270 Saati Aşan Mesaileri İşyerleri

Üyelik
17 Mar 2016
Mesajlar
2
Konum
sdgsdg
Bazı iş yerleri kanunda yıllık en fazla 270 saat mesai yapılabilir yazsa bile , bu 270 saati aşıyor.Benim çalıştığım taşeron firma da yıllık 270 saati aşan mesailer yaptırıyor.Hatta haftanın 6 günü 12 saat çalıştıranlar fabrikalar mevcut.Merak ettiğim bunu kılıfa nasıl uyduruyorlar?Şikayet etsem sonuç ne olur?
 
Kılıfın 2 ucu var bildiğiniz üzere. Bu olayda da uçlardan biri işveren , diğeri de o işe razı olup sessiz kalan çalışan.
Bordroda fazla çalışma gösterilmiyor veya eksik gösteriliyor, karşılığı fark ücret elden ödeniyor yada ödenmiyor, çalışan da işsiz kalmamak için sessiz kalıyor.
Bu arada 270 Saati aşan işverene normalde iş kanununa göre belirlenmiş uygulanması gereken bir ceza olayı yok, Ücreti ödeniyorsa, 1270 saatte olsa yasal olarak cezalık bir durum sözkonusu olamıyor.
 
Cezalık durum iş güvenliği kanundan oluşur. kanun koyucunun belirlediği sınırın üzerinde çalıştırma yapmak iş güvenliğini tehlikeye atmak demektir. Bu da herhangi bir iş kazası olması durumunda işv. başını fena yakar. Birde çalışan ola ki çok çalışmaktan kaynaklı iş hastalığı, malulen emekli vs olursa sgk tesbit etmesi durumunda yaptığı harcamaları/ödeyeceği maaşı kanunun kendine tanıdığı ölçülerde işv. rücu edebilir.
 
Evet cezası yok,ücreti de ödeniyorsa sorun da yok ama yinede işçinin gördüğü iş de iş kazası olma ve meslek hastalığına yakalanma ihtimali yüksek ise tehlikeli veya çok tehlikeli işler ile aşırı dikkat ve özen gerektiren işlerde ihtiyatlı olmakta yarar var.
 
Elden maaş filan ödenmiyor arkadaşlar.Bordro da fazla mesai gösteriliyor.Yani kaçak göçek yapmıyorlar bu işi.
Meslek hastalığı olma ihitmali zor fakat iş kazası olabilir.Tabi kazayı geçireni işvereni dava et diye ikna edemem.Bizim vatandaş olarak şöyle bir hakkımız yok mu, şu işveren kanuna aykırı çalışma yaptırıyor diye bir itiraz hakkımız yok mu?
 
Bordroda gösteriliyorsa, kaçak göçek yapılan bir iş yoksa, 270 saat aşıldığını nereden çıkarıyorsunuz?
 
