fonradar

3065 sayılı kanun 17/2-b bendi gereği teslim

Üyelik
4 Tem 2005
Mesajlar
90
Merhaba arkadaşlar, Akaryakıt şirketimizden Hayırlar yaptırma Eski kıym.Eser.Koruma ve yaşatma derneğine, 3065 sayılı KDV kanununun 17/2-b bendi gereğince 1.000.00 YTL motorin bedel teslim edilip KDV hesaplanmamıştır. Şeklinde notumuzu düşerek faturamızı kestik benim sorum bu teslimin yevmiye kaydını nasıl yapacağımızdır İVEDİ cevap bekliyorum.... Şimdiden teşekkür ederim.
 
Hesaplanan KDV olmadan gelir kaydı yapacaksınız sadece. Bu istisnayı beyannamede de göstereceksiniz sonra.
 
kısmi istisna oldugu için kanunun 30/a maddesince teslime ait indirim konusu kdv nin indirim hesaplarından çıkarılması ve "ilave edilecek kdv" ksımına yazılması gerekir..bu hayır derneginin size hayrı olmayacak malesef..
 
Sayın; hakankaya
Kdv kan:17/c şıkkına göre bir fotoğraf cekim hizmeti yaptık.kdv açısından olayı değerlendirirmisiniz.Teşekürler.
 
79 nolu KDVGT yardımcı olacaktır..

Başlık 79 SERİ NO'LU KATMA DEĞER VERGİSİ GENEL TEBLİĞİ
Resmi Gazete No 24269
Resmi Gazete Tarihi 23/12/2000
Kapsam
3065 sayılı Katma Değer Vergisi Kanununun(*)17 nci maddesinin 2 numaralı fıkrasına 4605(**) sayılı Resmi Gazete’de yayımlanmıştır. sayılı Kanunla eklenen (c) bendiyle, yabancı devletlerin Türkiye’deki diplomatik temsilcilik ve konsoloslukları ile yabancı hayır ve yardım kurumlarına aynı maddenin 1 numaralı fıkrasında yazılı kuruluşlara bedelsiz olarak yapacakları teslim ve hizmetlere ilişkin olarak yapılan teslim ve hizmetler katma değer vergisinden istisna edilmiş ve istisna kapsamına girecek mal ve hizmetler ile bunların asgari tutarlarını ve bu bendin uygulanmasına ilişkin usul ve esasları belirlemeye Bakanlığımız yetkili kılınmıştır.

Bakanlığımıza tanınan bu yetki uyarınca, yabancı devletlerin Türkiye’deki diplomatik temsilcilik ve konsoloslukları ile yabancı hayır ve yardım kurumlarınca anılan Kanunun 17/1 maddesinde belirtilen kurum ve kuruluşlara bedelsiz olarak yapacakları teslim ve hizmetlerle ilgili istisna uygulamasının usul ve esasları, 4605 sayılı Kanunun yayımlandığı 30.11.2000 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere, aşağıda belirlenmiştir.

1. Katma Değer Vergisi Kanununun 17/1 maddesinde sayılan kurum ve kuruluşlara bu kapsamda bedelsiz olarak teslim edilecek mal ve hizmetler için herhangi bir sınırlama getirilmemiştir.

2. Bu istisna kapsamında satın alınacak mal ve hizmet bedellerinin asgari sınırı katma değer vergisi hariç 500 milyon lira olması gerekmektedir. Bu kapsama istisnadan yararlanmak şartıyla birden fazla mal veya hizmet dahil edilebilecektir.

3. İstisnadan yararlanacak yabancı hayır ve yardım kurumlarının kanuni merkezinin yurt dışında bulunması ve Türkiye’de gelir ve kurumlar vergisi mükellefiyetini gerektiren herhangi bir faaliyette bulunmaması gerekmektedir.

4. İstisnadan yararlanacak yabancı devletlerin Türkiye’deki diplomatik temsilcilik ve konsoloslukları ile yabancı hayır ve yardım kurumlarının bu Kanunun 17/1 maddesinde sayılan kurum ve kuruluşlara yapacakları teslimin niteliği, miktarı ve tutarına ilişkin bilgiler ile Türkiye’deki adreslerini belirten bir dilekçe ile Bakanlığımıza (Gelirler Genel Müdürlüğü) başvuruda bulunacaklardır.

Bu başvurunun değerlendirilmesi sonucu yabancı hayır ve yardım kurumlarının bağışlayacağı mal veya hizmetle ilgili alımlarında, katma değer vergisi istisnası uygulamasına yönelik usul ve esasları belirten yazının ilgili kuruluş tarafından onaylı bir örneği satıcılara verilmek suretiyle, satıcılar tarafından düzenlenecek fatura veya benzeri belgede katma değer vergisinin tahsil edilmemesi sağlanacaktır.

5. İstisnadan yararlanan kuruluşlara bu kapsamda yapılacak teslim ve hizmetlerle ilgili olarak yüklenilen katma değer vergisi, 3065 sayılı Kanunun 30/a maddesine göre indirim konusu yapılamayacaktır.
 

Benzer konular

Üst