fonradar

300 ve 303 Hesaplar

furkan yasar

Katkı Sunan Üye
Üyelik
10 Haz 2005
Mesajlar
295
Konum
BURSA
degerli meslektaşlarım 300 ve 303 hesap arasında farklılıklar nedir uygulamalı örnek verirseniz sevinirim
 
Ynt: 300 ve 303 hesaplar

Aşağıya aldığım notlar size ışık tutabilir:


http://www.mazars.com.tr/cont363_Amortismanlar_Tekduzen_Hesap_Plani_Geregi_Aylik_Olarak_Muhasebelestirilmelidir adresinden bir bölüm:

303- Uzun Vadeli Kredilerin Anapara Taksitleri ve Faizleri

Uzun vadeli kredilerin bir yıllık süre içinde ödenecek ana para taksitleri ile faizlerinin izlendiği hesaptır.

Uygulamada ise genellikle uzun vadeli kredilerinin (400-Banka Kredileri hesabına kaydedilen) faizlerinin gider tahakkukları için kullanılmaktadır. Oysa, tekdüzen hesap planına göre uzun vadeli kredilerin yıl içerisinde ödenecek taksitleri de 400 hesaptan bu hesaba devredilmelidir. Aksi takdirde bilançoya bakıldığında yapılacak analizde, işletmenin bir yıl içerisinde ödemesi geren kısa vadeli borçları eksik görülecek ve buda yanlış analizler yapılmasına yol açacaktır. Aynı şekilde uygulamada karşılaşılan bir diğer hata da uzun vadeli kredilerin faiz gider tahakkuklarının 381-Gider Tahakkukları hesabında izlendiğidir. Pasif yapı içinde genel toplamı değiştirmemekle birlikte bu kayıt hatası, işletmenin kısa vadeli borçları içerisinde 30-Mali Borçlar hesap grubunun daha az, 38-Gelecek Aylara Ait Gelirler ve Gider Tahakkukları hesap grubunun daha yüksek gözükmesine yol açacaktır. Bu da doğal olarak bilançoda işletmenin kısa süreli mali borçlarını görmek ve analiz etmek isteyen kişileri yanıltacaktır.


http://www.**************/yazarlarimiz/bulent/016/Bulent_Ficici_016.doc adresinden bir bölüm:

Kredi Borçları İle İlgili Hesaplar

Rotatif Kredilerde faiz belli dönem sonlarında tahakkuk edip ödendiği için pek hata yapılmıyor. Ancak Taşıt Kredilerinde veya Taksitli Ticari Kredilerde ödeme tablosu kayıtlara alınırken faiz dahil tutar kredi hesabına alınıyor. Doğrusu, kredi hesaplarına sadece anaparanın alınmasıdır. Taksit ödemelerinde yapılması gereken ise, toplam taksit tutarı içindeki anaparanın kredi hesabından düşülmesi, faiz rakamının ise ilgili tablodan takip edilerek finansman giderlerine veya maliyete yazılması olacaktır.

Kredi açıldığı anda vadesi bir yıldan kısa ise 300 hesapta izlenmeli, kredinin vadesi bir yıldan uzun ise, ilk yıla isabet eden kısım 303 hesapta, bir yılı aşan kısım ise 400 hesapta izlenmelidir. Burada insanları yanıltan 303 Hesabın ismindeki ?Uzun vadeli kredilerin Anapara taksitleri ve faizleri? indeki faizleri kısmı olabilir. Ama, 1 sıra nolu MSUGT inde hesabın açıklamasına bakıldığında buradaki faizden kastın vadesi geldiği ve tahakkuk ettiği halde henüz ödenmeyen faiz olduğu açıktır.
 
Üst