3 yıl staj da işe yaramıyor mu?

• Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan tardeniz
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

ilanlar da bu ara sıkça rastlıyorum,

ilandan alıntı:

smmm yim ancak çok az tecrübem var..beyanname vb. konularda tecrübe edinmek için iş arıyorum...maaş önemli değildir.. muhasebe bürosunda yetiştirilmek istiyorum..

Ynt: 3 yıl staj da işe yaramıyor mu?

tardeniz ' Alıntı:

ilanlar da bu ara sıkça rastlıyorum,

ilandan alıntı:

smmm yim ancak çok az tecrübem var..beyanname vb. konularda tecrübe edinmek için iş arıyorum...maaş önemli değildir.. muhasebe bürosunda yetiştirilmek istiyorum..

bunu yazan şirketin ön muhasebesinde staj yapmış yada muhasebe bürosunda primini kendisi ödeyip çalışmamış olabilir

Başlıbaşına sistemin yarattığı bir ilandır. SMMM olmuşsun beyannamenin B'sini anlamıyorsun. Ön muhasebe dahi yapmış olsan o staj süresince insan bir merak eder, mesleğimdir der iki mevzuata bakar, birşeyle karşılaşır iki araştırayım der. Ama yok bir şekilde staj süresini doldur, bir ay otur kitaplardaki konuları anlamadan ezberle sonra çık SMMM oldum, birşey bilmiyorum de. Sil baştan değişmeli bazı şeyler.

Teorik olarak 3 yıl staj yapan kişi değildir onu yazan. 3 yıl staj süresi 2009 yılında başladı.

Belki de 2 yıllık staj işe yaramıyor mu acaba diyerek 3 yıla çıkarmışlardır staj süresini.

Aday meslek mensuplarına o kadar değer veren bir sistem ki bu, eminim öyledir.

Bu ayıp, tesmer'in ayıbı.
sınavı kazanmışsın ama işi öğrenecek büro bulamıyorsun, tesmer bu konuda hiç bir şekilde yardımcı olmuyor. Cv doldur vermiş...

Tesmerin yapacağı açık:
1.Sınavı kazanan kişiye yani stajyer olana, birkaç SMMM önereceksin, seçip birinde staja başlayacak.
2.Stajyer çalıştıran (ama efendi gibi, kendinin de bir zamanlar stajyer olduğunu unutmamış insan evladı olacak) SMMM lere de artık puan mı verirsin para mı onu bilemem, motive edici bişeyler olacak.

Tesmer, para toplama konusunda uzman, mesleği şekillendirecek olan nitelikli insan için de bişeyler yapacak artık. Yoksa kaprisli, kompleksli tiplerle işimiz zor.

burada bence o arkadaşın kendi hatasıda olmuş kimsenin görmedimki.. gelde şu işi öğreteyim sana dediğini staj boyunca kendi alt yapını hazırlamazsan halin böyle olur.. çalışana 2 yıl staj yeterli olur ama hiç sorumluluk almayayım nasıl olsa bedavaya çalışıyorum zihniyeti olursa olmaz.. bu işin %90 sabır ve mücadeledir inatçı olan kazanır..

Aynı durmu bende yaşıyorumdum 5 yıldır bir şirkette çalışıyorum.2 yıl staj yaptım.stajım.01.06.2010 tarihinde bitti.İnternetten birtane bile beyanname göndermişliğim yok.Kaç kere Mali müşavire dedim hep geçiştirdi,daha bunları öğrnmeye zamanın var diye.BENCE KOLTUĞUNU KAYBETMEKTEN KORKUYOR.Bende e beyan programını indirdirdim oradan kendim öğrendim.Zaten herşeyi bir bir anlatıyor interneteki dökümler.
Şimdi imalatı öğrenmeye çalışıyorum kendi çabamla.%90 öğrendim sayılır.
Ne yaparsan kendi çabanla oluyor.Kimse kimsenin biryerlere gelmesini birşey öğrenmesini istemiyor.
Hep kalifiye elaman kalalım onların fason işlerini yapalım istiyorlar.
Bizde sizin geçtiğiniz yollardan geçtik diyorlar .
Hergün bir yeni sey öğrensen bir bakmışsın belirli bir süre sonra hersyi biliyorsun.
Bir şirkette 2 yıldan fazla çalışmayacaksın tecrübe kazanacaksan sürekli farklı firmalara geçip kendini geliştireceksin.

Meslege bagli kalmak istiyorsaniz bir sirkete bagli kalmayacaksiniz. Aynen 110ft nin de dedigi gibi uzun sure bir sirkete bagli kalmamak lazim. Malesef bizim meslek boyle, ne kadar cok gezersek o kadar cok gorecegiz. Tabi bu issizlikde nasil olacak o tartisilir...