-Elden maaş filan ödenmiyor arkadaşlar.................................................................................iyi
-Bordro da fazla mesai gösteriliyor.Yani kaçak göçek yapmıyorlar bu işi......................................iyi
Meslek hastalığı olma ihitmali zor.........................................................................................iyi
-fakat iş kazası olabilir.......................................................................................................olur ise yapılan işe ilişkin çalışma süresi,sürekli yapılan f.çalışma ve buna bağlı olarak,bu durumun iş kazasına etkisi dikkate alınır
-Tabi kazayı geçireni işvereni dava et diye ikna edemem..........................................................Allah göstermesin o zaman şartlar neyi gerektiriyorsa o olur,sizin müdahelenize gerek olmaz.
-Bizim vatandaş olarak şöyle bir hakkımız yok mu, şu işveren kanuna aykırı çalışma yaptırıyor diye bir itiraz hakkımız yok mu?...............................................................................................................................vatandaş olarak olabilir,işci olarak var,vatandaş olarak ihbar, işcisi olarak şikayette de bulunsanız,sonuca bakmak lazım,kısaca engelleyemezsiniz,ancak 270 saat aşıldığı için değil,belki işverenin 4857/M.104 e göre para cezası almasını sağlayabilirsiniz.
Yanlış anlaşılmasın ben 270 saat aşılsın demiyorum,elbette AŞILMAMALI.
Enteresan olan şu;
Fazla çalışma yapılmayacak işler ile f.çalışma yaptırılamayacak işciler dışında,
bu noktada günlük çalışma süresi sınırı,gece çalışmasıyla ilgili süre sınırı,haftalık çalışma süresi sınırı,hamile kadının günlük çalışma süresi sınırı VEDE yıl da 270 saat gibi SINIRLAR ın aşılması halinde, yargımız malum f.çalışma ücretine hükmediyor,M.104 de para cezasını öngörüyor,kesinlikle bu sınırlar aşılamaz,aşılır ise örneğin bu(haklı)nedene bağlı olarak işcinin "fesih hakkı doğar denmiyor,zaten da denmemiş,denilmesi gerekseydi M.24/II de zikredilirdi.(dava konusu edildiğinde,bu çerçevede bir noktadan sonra uzun süre bu şekil çalışma yani sınırları aşan çalışmalarnedeniyle belki çalışma koşulları ağırlaşıyor/ağırlaşmış olması dikkate alınarak işci yönünden M.22, akabinde M.24/II-f"yahut çalışma koşulları uygulanmazsa"irdelenebilir mi,ücreti ödeniyorsa,burada sonuç ne olur bilemem.)
Şahsen bu düzenlemelerin mutlak emredici nitelikte düzenlenmemiş olduğunu düşünüyorum ama öbür taraftan da nispi emredici nitelikte olduğunu,bu çerçevede işci lehine olan kısmın,sınırların aşılması halinde işcinin çalışmak zorunda olmadığı/olmayacağı,işci çalışıyor/çalışmış ise bu defa işverenin artırımlı olarak ücretini ödemesi gerektiği,sonuç olarak ince bir çizgi sözkonusu,taraflar adına ihtiyatlı olmakta yarar var.
 
Son düzenleme:
Elden maaş filan ödenmiyor arkadaşlar.Bordro da fazla mesai gösteriliyor.Yani kaçak göçek yapmıyorlar bu işi.
Meslek hastalığı olma ihitmali zor fakat iş kazası olabilir.Tabi kazayı geçireni işvereni dava et diye ikna edemem.Bizim vatandaş olarak şöyle bir hakkımız yok mu, şu işveren kanuna aykırı çalışma yaptırıyor diye bir itiraz hakkımız yok mu?
Başılkta belirttiğiniz 270 saatin aşılması , kanuna aykırı çalışma değildir. Örneğin günlük 11 saat çalışma süresinin aşılması kanuna uygun olmayan çalışma süresi düzenlemesidir ama 270 saatin aşılması böyle değildir.
270 saat aşıldığında , kişinin fazla çalışma yapmama hakkı kullanılabilir, 3.kişilerin yapacağı x işveren çalışanları yıllık 270 saatin üzerinde çalıştırıyor şeklindeki bir şikayetin ortaya çıkartacağı bir durum olamaz, olmamalı.
 
Yanlış anlaşılmasın,
olayımız çerçevesinde,yukarıda ifade ettiğim,4857/M.104 ceza uygulaması noktası,belirttiğim gibi "yıl da 270 saat aşılmış olduğu için değil"
,"çalışma sürelerine ve bunlara ilişkin yönetmelik hükümlerine uymamak"nedeniyle olabilir.

(bu noktada günlük azami çalışma süresi olan 11 saat aşılmadan,yıl da 270 saat aşılabilir mi?evet,aşılması halinde,sözkonusu cezaya işveren neden muhatap olur?zira 11 saat kanun un tanıdığı azami günlük çalışma süresi sınırı,diyelim ki işverende bu süreyi(ve hamile işci/gece çalışma süresi günlük 7.5 saati)aşmamış,haftalık çalışma süresi ise aşılmış ama Kanun 45 saat in aşılmasına f.çalışma ve ücretini de artırımlı olarak öde demiş,ödesen de aşamazsın dolayısıyla f.çalışma yaptıramazsın dememiş,bu durumda nasıl oluyor da bahsekonu cezaya muhatap olunuyor,muğlaklık yok mu,tabiri caizse "bu ne turşu,bu ne lahana"diyesim geliyor,muhatap olmamak için yılda ya 270 saat geçilmeyecek,yada cezaya razı olunup geçilecek,tercih işverenin.))
 
Son düzenleme:
İşçinin fazla çalışmaya muvafakatı olsa dahi 270 saat dolduktan sonra ister ise fazla mesai yapmayabilir.
 
Üst