fonradar

29 Ekim Problemi ?

Üyelik
11 Kas 2008
Mesajlar
26
Arkadaşlar,
Kolay Gelsin.
29 Ekim Ulusal Bayram olduğu için özel işyerlerinin kapanması zorunludur.Kanun maddesi böyle cezai yaptırımı yok.Türkiye'de uygulanabilirliği Resmi kurumlar,Bankalar harici uygulanma yüzdesi oldukça düşük olduğunu görmekteyiz.

Peki Biz mobilya sektöründeyiz bi mağazamız var.Patronumuz 29 Ekim günü çalıştırmak istemekte Özel izin almak gerekir mi?
Araştırmalarımda bölge jandarma veya valilik görüyorum.Bi türlü ulaşamadım doğru bilgiye...


Valilik ile görüştüm belediye ile görüşmemi istedi.Belediye ile görüştüm bir bilgisi olmadığını söyledi bana ilçe zabıtanın numarasını verdi.Zabıta telefonu açmadı.Durumu tahmin edebilirsiniz sonuçta güzel devletimin güzel kurumları bilgiden hep mahrumlar.Bi konu hariç ceza kesmek :)
Şimdiden yardımlarınız için peşin teşekkürlerimle ...
 
Ynt: 29 Ekim Problemi ?

Resmi bir yerden izin almanıza gerek yok...
ulusal bayramlarda çalışman halinde, çalışana fazla mesai ödemesi yapmanız yeterli.
 
Ynt: 29 Ekim Problemi ?

Normalde 29 Ekim'de personel çalıştırılamaz diye bir madde vardı - nerede olduğunu bulamadım. Ancak maddenin hiç uygulandığını görmedim. Pek uygulanabilir değil zaten.

Yapılacak şey resmi tatil ödemelerini uygun şekilde personellerinize yapmaktır.
 
Ynt: 29 Ekim Problemi ?

Diğer her tatil gününde işe giriş oluyor yalnız 29 ekim tarihinde olmuyor diye biliyorum yaparken dikkat edin. Kuruma muhakkak sorun.
 
Ynt: 29 Ekim Problemi ?

29 ekimde çalışılacaksa, öncelikle işçinin onay vermesi gerekir.
Her işçinin imzasını taşıyan yazılı bir onay alın.
 
Ynt: 29 Ekim Problemi ?

Genelde bu madde sözleşmelere konur. Eğer sözleşmenizde belirtilmiş ve kişi imzalamışsa tekrar onay kağıdı alınması gerekmez diye düşünüyorum.
 
Ynt: 29 Ekim Problemi ?

Arkadaşlar. Öncelikle Cumhuriyet bayramınızı kutlarım.
28/10/2011 13:00'den sonra akşam 18:30'a kadar çalışacağız. 5:30 saat fazla mesai % 50 mi yoksa % 100 mü hesaplanacaktır?
 
Ynt: 29 Ekim Problemi ?

Merhaba ;

Konu ile ilişkin Sayın Resul KURT' a ait bir yazıyı paylaşmak istedim.

Ulusal Bayram ve Genel Tatil Günleri, 2429 sayılı Ulusal Bayram ve Genel Tatiller Hakkında Kanun'la belirlenmiştir. Buna göre, 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı ulusal bayram olup, 28 Ekim günü 13.00'da başlar ve 1.5 gün tatil kabul edilmektedir.

İşyerini açmanın cezası yok

29 Ekimde özel işyerlerinin kapanması zorunludur. Mahiyetleri itibariyle sürekli görev yapması gereken kuruluşların özel kanunlarındaki hükümler saklıdır. Ancak, 29 Ekim günü özel işyerlerinin kapatılması gerekirken buna uymamanın müeyyidesi kanunda gösterilmemiştir. Yargıtay'da kanunsuz suç ve ceza olmaz prensibinden hareketle buna ilişkin davaları reddetmiştir. Aşağıda konuya ilişkin Yargıtay kararı verilmiştir.

29 Ekim dışında kalan diğer genel tatil günlerinde çalışılıp çalışılmayacağına ilişkin düzenlemeler iş sözleşmelerine veya toplu iş sözleşmelerine konulabilir. Eğer, yazılı iş sözleşmesi yapılmamışsa veya buna ilişkin bir hükme iş sözleşmelerinde yer verilmemişse, işverenler bu günlerde işçilerin onayını alarak ve yasada belirtilen zamlı ücreti ödeyerek çalıştırabilir.

4857 sayılı İş Kanunu'nun 44. maddesine göre, ulusal bayram ve genel tatil günlerinde işyerlerinde çalışılıp çalışılmayacağı toplu iş sözleşmesi veya iş sözleşmeleri ile kararlaştırılabilecektir. Sözleşmelerde hüküm bulunmaması halinde söz konusu günlerde çalışılması için işçinin onayı gereklidir. Toplu iş sözleşmesi veya iş sözleşmelerine hafta tatili, ulusal bayram ve genel tatillerde işçilere tanınan haklara, ücretli izinlere ve yüzde usulü ile çalışan işçilerin bu kanunla tanınan haklarına aykırı hükümler konulamaz.