Tesmer burda ne yapsın evinde patates soğan soyup naylon stajla belge alanlar yada şirkette pazarlamacı olarak çalışıp belge alanlar vb. şekilde belge alanlar oldukça tesmer ne yapsın.
Adamlarda beklenti uçmuş durumda muhasebenin m sini bilmezler belge aldıklarında bir anda 3000-5000 maaş alacaklarını zannederler sonra belgeyi alıp gerçekler ortaya çıkınca para önemli değil iş öğrenmek istiyorum derler.

Bizim şirkete 2 yıl öncemi neydi sekreter arıyorduk bir kız gelmişti ilk sorusu burda staj yapabilirmiyim oldu. Ne stajı kızım dedim efendim SMMM stajı AÖF İşletme mezunuyum, sınavlara hazırlanıyorum SMMMM olmak istiyorum dedi. Kızım burda ne iş öğreneceksin SMMM olsan işi bilmeyeceksin belgeyi ne yapacaksın senin işin sekreterlik dedim hiç birşey olmazsa belgeyi kiralarım demişti sinirden kızı direkt postaladım gitti.

Bu zihniyetle piyasada belgeyi alıpda büroların kapısında yatan bedavaya sürünen çok adam olur. Bunlar belge aldımı az birazda işi gördümü 750 TL maaşı,birde masa pc buldumu akılları uçar böyle insanlar piyasada ganimet gibi sebil durumda.

Belge beklentisi olan hisse senedi gibi maşallah almak için yapılmadık şey kalmıyor alındıktan sonrada nasıl para eder diye tırmalanıyor hep aynı muhabbet

stajı 3 yıl yaparak meslekte bırakın kaliteyi kalite daha da dibe vuracaktır. çünkü stajer arkadaşlar staj yeri bulmakta güçlük çekmekte bulsa bile bırakın maaş almayı ssk sını bile cebinden ödemek zorunda kalmaktadır.bu yükü hiç bir stajer kaldıramaz.malum bizim ülkemizde her kanun keyfi ve ben yaptım oldu anlayışıyla yapılmaktadır.

bence burada en büyük suç tesmerde.peki neden? tesmer staj yapacak aday için staj yapıacak yer bulmakla ve belirli tarihlarde onları denetlemekle görevlidir.peki bu görevini yerine getiriyor mu hayır.2.si ise meslek mensupları yanında staj yapan kişinin sigortasını ve ücretini karşılaması gerekir ama yapan var mı yok.ben ve eşim bu konuda çok başımız staj zamanı ordan biliyorum.Ben akrabamın yanında yaptım stajımı ama sigortamı babamın işyerinden gösterildi ama sorarsanız kendi elemanından daha fazla çalışmışımdır.Eşim ise istanbul ve ankarada tamamladı.Birisi iş öğretirim para vermem ve sigortanı ödemem dedi biri para veririm ama sokaklarda koşturur iş öğretmem dedi.En son istanbulda tanıdık sayesinde çalışarak tabii sigortasını kendi ödeyerek tamamladı.Peki 4 sene üniversite okumuş biri işsiz halde nasıl yapsın bunları aile geliri düşük ise.Suç nerde yine bence türmobta çünkü staj yapanların sigortasını olsun birlikçe karşılanmalı bence.En azından bu yük kaldırılabilir meslek mensupları ve adaylar üzerinden...Ayrıca bir büroda staj yapmak ama gerçekten yaparsanız işte o zaman iyi öğrenirsiniz bu işi...

ikafali ' Alıntı:
Meslege bagli kalmak istiyorsaniz bir sirkete bagli kalmayacaksiniz. Aynen 110ft nin de dedigi gibi uzun sure bir sirkete bagli kalmamak lazim. Malesef bizim meslek boyle, ne kadar cok gezersek o kadar cok gorecegiz. Tabi bu issizlikde nasil olacak o tartisilir...
Muhasebe bürosu açıp esnaf ve küçük işletme defteri tutmak istiyorsanız dediğiniz doğru ama büyük işletme defterlerini bu mantıkla tutamazsınız. Sebebiyse herbiri bir uzmanlık alanı ister. Ürneğin gıda ürünleri üreten orta büyüklükte bir işletmede muhasebecisiniz sırf üretim reçetelerini öğrenip maliyet muhasebesine uyarlamayı öğrenmek bir senenizi alabilir. Onu öğrendiniz diyelim bunun yanında ithalat ve ihracatı varsa o konulardada bişeyler öğrenmek yine aylarınızı ve hatta yıllarınızı alır. Tavsiyem sürekli iş değiştirerek birşeyler öğrenmek yerine bir işletmede ve sektörde kendinizi geliştirmenizdir. Gelişmeler göstermektedirki işler karmaşıklaşmakta ve maliyetlerin belirlenmesi zorlaşmaktadır buna göre adımlar atmalı ve bir yol çizilmelidir. Ne demişler yuvarlanan taş yosun tutmaz.

