3065 11-c

• Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan sehmus
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

sehmus

Katkı Sunan Üye
mrb arkadaşlar herkese selamlar öncelikle
sanayi odasından kapasite raporumuz var kapasite raporumuzda 10.000 adet t-shırt,15.000 s-shırt,12,000 t-pantolon yer alıyor. bizde satışlarımızı ihraç kayıtlı keseceğiz fakat satış adetlerimiz yılda 500,000 t-shırt 300,000 s-shırt,50,000 pantolon.(fason üretim yapıyoruz kesim,baskı,ütü bünyemizde dikimin %95 i fason) ihraç kayıtlı fatura kesmemizde bir sakınca olurmu?. kanuni dayanak varsa bununla ilgili paylaşırsanız sevinirim.

saygılar...

Ynt: 3065 11-c

Kapasite arttırımı için Ticaret Sanayi Odasına başvurun. Fiilien sizin dediğiniz kadar üretimi varsa kapasitede sorun çıkmaz istediğiniz sayıda alırsınız. Son Personel girişleri ile önceki makine ve techizata ek olarak sonradan alınan makinelerin fatura fotokopileri demirbaş defteri fotokopisi bilanço vb evraklar gerekiyor. Masraf 500 ytl.yi geçmez. Son dönem vergi incelemelerinde kapasite raporu ile fiili mal satışları veya fason dikim miktarları karşılaştırılıyor. İnceleme sonucunda vergi dairesinden kod yiyebilirsiniz.

kapasitemizi arttıramıyoruz çünkü makinemiz yok dikiş işlemini dışarıya fason yaptırıyoruz bir nevi fason imalatçısı gibi birşeyiz o yüzden bir sorun çıkarmı???

Fason dikim yapıyorsanız imalat yoksa nasıl ihraç kayıtlı fatura keseceksiniz? doğrusu anlamadım. Kendiniz imalatçıysanız mamulleri başka firmalara fason yaptırıyorsanız ihraç kayıtlı keseceğiniz faturada sorun çıkmaz.

sehmus ' Alıntı:
kapasitemizi arttıramıyoruz çünkü makinemiz yok dikiş işlemini dışarıya fason yaptırıyoruz bir nevi fason imalatçısı gibi birşeyiz o yüzden bir sorun çıkarmı???

rıza özbek ' Alıntı:
Fason dikim yapıyorsanız imalat yoksa nasıl ihraç kayıtlı fatura keseceksiniz? doğrusu anlamadım. Kendiniz imalatçıysanız mamulleri başka firmalara fason yaptırıyorsanız ihraç kayıtlı keseceğiniz faturada sorun çıkmaz.

fason dikim yapmıyoruz dikim işlemini fason yaptırıyoruz başka firmalara biz bu kapasite raporunu alırken bizdeki makinelerle üretebileceğimiz yıllık kapasite adetleri verdiler Yani sen bu makinelerle bu kadar adet üretebilirsin dediler.bu adetlerde üstte yazdığım gibi bizim ürettiğimizden çok dışarıda fason dikim yaptırıyoruz. sorun çıkmaz demişsiniz ama ben hala şüpheliyim kendimce. yasal dayanak varmı
teşekkürler ilginiz ve cevaplarınız için.

saygılar...

2.1. İhraç kaydıyla mal teslimi yapılabilmesi için, ihraç kaydıyla mal teslim eden mükellefin imalatçı olması gerekmektedir. Sanayi ve Ticaret Bakanlığı imalatçıyı aşağıdaki şekilde tanımlamaktadır.
2.1.1. Sanayi siciline kayıtlı ve Sanayi sicil belgesine haiz olması.
2.1.2. Sanayi Odası, Ticaret Odası veya esnaf ve sanatkarlar derneğine kayıtlı olması.
2.1.3. İmalat işinde en az 1 işçi çalıştırması.
2.1.4. Sanayi sicil belgesinde yer alan üretim konusunda gerekli araç parkına sahip olması.
2.1.5. Bu şartları topluca taşıyan imalatçıların, kendi üretimine ilave olarak fason imalat da yaptırmaları halinde, aşağıdaki hususlara dikkat etmeleri gerekmektedir.
? Fason imalatı, sadece sanayi sicil belgesinde yazılı üretim dallarında yaptırmaları gerekir.
? Fason olarak yaptırılan imalatta işin riski ve organizasyonunu bizzat üstlenmeleri gerekmektedir.
? Fason olarak imal ettirilen mallarla ilgili ham madde ve yardımcı maddeleri temin etmeleri gerekmektedir.

Ancak diğer şartları taşımakla beraber sadece Sanayi ve Ticaret Bakanlığına başvurup belgenin alınacağına dair olumlu görüş alanlar da tecil-terken-iade uygulamasından yararlanırlar.
İhraç kaydıyla teslim edilmiş malın imalatçı tarafından üretilmiş olması şarttır. Yani ihraç kaydıyla satışını yaptığı malın ihraç edilen nihai mamul olması gereklidir.
Yine fason olarak da imal ettirilen malın nihai mamul olması gerekmektedir.
2.2. İmalatçı olmayan mükellefler tarafından ?Dış Ticaret Sermaye Şirketleri??ne ihraç kaydıyla yapılan teslimler, yukarıda yapılan imalatçı tanımı kapsamına girmeyen mükelleflerin ?ihracatı taşvik kararları? uyarınca ?Dış Ticaret Sermaye Şirketleri??ne ihraç kaydıyla yaptıkları teslimler içinde Katma Değer Vergisi kanununun 11/2. maddesi gereği bakanlığa verilen yetkiye dayanılarak aşağıdaki şartları yerine getirmeleri halinde tecil-terkin iade uygulamasından yararlanırlar. ( )