aslında burada ciddi bir hukuki boşluk oluştuğu kanaatindeyim.
 
Üstad peki bu anayasa mahkemesi kararı olmasaydı muhtarın en son itiraz süresi ne zaman olacaktı? 15 Temmuz mu?
Teşekkür ederim
 
VUK md.18/1 uyarınca 15 Temmuz değil, 16 Temmuz olacaktı. Zira süre gün olarak belirtilmişse başladığı gün hesaba katılmaz.
 
Emlâk vergisi mükelleflerinin ödeyeceği verginin hesaplanmasında esas alınan takdir komisyonu kararları idari bir tasarruf olduğu için buna karşı mükelleflere yargı yolunun kapatılması, anayasayla güvence altına alınmış olan hak arama hürriyeti ve hukuk devleti ilkesi ile bağdaşmamaktadır
Vergi mükellefleri, Anayasa Mahkemesi’nin 13.10.2012 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan E:2011/38 ve K: 2012/89 sayılı gerekçeli kararı sonrasında, belediyelerce dört yılda bir belirlenen ve üzerinden emlâk vergisi hesaplanan arsa ve arazi değerlerine karşı dava açma hakkına kavuşmuşlardır.
Bu halde, takdir komisyonu kararları dört yılda bir tesis edildiğinden 2013 yılının ikinci yarısında yapılacak değer tespitine kadar başka bir yasal düzenleme yapılmadığı takdirde gerçek ve tüzel kişiler tarafından dava yoluna başvurulması mümkün olabilecektir
Anayasa Mahkemesi iptal kararı, takdir komisyonu kararlarına karşı anılan hükümde sınırlı olarak sayılan kurum ve kuruluşlar dışındaki, mükellef statüsünde olan ve olaydan doğrudan etkilenebilecek gerçek ve tüzel kişiler tarafından dava yoluna başvurulmasının yolunu açmış olup, mükellefler adına gerçekleştirilmiş tahakkuklara karşı iptal kararının Resmi Gazete’de yayınlandığı tarihten sonra açılmış veya açılacak davalar için herhangi bir etkisi bulunmamaktadır
Takdir komisyonu kararları dört yılda bir kez tesis edilmektedir. Arsa ve arazi birim değerleri en son 2009 yılında, 2010-2013 yılları için uygulanmak üzere belirlenmişti
2013 yılında, 2014-2017 yılları için olacak.

2013 yılında yapılacak tespit için gerçek ve tüzel kişiler tarafından dava yoluna başvurulması mümkün görünmektedir


Asgari ölçüde arsa ve arazi metrekare birim değerlerine ilişkin genel takdirin 2013 yılında yapılması nedeniyle emlak (bina ve arazi) vergisi tarh ve tahakkukunun 2014 yılının Ocak ve Şubat aylarında yapılmasının zorunlu olduğu hususu göz önünde bulundurularak takdir komisyonlarınca asgari ölçüde arsa ve arazi birim değer tespitlerinin önceki maddelerdeki açıklamalara göre yapılması ve bu tespitlerin, en geç 1 Temmuz 2013 tarihine kadar ilgili yerlere tevdi edilmesi gerekmektedir.
Arsa takdir komisyonu kararlarına karşı açılacak davalarda muhatap, karara iştirak eden belediye olacaktır.
Değerli üstadım 2013 yılında
temmuz 16 ya kadar belediye ye vergi mahkemesinde dava açacağız diye anlıyorum ama konu çok karışık . Hak düşürücü sürelerde çok fazla bizim için son süre 16 sıdır değil mi
 
4 Nolu mesajımda da belirttiğim gibi kararlar mükelleflere tebliğ edilmediği için dava açma süresinin başlangıcı ile ilgili ciddi bir hukuki boşluk var. Ancak yine de muhtarlığa son tebliğ tarihinin 1 Temmuz olduğunu dikkate alarak, 16 Temmuzu geçirmemeniz, hatta eğer muhtarlığa daha erken bir tarihte tebligat yapılırsa bunu bir an önce öğrenip muhtarlığa tebligat yapılan tarihi esas almanız en garanti yol olur.

Kısacası bu pilav daha çok su kaldırır.
 
4 Nolu mesajımda da belirttiğim gibi kararlar mükelleflere tebliğ edilmediği için dava açma süresinin başlangıcı ile ilgili ciddi bir hukuki boşluk var. Ancak yine de muhtarlığa son tebliğ tarihinin 1 Temmuz olduğunu dikkate alarak, 16 Temmuzu geçirmemeniz, hatta eğer muhtarlığa daha erken bir tarihte tebligat yapılırsa bunu bir an önce öğrenip muhtarlığa tebligat yapılan tarihi esas almanız en garanti yol olur.Kısacası bu pilav daha çok su kaldırır.
Evet, Emlak vergisinin 2014 te kullanılamıyan bir arsa icin yine astronomik bir şekilde yani dünya dışı bir şekilde yükseldiğini sözlü olarak 2 ay evel telefon ile öğrendik. Daha evel daha Belediyedeki vergi dairesinde çalışanlar bile bilmiyordu. Ben avukat değilim, fakat bize bir emlak vergisi bildirimi veya dökümanı yollanması gerek miyor mu ? Ve bu dökümana karşı dava açma süresi 30 gün olmamalı mı ? Başka ülkelerde usül böyle. Ama ançak Türkiyede 300 m2 lik bir arsanın değeri 2009da %645 artılıyor ve 2014 in değerini daha hesaplamadım, fakat senede 4000 € kullanılamıyan (imar sorunu olan ) bir 300 m2 bir arsa icin, tam "türk teroristliği" ve hiç kimseye böyle bir gayrimenkulu tavsiye edemem.Kızmamak mümkün değil. 2009ta telefonla acaba bir bilirkişi raporu var mı diye arştirdilk, nafile..konuylan ilgili muhtar imzaladığı dökümani imzalamdığını söyledi....Her neyse artık itiraz etmek istiyorum, bir de bu emlak vergisini kim kullanıyor ? Ilce belediyesi mi yoksa büyük şehir mi ?
 
Merhaba, benim şöyle bir sorum var. Biz şirket olarak ödemeyi 02.06.2014 tarihinde yapacağız. Belediye tarafından söylenen şey, Ödemeyi yaparken dekonta “ihtirazi kayıtlı ödeme” diye yazdırın. Sonra Vergi mahkemesine vermeden , Belediyeye itiraz dilekçesi yazılacak ve ödememizin ihtirazi kayıtla yapıldığı bildirilip, evrak kayıttan geçirilecek. Peki bu dilekçenin sizlerde herhangi bir örneği var ise yardımınızı rica ederim.
 
Emlak vergisi için Belediyede belirtilen rayiç bedelleri belirleyen komisyonda kimler var ?

...................

NOT : Link vermek yasaktır.
 
Moderatör tarafında düzenlendi:
Üst