fonradar

23- İşçi Tarafından Zorunlu Nedenle Fesih

Üyelik
3 Haz 2011
Mesajlar
54
Konum
İSTANBUL
Arkadaşlar mrb.

Yaptığım araştırmaya göre ;
"23- İşçi tarafından zorunlu nedenle fesih" e göre çalışanımızla yollarımızı ayırmamız durumunda işçinin "işe iade mahkemesi ne"başvuru hk.kalmıyor.Bu uygulamayı şöyle yapmayı planlıyorum ;
1-ayrılmak isteyen işçiye farklı bir iş yerime tayin tebligatı yapıcam.
2-işçi bu tayini özel sebepler vs.gibi nedenlerle kabul etmeyecek.
3-kıdem+ihbar tazminatı ödemesini vericem ve işsizlik maaşı almayı hak edecek.
4-bu sayede çıkış tazminatı vergisi vs.gibi yüklerden ve işe iade dv.gibi problemlerden kurtuluyorum...

Gibi düşünüyorum.Acaba bu konu hk.gözden kaçırdığım bir detay varmıdır.Ya da bu konu hk.herhangi bir yargıtay kararı vs.var mıdır.Lütfen bu konu hk.bilgisi olan arkadaşlar yardımcı olabilirler mi
Kolay gelsin,İyi çalışmalar.
 
Ynt: 23- İşçi tarafından zorunlu nedenle fesih

Sanırım 22 Maddeyi kastediyorsunuz.
Tayini zorunluluk nedeniyle yaptığınızı ispatlayacak
dayanaklarınız sağlam mı?
Ayrıca bu tür atama ve işten ayrılma çalışanın 17 ve
21 maddeleri ile mahkemeye başvurmasına engel değildir.
 
Ynt: 23- İşçi tarafından zorunlu nedenle fesih

Sayın ihsans

Tayini zorunluluk sebebi ile yaptığıma dair elimde sadece tayin tebliğ yazısı olcak ki bu yazıda işçinin de imzası ile tayini kabul etmediğine,sözleşmesini fesh ettiğine dair yazıda olacak.Sgk çıkış kodu da"23"olacak.
 
Ynt: 23- İşçi tarafından zorunlu nedenle fesih

O zaman işçi çıkışa istekli değilse -şartlar uyuyorsa- açabileceği işe iade veya kötü niyet tazminatı davasını
rahatlıkla kazanır.
Çalışanın mahkemeye başvurması halinde; -Mahkemenin kendisi karar vereceğinden-sizin belirttiğiniz çıkış kodu (Çıkışın Mahkemeye yansıması halinde) fazla önemli olmamakla birlikte, 17 Maddeye göre ihbar tazminatını da ödeyeceğinizden İşveren tarafından (04) maddesini kullanmanız daha uygun gibidir.
 
Ynt: 23- İşçi tarafından zorunlu nedenle fesih

Volkan poyraz ' Alıntı:
Arkadaşlar mrb.

Yaptığım araştırmaya göre ;
"23- İşçi tarafından zorunlu nedenle fesih" e göre çalışanımızla yollarımızı ayırmamız durumunda işçinin "işe iade mahkemesi ne"başvuru hk.kalmıyor.Bu uygulamayı şöyle yapmayı planlıyorum ;
"Sgk çıkış kodu da 23 olacak " müsaadenizle yanlış anlamıyorsam,galiba işci tarafından "zorlayıcı sebebler"Madde:24/III.ile fesih durumu sözkonusu!..
Şayet olay böyle ise 24/III deki zorlayıcı sebebler işyerine,hayır böyle değil 25/III deki sebebler ise işciye ilşkin sebeblerdir.Öncelikle olayın bu yönünü açıklığa kavuşturmak gerekir diye düşünüyorum.
 