Merhaba Atakan005,

Ben sektore bagli kalmayalim demedim zaten. Sirkete bagli kalmayalim dedim. Kimisi yillardir insaat sektorunde calismitir ,Proje maliyetlendirme, Siparis maliyeti, Hakedisler, Yillari sari insaat islerinde uzmanlasmistir ama nice sirketler gormustur. En iyisinin ne olacagini o bilir. Cunku her sirkette farkli bir prosedur gormustur. Iste bu adam uretir ,bu adam kazanir. Aynen dediginize cikar sonuc.

Kolay Gelsin.

ikafali ' Alıntı:
Merhaba Atakan005,

Ben sektore bagli kalmayalim demedim zaten. Sirkete bagli kalmayalim dedim. Kimisi yillardir insaat sektorunde calismitir ,Proje maliyetlendirme, Siparis maliyeti, Hakedisler, Yillari sari insaat islerinde uzmanlasmistir ama nice sirketler gormustur. En iyisinin ne olacagini o bilir. Cunku her sirkette farkli bir prosedur gormustur. Iste bu adam uretir ,bu adam kazanir. Aynen dediginize cikar sonuc.

Kolay Gelsin.
Yanlış anlamışım ozaman. Fikirlerde mutabıkız.
Kolay gelsin.

Slm Bende fikrimi yazmak istiyorum Söle bir durumda var meslek mensubu olacak adaylardan bazıları staj yerinde rahatlık bekliyorlar Ben soruyorum sizlere hanginiz rahat bir staj donemi geçirdiniz Muhakkak sorunlar yaşamıssınzdır.Geçen gün bu mesleği seçmek isteyip staja başlayacak bir arkadas geldi babasıyla rahat biryr olsun beni yormasın ayak işlerine yollamasınlar diyor Ben ise ayak işi bile olsa bu meslekte birçok şeyin tecrübe olduğuna inanıyorum . Sonuç olarak biraz tesmere birazda adaylara iş düşüyor bence Yoksa sağlıksız meslek mensupları yetişir buda topluma zarardır.

Fakat şu da var ben staj yaparken bazı büyüklerimiz birşey göstermemek için tüm çabalarını gösterdiler :)Çoğu şeyi onlar bürodan çıktıktan sonra muhasebe kayıtlarını inceleyerek hangi fatura nasıl işlenmiş vs inceleyerek kendim öğrenme yoluna gitmiştim. Yani bizim bazı meslek mensubu arkadaslarımızda da var hata yardımcı olmak istemiyorlar .

İş öğretmeme örneği olarak belkide en büyük örnek benim başımda var.
Şirkette denetim altında staj yapıyorum başımda öyle bir belgeli varki yani öyle böyle değil. Olay iş yıkmaya geldimi yapıver kardeşim diyor ancak olay işi resmi olarak vermeye geldimi olayın yönü sen karışmaya dönüyor.

Adam 2 yıldan sonra zar zor oda YMM karşıt incelemelerinde devamlı beyanname dökümü istediğim için artık benimle uğraşmamak için e-vergi şifresini verdi arkadaş 1 gün sonra gene gireyim dedim program şifre geçersiz yanıtını verdi, telefon açtım adamın elemanına sordum hayırdır dedim ve öğrendim ki adam şifreyi verir vermez üşenmemiş gitmiş şifresini değiştirmiş yani ancak olurda bu kadar olur.

Ben 2 yıldır kendimi geliştirmek için elimden ne geliyorsa yapıyorum şirketin bütün kayıtlarını ben yapıyorum imalatını ben çıkarıyorum yahu vergi dairesi mahsup dilekçelerine kadar ben yazıyorum ha eksiğim varmı var ancak onuda belge aldıktan sonra kurslarla gidereceğim memlekette kurs ganimet gibi değil beyannameyi ne isterseniz deneyimli smmm üstatlar öğretiyor tabi iş paraya bakıyor.

Son olarakda değişik işlerde işi öğrenmeye gelince benim smmm diyorumya öyle böyle değil adam excelde bir tablo yapmış ne iş olursa olsun 2 formülle maliyeti bitiriyor tam bir komedi bu iş nasıl böyle oluyor deyincede ben 10 yıldır böyle yapıyorum inceleme olursada istedikleri vergiyi ödüyoruz olay kapanıyor öyle defter inceleme falan hikaye dedi yani biz meslekte kalite derken 10 yıllık adam 10 yıldır hikayeden iş yapıyor ve devlet bunu kabul ediyor gelde meslekte kalite ara >:( >:(