fonradar

270 saatlık fazla mesai asımı tazmınatlı cıkıs hakkı getırırmı?konu hk. bılgı ?

Üyelik
1 Ara 2011
Mesajlar
1
merhabalar ;
forumdakı ılgılı kısılere bır konu hakkında danısmak ıstıyorum yardımlarınız ıcın sımdıden cok tesekkur ederım.

ış kanununun ılgılı maddesını ınceledım cesıtlı hukuk forumlarında yazılan benzer yazıları ve yorumları okudum fakat soruma net bır cevap alamadım.
sorum su;
270 saatlık fazla mesaı sınırını gecmek ve hala mesaı yapmaya devam etmek çalısılan ış yerınden tazmınatlı çıkıs yapma hakkı dogururmu?

saygılarımla.
 
Ynt: 270 saatlık fazla mesai asımı tazmınatlı cıkıs hakkı getırırmı?konu hk. bılgı ?

270 saatli fazla çalışma sınırını aşmak, fazla çalışmanın ücreti ÖDENMİYORSA tazminata hak kazandırarak sözleşme feshi hakkını kazandırır, ücreti ödeniyorsa da, fazla çalışma yapmayı kabul ETMEMEK hakkı kazandırır.
Fazla çalışma yapmayı kabul etmeyen personelin sözleşmesini feshetme hakkı KAZANMAMIŞ OLSA da işveren her zaman kıdem gereklerini yerine getirerek iş sözleşmesini feshetme hakkını kullanabilir :)
 
Ynt: 270 saatlık fazla mesai asımı tazmınatlı cıkıs hakkı getırırmı?konu hk. bılgı ?

Merhaba,
İşçinin haklı nedenle fesih hakkı (kıdem tazminatı alarak) şu hallerde gerçekleşebilir;

İşçinin haklı nedenle derhal fesih hakkı
MADDE 24. - Süresi belirli olsun veya olmasın işçi, aşağıda yazılı hallerde iş sözleşmesini sürenin bitiminden önce veya bildirim süresini beklemeksizin feshedebilir:
I. Sağlık sebepleri:
a) İş sözleşmesinin konusu olan işin yapılması işin niteliğinden doğan bir sebeple işçinin sağlığı veya yaşayışı için tehlikeli olursa.
b) İşçinin sürekli olarak yakından ve doğrudan buluşup görüştüğü işveren yahut başka bir işçi bulaşıcı veya işçinin işi ile bağdaşmayan bir hastalığa tutulursa.
II. Ahlak ve iyiniyet kurallarına uymayan haller ve benzerleri:
a) İşveren iş sözleşmesi yapıldığı sırada bu sözleşmenin esaslı noktalarından biri hakkında yanlış vasıflar veya şartlar göstermek yahut gerçeğe uygun olmayan bilgiler vermek veya sözler söylemek suretiyle işçiyi yanıltırsa.
b) İşveren işçinin veya ailesi üyelerinden birinin şeref ve namusuna dokunacak şekilde sözler söyler, davranışlarda bulunursa veya işçiye cinsel tacizde bulunursa.
c) İşveren işçiye veya ailesi üyelerinden birine karşı sataşmada bulunur veya gözdağı verirse, yahut işçiyi veya ailesi üyelerinden birini kanuna karşı davranışa özendirir, kışkırtır, sürükler, yahut işçiye ve ailesi üyelerinden birine karşı hapsi gerektiren bir suç işlerse yahut işçi hakkında şeref ve haysiyet kırıcı asılsız ağır isnad veya ithamlarda bulunursa.
d) İşçinin diğer bir işçi veya üçüncü kişiler tarafından işyerinde cinsel tacize uğraması ve bu durumu işverene bildirmesine rağmen gerekli önlemler alınmazsa.
e) İşveren tarafından işçinin ücreti kanun hükümleri veya sözleşme şartlarına uygun olarak hesap edilmez veya ödenmezse,
f) Ücretin parça başına veya iş tutarı üzerinden ödenmesi kararlaştırılıp da işveren tarafından işçiye yapabileceği sayı ve tutardan az iş verildiği hallerde, aradaki ücret farkı zaman esasına göre ödenerek işçinin eksik aldığı ücret karşılanmazsa, yahut çalışma şartları uygulanmazsa.
III. Zorlayıcı sebepler:
İşçinin çalıştığı işyerinde bir haftadan fazla süre ile işin durmasını gerektirecek zorlayıcı sebepler ortaya çıkarsa.


Sayın keremcemin yazdığına katılıyorum.
 
Ynt: 270 saatlık fazla mesai asımı tazmınatlı cıkıs hakkı getırırmı?konu hk. bılgı ?

19.06.2006 tarihinden bu yana kurumsal bir şirkette çalışmaktayım.
Sözleşmemde haftalık çalıma süresi 45saat yılda'da 270 saat fazla çalışmayı peşinen kabul eder ibaresi var.
01.01.2009 tarihinden bu yana
Günde 11-12 saat çalışmaktayım.
Aylık bürüt maaşım 1660tl
Nasıl hesaplanır,yardımcı olurmusunuz.
 
Üst