Ynt: 23- İşçi tarafından zorunlu nedenle fesih

İlk iletime ilave olarak,zorlayıcı sebeblerden;
a.M.25/III deki neden işciye ilişkin olup,bildirimsiz fesih yetkisi işverene aittir.
b.M.24/III deki neden işyerine ilişkin olup,fesih yetkisi işciye aittir.
Bu takdirde,işciye ilişkin zorlayıcı sebeb(25/III)halinde işci,işyerine ilişkin zorlaycı sebeb(24/III)halinde de işveren bildirimsiz fesih yetkisi kullanamaz.
Olayımızda anlaşılan işyerine ilişkin "zorlayıcı sebeb"sözkonusu.durum böyle ise "yani işcinin çalıştığı işyerinde bir haftadan fazla süre ile işin durmasını gerektirecek zorlayıcı sebebler ortaya çıkarsa"işci iş akdini haklı nedenle feshedebilecektir.Buna göre işci bir hafta dolduktan sonra işci haklı nedenle fesih hakkını elde eder.
 
Ynt: 23- İşçi tarafından zorunlu nedenle fesih

Her iki iletimiz ve Sn.İhsans ın görüşleri ile birlikte şöyle bir sonuca gitmek daha uygun olabilir.
Madem işyerine ilişkin "zorlayıcı sebeb"sözkonusu ,bu nedenle bu haklı sebebe bağlı olarak işcilerimizde iş akdini feshetme hakkına sahip oluyorlar ise(ki böyle olduğu anlaşılıyor)bu noktadan sonra
Volkan poyraz ' Alıntı:
1-ayrılmak isteyen işçiye farklı bir iş yerime tayin tebligatı yapıcam.
2-işçi bu tayini özel sebepler vs.gibi nedenlerle kabul etmeyecek.
Önce 1.şık,sonra 2.şık uygulamasına gimeye neden ihtiyaç duyuluyor?Bence gerek yok,zaten yasal haklarınıda ödeyecekler,her ne kadar fesih işci tarafından yapılsa da,bu olayda işcinin kusuru bulunmadığı için işcilerimiz de işsizlik ödeneğinden yararlanacak diye düşünüyorum.
(Yanıltıcı bilgi vermiş olmayalım,lütfen paylaşalım)
 
Ynt: 23- İşçi tarafından zorunlu nedenle fesih

Arkadaşlar merhaba.
19.06.2006'dan beri kurumsal bir şirkette çalışmaktaydım.01.01.2009 tarihinden bu yana Günde 11-12saat süre ile çalışmaktayım.
haftada 6gün çalışma 1gün izin.Sözleşmemde haftada 45 saat yılda'da 270 saat fazla çalışmayı peşinen kabul eder ibaresi var;bu dogrultuda noter aracılıgıyla geriye dönük fazla mesai alacaklarımı istedigime dair ihtarname gönderdim.ihtarname'de 01.01.2009 tarihinden bu yana yapmış oldugum fazla mesai alacaklarımı tarafıma 3 iş günü içerisinde ödemenizi aksi takdirde 24.maddenin x( bendinde işveren tarafından işcini ücret kanun hükümleri veya sözleşme şartlarına uygun olarak hesap edilmez veya ödenmezse)iş hakkımı haklı nedenle fesh edicegimi ihtar ederim.
şirket ise ihtar'a cevabı,yapmış oldugunuz bilgiler asılsız ve dogur olmadıgı maaş bodrolarında gösterilmektedir gibi...
Elimde geriye dönük 3 senelik maaş bodrolarım eksiksiz bir şekilde mevcut.
Bende buna karşılık x sayılı ihtarname uyarınca tarafıma fazla mesai ücretlerimi ödemenizi bildirmiştim.Tarafıma herhangi bir ödeme yapılmadıgından ilgili maddeler uyarınca iş sözleşmesini haklı olarak fesh ediyorum.

Olayı mahkemeye taşımayı düşünüyorum,iş yerinde bana şahitlik yapıcak en az 3 kişi mevcutdur.
konu hakkında yardımlarınızı bekliyorum.
 