Bu hususlarda işçilere daha elverişli hak ve menfaatler sağlayan kanun, toplu iş sözleşmesi, iş sözleşmesi veya gelenekten doğan kazanılmış haklar saklıdır.

Çalışan işçiye ilave ücret ödenmeli

4857 sayılı Kanun kapsamına giren işyerlerinde çalışan işçilere, kanunlarda ulusal bayram ve genel tatil günü olarak kabul edilen günlerde çalışmazlarsa, bir iş karşılığı olmaksızın o günün ücretleri tam olarak, tatil yapmayarak çalışırlarsa ayrıca çalışılan her gün için bir günlük ücreti ödenecektir. 28 Ekim günü de 13,00'ten sonra çalışılması halinde normal ücretine ilave olarak yarım günlük daha ücret ödenecektir.

Uygulamada bazı işyerlerinde kanunun yanlış yorumlanmasından dolayı, ulusal bayram ve genel tatil günü olarak kabul edilen günlerde çalışılması halinde ücretin % 100 zamlı ödendiği görülmektedir. Oysa ki, ulusal bayram ve genel tatil günü olarak kabul edilen günlerde çalışılması halinde, normal ücretinin dışında ayrıca çalışılan her gün için bir günlük ücreti ödenecektir.

Örneğin, günlük 30.-TL ücretle çalışan bir işçi için, 29 Ekim tarihinde, 1 günlük 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı'nda, işçinin çalışmaması halinde, 30 * 30=) 900.-TL ücret alacaktır. Ancak, 29 Ekim tarihinde tatil yapmayıp çalışırsa 1 günlük ilave yevmiye (30.-TL) ile birlikte toplam 930.-TL alacaktır.

Parça başına, akort, götürü veya yüzde usulü ile çalışan işçilerin tatil günü ücreti, ödeme döneminde kazandığı ücretin aynı süre içinde çalıştığı günlere bölünmesi suretiyle hesaplanır. (49 Mad.) Bu şekilde hesaplanan ücret, ulusal bayram veya genel tatil günlerinde çalışan işçiye ödenecektir.

İş Kanunu'na göre, işçinin yıllık izin hakkını kullanırken, yıllık izine rastlayan hafta tatili ve genel tatil günlerine ait ücreti de ayrıca ödenecektir. Normal ücret, hafta tatili ücreti ve genel tatil ücreti genellikle ay sonunda ödendiği halde, izin ücreti, izin kullanmadan önce peşin olarak ödenecektir.

İmzalı ücret bordrolarında ulusal bayram ve genel tatil ücretlerinin ödendiği anlaşılıyorsa, işçi tarafından daha fazla çalışıldığının ileri sürülmesi mümkün değildir. Ancak, işçinin alacağının bordroda görünenden daha fazla olduğu yönünde bir ihtirazi kaydının bulunması halinde, ulusal bayram ve genel tatil çalışmalarının ispatı her türlü delille yapılabilir. Buna karşın, bordroların imzalı ve ihtirazi kayıtsız olması durumunda dahi, işçinin geçerli bir yazılı belge ile bordroda yazılı olanın dışında ulusal bayram ve genel tatil çalışmalarının yazılı delille kanıtlaması gerekir.
 
Ynt: 29 Ekim Problemi ?

29 ekimde çalışırsa % 100 alacağını anladım.
fakat 28 ekim öğleden sonra çalışırsa 13:00 den sonraki çalışma için % kaç fazlası ile alacak
örnek 900TL alan birinden hesapyalabilir misiniz
 
Ynt: 29 Ekim Problemi ?

iş sözleşmesinde resmi ve bayram tatillerinde çalışmayı kabul ettiğini beyan eden bir madde olsa bile muvafakatname imzalatarak özlük dosyasına koymanızda fayda var ..... 900 tl maaş ise 1,5 gün ekstra yövmiye vereceksiniz sigorta matrahınız 945 tl tabi 900 tl dediğiniz brüt maaş ise ....
 
Ynt: 29 Ekim Problemi ?

mrALP ' Alıntı:
iş sözleşmesinde resmi ve bayram tatillerinde çalışmayı kabul ettiğini beyan eden bir madde olsa bile muvafakatname imzalatarak özlük dosyasına koymanızda fayda var ..... 900 tl maaş ise 1,5 gün ekstra yövmiye vereceksiniz sigorta matrahınız 945 tl tabi 900 tl dediğiniz brüt maaş ise ....
28/10/2011'de 13:00 den sonra çalışacağız akşam 18:30 'A kadar.
29/10/2011 tarihinde çalışmayacağız

bu şekilde hesaplama nasıl olur
 
Ynt: 29 Ekim Problemi ?

5,5 saat ektra msai saati yazman gerekir bence bordrolara ...... bilmem diğer arkadaşlar ne düşünür ...
 
Ynt: 29 Ekim Problemi ?

Biz cumartesi günleri çalışmıyoruz ( 08.00 - 17.30 çalıştığımız için ) dolayısı ile 29 ekim saat ücretli çalışanlar için bordroda nasıl gösterilmeli. Ya da şöyle sorayım , biz zaten tatil olduğumuz için bordroda resmi tatili ayrı göstermesem ne olur , sonuçta zaten tatiliz.
 

Benzer konular

Üst