fonradar

31 Temmuz İrsaliyesinin Faturasını 3 Ağustosta Kestim

Üyelik
7 Ağu 2013
Mesajlar
4
Konum
istanbul
Arkadaşlar fatura tarihinde ay atlamış oldum. 31 Temmuz da kesmem gereken faturayı ayı dikkate almadan irsaliye tarihi 7 gün içinde geçerli diye düşünerek faturayı sonraki aya kestim. Haklı olarak müşteri kabul etmiyor.
Fatura tarihimde atladı.
Bu hatayı nasıl düzeltebilirim.:banghead:
 
Satıcı açısından teslmat yapıldığı için kdv doğar ve temmuz olarak beyan edilmesi lazım.Alıcı açısından kdv yi fatura tarihide indirebilir fatura kesmeniz için 7 gün süreniz var alıcını kabul etmeme gibi bir tavrı olmamalı.Stok takibi nedeni ile
itiraz etmlş olabilir.Faturalarınız el ile kesiyorsanız İptal edilip başka bir koçandan irsaliye tarihine bir fatura kesilebilir.Yani her türlü çözüme açıktır yeterki taraflar alışverişten mutlu olsunlar.
 
Sayın berkecan, VUK acısından malın teslimi veya hizmetin yapıldığı tarihten itibaren
azami yedi gün içinde düzenlenir yani sevk tarihi,bu tarihten 7 gün içinde kesebilirsiniz.
ay atlama sorun olmaz. KDV’nin 10/a maddesine göre, mal teslimi ve hizmet ifası hallerinde vergiyi doğuran olay, malın teslimi veya hizmetin yapılması ile meydana gelmektedir. .31 Temmuzda teslim edilen malın fatura tarihi 3 ağustosta da olsa kdv acısından teslim temmuz ayı içinde olduğundan satıcı tarafından temmuz ayı kdv beyannamesinde gösterilmesi gerekir diye düşünüyorum. KAYNAK:Maliye Bakanlığı, 26.05.1997 tarih ve 21589 sayılı özelgesi
 
Sayın mberkecan,

Arkadaşlar fatura tarihinde ay atlamış oldum. 31 Temmuz da kesmem gereken faturayı ayı dikkate almadan irsaliye tarihi 7 gün içinde geçerli diye düşünerek faturayı sonraki aya kestim. Haklı olarak müşteri kabul etmiyor.
Fatura tarihimde atladı.
Bu hatayı nasıl düzeltebilirim.:banghead:

Öncelikle bu bir hata değil. Ancak takip zorluğu doğurabilecek bir durum. Sorunuzun 2 ayrı yasayla ilgili iki ayrı cevabı var;

1. VUK madde 231/5
5. (3239 sayılı Kanunun 20'nci maddesiyle değişen bent) Fatura, malın teslimi veya hizmetin yapıldığı tarihten itibaren azamî (5035 Sayılı Kanunun 48/1-b maddesiyle değişen ibare. Geçerlilik:01.01.2004; Yürürlük:02.01.2004) yedi gün(*) içinde düzenlenir. Bu süre içerisinde düzenlenmeyen faturalar hiç düzenlenmemiş sayılır.

Bu durumda 31 temmuzda tanzim ettiğiniz irsaliyeyi 7 Ağustos tarihine kadar tanzim etmiş olmanızda bir yasal engel yok. İtiraz edilecek bir durum da yok. Tek istisna burada 31.12 tarihli irsaliyelerle ilgilidir ki "dönemsellik ilkesi" ertesi yıla tanzimi engeller.

2. KDV yasasının "Vergiyi Doğuran Olay" kavramı ise öncelikle "Teslim yada Teslim sayılan haller" ilkesi çerçevesinde 31 Temmuz tarihinde irsaliyeyi tanzim edip malı teslim etmiş olmanız nedeniyle temmuz KDV beyannamenizde ilgili tutarı KDV'sini beyan etmenizi gerektirir. Faturanın düzenlenmemiş olması beyanı engellemez. Ancak ertesi ay fatura nedeniyle beyan tekrarı olmamasına dikkat etmeniz gerekir.