Ynt: 23- İşçi tarafından zorunlu nedenle fesih

Öncelikle mutlaka profosyonel yardım alın.
Şahitlere de çok güvenmeyin eğer çalışmaya devam ediyorlarsa lehinize şahitlik etmezler.
 
Ynt: 23- İşçi tarafından zorunlu nedenle fesih

Öncelikle sn.nguroy un ifade ettiklerine önemle riayet etmeniz gerekir
Olayınız hakkında geniş açıklama yapmak gerekirse;
Ücretin ödendiğini ispat yükü işverene ait ise de ücret alacağının varlığını ispat yükü işciye aittir.Bu bağlamda iddia ettiğiniz fazla çalışmaların ispatı size ait olcaktır.
"4857/M.24II-e bendinde sözü edilen ücret,geniş anlamda ücret olarak değerlendirilmelidir.İkramiye,prim,yakacak yardımı,giyecek yardımı,fazla mesai,hafta tatili,genel tatil gibi alacakların da ödenmemesi işciye haklı fesih imkanı verir."Yarg.9.HD.2007/22062 e.(2008/31907 E.sayılı karar)
2009 yılından itibaren uzun süre anılan ücretlerin ödenmemesi tabiki size bu hakkı verir,ancak ispatı gerekir.
Yalnız siz halen çalışmaktasınız,hizmet süresi devam ederken takibe geçmiş bulunmaktasınız,bu aşama da işverenle çekişme içine girmiş olduğunuz anlaşılmakta olup,bu esnada zararlı çıkma ihtimalini de düşünerek,"ihtar" çekmiş olmanız yerindedir,bu duruma karşılık işverenin bu tür (asılsız gibi)laflar etmesinden,inkar etmesinden başka çıkar yolu bulunmamakta,ancak ispat aşamasında "maaş bordrosu","tanıkların beyanı","ilgisi gereği her türlü belge,kayıt,görüntü yahut güçlü emmare" ciddi öneme arzeder,özellikle maaş bordrosunda imzanızın bulunması işinizi zorlaştırabilir,imzanız yok ise daha kolay olur,İK.M.37 de bu konuya ilşkin hükümler mevcuttur.BU tür davalarda işciye verilecek "maaş bordrosu-ücret pusulası"tek başına yeterli olmayıp, illaki mahkemece konunun araştırılması yapılır ve sonuca göre karar verilir.
İddianıza istinaden talebinizin işverence yerine getirilmeyeceği anlaşıldığından konuyu yargı ya taşıyabilirsiniz,ANCAK bir avukata vekalet vermenizde fayda var.
 
Ynt: 23- İşçi tarafından zorunlu nedenle fesih

Daha önceki iletilerimin birisinde İK.M-5 ""eşitlik ikesi "çerçevesinde "ispat yükü" konusuna ilişkin alıntı yapmıştım.
Sözkonusu iletiden yola çıkarak,"....ancak işci,bir ihlalin varlığı ihtimalini güçlü bir biçimde gösteren bir durumu ortaya koyduğunda,işveren böyle bir ihtimalin mevcut olmadığını ispat etmekle yükümlü olur" hususundan hareketle,bu durum ,bu olayda da geçerli olur mu?
Olur ise işcininin "fazla çalışması"karşılığı ücretlerini almadığı,alamadığı konusuna istinaden güçlü emareler ortaya koyar ise bu takdir de işveren fazla çalışma yapılmadığını ispat etmekle yükümlü olabilir mi?
 
Ynt: 23- İşçi tarafından zorunlu nedenle fesih

İddia fazla çalışma ücretlerinin ödenmediği yönünde olabilir ancak.
Önceliklle fazla çalışma yapıldığının ve ücretinin ödenmediğinin ıspatlanması gerekir ki, iddia sahibi ıspatla yükümlüdür.
Fazla çalışma yapıldığı, düzenlenen bordrolarda da gösteriliyor ve bu fazla çalışmalar için bir ücret ödendiği belirtiliyorsa bordro üzerinde;
yapılabilecek pek bir şey olmayacaktır.
Eşit davranma borcunun, fazla çalışma süresi ve ücretin ödenip ödenmemesinin ıspatıyla ilgisini anlayamadım.
 
