fonradar

23 Kodlu Çıkış Tazminat

mes_ar

Tanınmış Üye
Üyelik
23 Mar 2007
Mesajlar
2,029
Konum
İSTANBUL
Merhaba arkadaşlar, bir işçinin 23- İşçi tarafından zorunlu nedenle fesih çıkışı yapılacak, bu durumda tazminat hakkı doğar mı?
 
Olayın çıkış noktası M.24/III,buradan hareketle bu kod kullanılacak,
işsizlik ödeneği ve k.tazminatı doğar.

-M.25/III-deki durumlar işciye ilişkindir ve bfesih yetkisi işverene ait,
-M.24/III-dekir hususlar işverene ilişkindir ve fesih yetkisi işciye ait dir.
 
Son düzenleme:
Bu işçi bayan ve üçüncü çocugu doğdu, almakta oldugu maaş bakıcıya bile yetmeyeceğinden doğum izni sonrası işe dönmemeyi düşünüyor...
 
Aslına bakarsanız işveren bu işçinin çıkmasını istemiyor, tabi bu durumda kıdem tazminatı da ödemek istemiyor, ama 23 kodla çıkış yapılırsa kıdem tazminatını da ödemek durumunda kalacağı için bunu kabul etmeyecektir. Fakat işçi kıdem tazminatı istemediğimi yazıyla beyan edip 23 kodla çıkış yapıyım ve işsizlik maaşından yararlanayım istiyor. Bu durumda yapılması gereken nedir?
"III. Zorlayıcı sebepler:İşçinin çalıştığı işyerinde bir haftadan fazla süre ile işin durmasını gerektirecek zorlayıcı sebepler ortaya çıkarsa" Bu işçinin durumu bu maddeye girer mi o da ayrı bir soru, işçi gireceğini iddia ediyor. Madde biraz kapalı.
 
İşcinin bu durumu(esasen olayınız) bu kapsama yani M.24/III e girmez,
ayrıca k.tazminatı noktasında işcinin dediği de önemli değil,kod 23 yönünden tazminatsız işlem yapılması doğru değil,korunmaz,işcinin tazminat alacağı on yıl süreyle ortada kalır,dolayısıyla bu sayfa kapanmaz,işcinin işe iade davası açma ihtimali olsa da(kıdem tazminatını istemem yeter ki işsizlik maaşı alayım diyen işci bu davayı açar mı açmaz mı bilemem) doğrusu M.18 üzerinden giderek kod.04 ün kullanılması,kıdemin ödenmesi,ihbar durumuna ilişkin önceden bildirim yapılarak fesih yoluna gidilmesi daha uygun.(maden işci tazminat almak istemiyor,bankadan alınca getirsin işverene versin:))
 
Peki arkadaşlar, bu kişinin durumuyla alakalı olarak;
3600 günü doldurup 09/09/1999 dan önce sigortalılığı başlamış kişiler de kendileri çıksa bile kıdem tazminatı almaya hak kazanıyormuş;
Bu kişinin sigortalılığı 1997 de başlamış, fakat 3600 günü doldurmasına 6 ayı kalmış.
1-Şu anda doğum izni sona erdi, yarım gün çalışarak devam etse (çocuk büyüyene kadar yarım gün çalışma hakkı geldi ya) 6 ay mı çalışacak 12 ay mı?
2-3 çocuktan dolayı sigortalılığının arasında 3x4 12 ay gibi bi süre doğum izni kullandı, bu 6 ayı prim ödeyerek doldurabilir mi (toplu ödeme şeklinde)?
 
1- Yarım gün çalıştığında , doğal olarak bildireceğiniz -prim ödeyeceğiniz gün sayısı 15 gün olacak. 15 +15+... şeklinde de olsa gene 3600 rakamına ulaşması gerektiğinden, 6 ayda tamamlayamayacak sonuçta .
2- Toplu ödeme şansı yok.
 
1. Yarım gün çalışma hakkında belli süre için devlet kalan 15 günü tamamlıyor.
2. Doğum borçlanması şartlarını taşıyor ise olabilir.
 
Peki arkadaşlar çok yeni bir konu fakat, bu işçi doğum sonrası 6 ay yarım çalışma hakkını kullanıp kıdem tazminatı alarak işten ayrılacak. Kıdem tazminata esas brüt tutarı normal brütün yarısı mı olacak, bu durumda haksızlık olmaz mı işçiye?
 
Doğum konusu olmayıp normal yani tam zamanlıdan kısmi süreliye geçen işcinin durumu olsaydı belki rahat cevap verebilirdik.
oayımıza dair,doğum sonrası yarım gün çalışma durumu,
sn.merkür 2 nin 1 ci şıkta ileri sürdüğü husus dikkate alındığında,k.tazminatına esas,
a-süre yönünden fark olmaz mı
b-ücret yönünden tam zamanlı çalışma gibi mi olur
önce bu cevapları vermek gerekmez mi?
 
Son düzenleme:
Peki arkadaşlar çok yeni bir konu fakat, bu işçi doğum sonrası 6 ay yarım çalışma hakkını kullanıp kıdem tazminatı alarak işten ayrılacak. Kıdem tazminata esas brüt tutarı normal brütün yarısı mı olacak, bu durumda haksızlık olmaz mı işçiye?
Kidem tazminati hesabinda dikkate alinan ucret , 1 aylik brut ucret olduguna gore, 15 gun fiili calisma yaptigi icin 15 gunluk ucret odemesi yapiyor olsaniz da,
Kidem tazminati hesabinda kisinin 1 aylik brut ucretini dikkate alarak hesaplamaniz gerekir. O ay veya son uc ay yapilan odemeler ortalamasini alarak aylik ucret belirleyip o ucrete gore hesaplarsaniz, calisanin aylik ucretinde indirim yapmis olursunuz , ki bu da hata olur.
 
Üst