Alıcının bu şartlar altında sadece müşteri memnuniyeti dışında bir itiraz hakkı (yasal olarak) yok. Kaldı ki bu gibi bir durumda fatura iptalini gerektirecek geçerli bir mazeret olması gerekir. Buna da sözlü değil mutlak yazılı itiraz olmalıdır, vergi yasaları öncesi TTK nedeniyle özellikle.

Halen uygulamaya başlanmamış olmasına rağmen kısa bir not. Bu tarzda da olsa hatalı da olsa e-fatura uygulamasında faturaların kabulü de zorunlu. Bilginize. Düzeltmeler, iade yada iskonto/indirim yada fiat farkı gibi faturalarla yapılacak.

Saygılar,
Kevork
 
tesk arkadaslar. benim sanssizligim galiba musterinin biraz titiz davranmasindan oldu.
faturayi sikinti yaptilar.
Bende musavir bir arkadasin onerisiyle farkli acilmamis fatura kocaniyla durumu duzelttim.
baska turlu geri tarih kesilmez. eski faturalari iptal ettim sanirim sikinti olmaz artik. usulsuzluk anlaminda demek istiyorum.
herkeze saygilar
 
Sayın mberkecan,

Yaptığınız işlem aslında hatalı değildi, daha önce de belirtmiştim, ancak hata olarak adlandırdığınız bir işlemi aslında bir hatayla düzeltmişsiniz. Fatura iki ayrı yasada tarif ediliyor TTK 21 madde ki burda sadece belirtmekle geçiyorum, Ve VUK 229 ve devam maddeleri. İşte VUK 231 maddeye bakın ne yazıyor;

Faturanın Nizamı
Madde 231- (2365 sayılı Kanunun 35'inci maddesiyle değişen madde) Faturanın düzenlenmesinde aşağıdaki kaidelere uyulur:
1. Faturalar sıra numarası dahilinde teselsül ettirilir. Aynı müessesenin muhtelif şube ve kısımlarında her biri aynı numara ile başlamak üzere ayrı ayrı fatura kullanıldığı takdirde bu faturaları şube ve kısımlarına göre şube veya kısmın isimlerinin yazılması veya özel işaretle seri tefriki yapılması mecburidir. 2. Faturalar mürekkeple, makine ile veya kopya kurşun kalemi ile doldurulur.
3. Faturalar en az bir asıl ve bir örnek olarak düzenlenir. Birden fazla örnek düzenlendiği takdirde her birine kaçıncı örnek olduğu işaret edilir.
4. Faturaların baş tarafında iş sahibinin veya namına imzaya mezun olanların imzası bulunur.
5. (3239 sayılı Kanunun 20'nci maddesiyle değişen bent) Fatura, malın teslimi veya hizmetin yapıldığı tarihten itibaren azamî 7 gün içinde düzenlenir. Bu süre içerisinde düzenlenmeyen faturalar hiç düzenlenmemiş sayılır.
6. (3239 sayılı Kanunun 20'nci maddesiyle eklenen bent) Bu Kanunun 232 nci maddesinin birinci fıkrasına göre fatura düzenlemek zorunda olanlar, müşterinin adı ve soyadı ile bağlı olduğu vergi dairesi ve hesap numarasının doğruluğundan sorumludur. (Ancak bu sorumluluk, aynı maddenin 2 nci fıkrasının uygulandığı halleri kapsamaz.) Fatura düzenleyenin istemesi halinde müşteri kimliğini ve vergi dairesi hesap numarasını gösterir belgeyi ibraz etmek zorundadır.

Bir numaralı bend açıklaması sizin bu bendi ihlal ettiğiniz anlamına gelir. Benim pek önerdiğim yada önerebileceğim bir yöntem değil. Önceki işleminiz hiç bir yasal aykırılık taşımıyorken şimdi bir sıkıntınız var. İptal ettiğiniz faturanın iptali için de iptal nedenini ifade eden bir yazı almadığınızı da tahmin ediyorum. Yinede kolay gelsin.

Saygılar,
Kevork
 

Benzer konular

Üst