Ynt: 23- İşçi tarafından zorunlu nedenle fesih

keremcem ' Alıntı:
Yanlış anlaşılmaması için sn.keremcem in iletisi üzerinden maddelendirerek,açıklık getirmeye çalışayım.
a-İddia fazla çalışma ücretlerinin ödenmediği yönünde olabilir ancak........(evet)
b-Önceliklle fazla çalışma yapıldığının ve ücretinin ödenmediğinin ıspatlanması gerekir ki, iddia sahibi ıspatla yükümlüdür. ........(evet)
c-Fazla çalışma yapıldığı, düzenlenen bordrolarda da gösteriliyor ve bu fazla çalışmalar için bir ücret ödendiği belirtiliyorsa bordro üzerinde;
yapılabilecek pek bir şey olmayacaktır. ......(bu olayda ücret ödenmemiş.)
(FAKAT bu noktada,örneğin şöyle bir iddia;işcinin fazla çalışmalarının her ay veya ilgili aylarda tamamı değil de bir kısmı ödenmiş,bir kısmı ödenmemiş bu nedenle bordroda gösterilenden daha çok f.çalışması olduğunu işci iddia etse ve bunu kanıtlasa,YAHUT bir önceki iletimde ifade ettiğim gibi "daha fazla çalışma yapmış"olduğuna dair İŞCİ güçlü bir emare(yani x bina-site nin boya-badana işinde, işci her gün 3 saat f.çalışma yapmış olsun,TANIK olarakda mütahid ve işciler şahit gösterilip,onlarda işci lehine ifade verseler,bu işcininde konuyla ilgili imzasının bulunduğu belgeleri mahkemeye ibraz etseler bu takdirde İŞVEREN böyle bir durumun olmadığını ispat etmekle mükellef olup,ispat edememesi halinde, hakim bu durumu nasıl değerlendirecek,büyük ihtimalle işci lehine karar verecek)
d-Eşit davranma borcunun, fazla çalışma süresi ve ücretin ödenip ödenmemesinin ıspatıyla ilgisini anlayamadım. ...(bu konu sözkonusu edilen ileti hakkında idi,bu olayda da geçerli olabilir mi diye sormak istemiştim)
 
Ynt: 23- İşçi tarafından zorunlu nedenle fesih

şeref aydemir ' Alıntı:
keremcem ' Alıntı:
...
c-Fazla çalışma yapıldığı, düzenlenen bordrolarda da gösteriliyor ve bu fazla çalışmalar için bir ücret ödendiği belirtiliyorsa bordro üzerinde;
yapılabilecek pek bir şey olmayacaktır. ......(bu olayda ücret ödenmemiş.)

Fazla çalışmanın olduğu ve ücretinin ödenmediği , verilen bilgilere bakıldığında iddia dır. İşverenin yanıtındaki, ''brodrolarınızdan görülmektedir'' ifadesi bordroda gösterilen fazla çalışma süresinin ücretinin ödendiğinin görüleceği şeklinde.

şeref aydemir ' Alıntı:
(FAKAT bu noktada,örneğin şöyle bir iddia;işcinin fazla çalışmalarının her ay veya ilgili aylarda tamamı değil de bir kısmı ödenmiş,bir kısmı ödenmemiş bu nedenle bordroda gösterilenden daha çok f.çalışması olduğunu işci iddia etse ve bunu kanıtlasa,YAHUT bir önceki iletimde ifade ettiğim gibi "daha fazla çalışma yapmış"olduğuna dair İŞCİ güçlü bir emare(yani x bina-site nin boya-badana işinde, işci her gün 3 saat f.çalışma yapmış olsun,TANIK olarakda mütahid ve işciler şahit gösterilip,onlarda işci lehine ifade verseler,bu işcininde konuyla ilgili imzasının bulunduğu belgeleri mahkemeye ibraz etseler bu takdirde İŞVEREN böyle bir durumun olmadığını ispat etmekle mükellef olup,ispat edememesi halinde, hakim bu durumu nasıl değerlendirecek,büyük ihtimalle işci lehine karar verecek)
d-Eşit davranma borcunun, fazla çalışma süresi ve ücretin ödenip ödenmemesinin ıspatıyla ilgisini anlayamadım. ...(bu konu sözkonusu edilen ileti hakkında idi,bu olayda da geçerli olabilir mi diye sormak istemiştim)

