fonradar

300 ve 303 Hesap Ayrımı

islm

Katkı Sunan Üye
Üyelik
4 Nis 2013
Mesajlar
544
Konum
Kocaeli
Merhaba,

İşletme finansman desteği yani mal alış kredisi kullandığımızda ben o yıla ait olan taksit tutarını ( Anapara+Faiz+Bsmv ) 300 hesaba sonraki yıllar taksitlerini de 400 hesaba atıp. Diğer seneye geçtiğimde ise taksitleri 400 hesaptan 303 hesaba çekmekteyim. Sonraki yıl kayıtlarında sorunum yok ilk yıla isabet eden kayıtlarda hangisi doğrudur. Müşavir bana 300 hesapta sadece kgf ve kmh takip edilmelidir diyor. Ama hesap planı açıklamasında o yıla isabet eden taksitlerin 300 hesapta toplanacağı belirtiliyor.

Dolayısıyla müşavir ile fikir ayrılığına düştük. Bana o yıla isabet eden kredi takstilerinin 303 hesaba sonraki yılları da 400 hesaba atmam gerektiği ve yine normal olarak sonraki senede 400 de olan taksitleri de 303 hesaba çekilmesi gerektiğini belirtiyor.

Banka satıcıya ödemeyi benim adıma direkt yapmaktadır bankanın İz kaydını göstermeden benim 1 yılı aşan mal alış kredi kaydım şu şekildedir. Hangisi doğrudur yada olması gereken hangisidir.

780 faiz xx
770 bsmv xx
320 satıcı xx

300 xx
400 xx
----------------------------------------------
Müşavirin kayıt örneği


780 faiz xx
770 bsmv xx
320 satıcı xx

303 xx
400 xx
 
uzun vadeli krediler 400 hesapta, bunların anapara, taksit ve faizleri 303 hesapta takip ediliyor. ilk başta veya sonradan 300 hesabın kullanılmasına gerek yok. finansman sağlamaya yönelik her tür gider 780 hesapta takip ediliyor, bsmv, fon, komisyon vs.
kredinin ilk yıl faiz giderlerinin sabit varlıklara yansıtıldığından eminim fakat stok maliyetine yansıtılıp yansıtılmadığına emin değilim.
 
Merhaba, yukarida Tundra Bey’in ve muhasebecinizin belirttigi gibi bu islemler icin 303 hesabi kullanmaniz uygundur. Hesaplara iliskin kullanim aciklamasi asagidadir.


“30. MALİ BORÇLAR

Kredi kurumlarına olan kısa vadeli borçlar ile kısa vadeli para ve sermaye piyasası araçları ile sağlanan krediler ve vadesine bir yıldan daha az bir süre kalan uzun vadeli mali borçların ana para taksit ve faizlerini kapsar.

300. BANKA KREDİLERİ

Bu hesap, banka ve diğer finans kuruluşlarından sağlanan kısa vadeli kredilere ilişkin tutarları içeren hesap kalemidir.

İşleyişi :

Alınan kısa vadeli krediler bu hesaba alacak, ödenmeleri halinde borç kaydedilir.

301.

302.

303. UZUN VADELİ KREDİLERİN ANAPARA TAKSİTLERİ VE FAİZLERİ


Vadelerine bir yıldan fazla süre bulunmakla birlikte uzun vadeli kredilerin, bilanço tarihinden itibaren bir yıl içinde ödenecek anapara taksitleri ile vadesi bir yılın altına düşenleri ve bunların tahakkuk ettiği halde henüz ödenmeyen faizlerini kapsar.

İşleyişi :

İşletmenin uzun vadeli borçlarından, bilançonun düzenlenme tarihini izleyen bir yıllık dönemde ödenecek olan taksitleri ve faizleri bu hesaba alacak, ödenmeleri halinde borç kaydedilir. “
 
Cevaplar için ayrıca teşekkür ederim.

Peki ilave teyit olsun diye sorayım. Bir yıl içinde kapanacak seneye sarkmayacak bir kredi olsaydı.

O zaman kgf yada mal alış kredi olması fark etmeksizin 300 hesabı kullanmak uygun olacaktı öyle değil mi.

Saygılarımla...
 
@aygunh34

300 ile 303 hesaplar arasında Banka kredileri olmak açısından bir fark yok. Kredi şekli açısından fark var.
300 - açık, çek senet veya benzeri teminatlar karşılığı vadesiz ve taksitsiz kredileri içerir. Kapatma tarihi belirsiz yada spot kredidir.
303 - Taksitlendirilmiş kredileri kapsar. Süre tam bir yılı kapsar (TDHP açıklamasına göre) kalan taksitler 1 yılın altına düşerse 400 hesapten buraya aktarılır. Bence çok da efektif bir yöntem de değil. Dönem sonlarında yıl tutarının aktarılması yeterlidir.
 
  • Beğen
Etkileşimler: islm
Üst