Bordroda fazla çalışma sürelkeri ve ödenen ücretler görülüyorsa, çalışan bu bordroda gösterilen eksik ödemeler için herhangi bir itirazi kayıt düşmöemiş veya bugüne kadar herhangi bir düzeltici arayış içine düşmemişse,
işveren iddia edildiği gibi fazla çalışma ücretlerinin ödenmeme durumunun olmadığını rahatlıkla ıspatlayabilecektir.
IÖncelkikle ıspatlanması gerekenen , bordroda gösterilenden fazla sürede çalışılmış olduğudur, ki işverenden bu sürenin ücretini ödediğini ıspatlaması istenebilir ancak.
Olmadığını iddia ettiği fazla çalışmanın olmadığını sıpatlamasını istemek , çok doğru bir tanımlama olmuyor sanki.
 
Ynt: 23- İşçi tarafından zorunlu nedenle fesih

]
Fazla çalışmanın olduğu ve ücretinin ödenmediği , verilen bilgilere bakıldığında iddia dır. İşverenin yanıtındaki, ''brodrolarınızdan görülmektedir'' ifadesi bordroda gösterilen fazla çalışma süresinin ücretinin ödendiğinin görüleceği şeklinde.

Bordroda fazla çalışma sürelkeri ve ödenen ücretler görülüyorsa, çalışan bu bordroda gösterilen eksik ödemeler için herhangi bir itirazi kayıt düşmöemiş veya bugüne kadar herhangi bir düzeltici arayış içine düşmemişse,
işveren iddia edildiği gibi fazla çalışma ücretlerinin ödenmeme durumunun olmadığını rahatlıkla ıspatlayabilecektir.
IÖncelkikle ıspatlanması gerekenen , bordroda gösterilenden fazla sürede çalışılmış olduğudur, ki işverenden bu sürenin ücretini ödediğini ıspatlaması istenebilir ancak.
Olmadığını iddia ettiği fazla çalışmanın olmadığını sıpatlamasını istemek , çok doğru bir tanımlama olmuyor sanki.
[/qu
...


EVET,ilk etapda dediğiniz gibi, ancak öbür tarafdan bu konuda, işcinin gerek hizmet süresi devam ederken takibe geçmesi ,gerek işyerinden ayrıldıktan sonra(bildiğim kadariyle zaman aşımı 5 yıl)sonradan(ihtimal dahilindedir)iddia da bulunması(belki iş akdi devam ederken çeşitli sebeb-endişelerden dolayı ihtirazi kayıt ve girişimde bulunamamış olması), halinde,bordro da gösterilenden daha çok f.çalışma yapmış olduğu güçlü delillerle KANITLANMASI halinde bu olguya-gerçeğe mahkemenin değer vermemesi,vermeyecek olması düşündürücü olu diyebiliriz.
 
Benim bir sorum olacaktı
Bir AVM 'de temizlik işçisi olarak çalışmaktayım GGK primlerim doldu 2 hafta önce Babama araba çarptı
kendisi daha önce Alzaymır hastası idi kazada başını yerevurduğunu söylediler. eskisinden daha
kötü durumda ben işteyken Babama Annem bakmak zorunda o'da By pass ameliyatı olmuş tansiyon
hastası bakmakta zorlanıyor Benim işi bırakıp yardım etmem şart acaba 23numaralı zorunlu fesih
hakkım varmıdır Kıdem Tazminatı ve işsizlik ödeneği alabilmek için?
 
Üst