fonradar

4A ve 4C Emeklilerinin Çalışması Durumunda;

bilanco

Katkı Sunan Üye
Üyelik
31 May 2005
Mesajlar
180
Konum
salihli
Değerli üstadlar,

Bildiğim kadariyle, 4A emeklileri bir limited şirket ortağı veya kendilerine ait bir gerçek kişi mükellefiyet tesis ettirdiklerinde maaşlarından %15 oranında kesinti yapılıyor.
4C emeklileri ise çalışmaya başladıklarında sosyal güvenlik kurumuna bildirilmediği takdirde maaşlarından herhangi bir kesinti olmuyor, fakat başvurulması ve prim ödenmesi gerekiyor

diye biliyorum, yanlışım varmıdır ?
 
4C emeklileri ise çalışmaya başladıklarında sosyal güvenlik kurumuna bildirilmediği takdirde maaşlarından herhangi bir kesinti olmuyor, fakat başvurulması ve prim ödenmesi gerekiyor

diye biliyorum, yanlışım varmıdır ?

Kamu (ve kamu niteliği bulunan) işyerlerinde çalışanların aylıkları kesilir,işverenin sgk na bildirme yükümlülüğüde var ve tüm sgorta kollarına tabidirler.
 
Sanırım Şeref bey 4c emekli olan birisinin tekrar kamu da çalışması durumunda emekli aylıklarının tamamen kesileceğini kastetti.
Kişi hangi kapsamda emekli olursa olsun bir limited şirket ortağı veya kendilerine ait bir gerçek kişi mükellefiyet tesis ettirdiklerinde emekli aylıklarından %15 oranında kesinti yapılır.
Bunu bildirip bildirmemek gibi bir şey söz konusu değil zaten kuruluşta bağlı olduğunuz oda sgk ya bildirimde bulunuyor
 
sn metyo, zaten öyle bişey bugüne kadar bildirmedik. Vergi dairesi veya ticaret sicili bu bildirimleri sgk ya yapıyor diye biliyoruz.
fakat son olarak emekli olupta çalışan devlet memurlarına bir borç çıkardılar. sanırım onlar bildirimde bulunup prim ödemeleri gerekiyor diye düşündüm. bu konu ile ilgili bilginiz varsa yazabilirmisiniz.
son olarak;
sizin demek istediğiniz ister 4A ister 4C olsun, bildirimde bulunmaya gerek yok, fakat maaşlarından kesintileri yapılıyor, doğrumudur ?
 
Örneğin limited şirket kuruluşunda bildirim yükümlülüğü Ticaret odalarına aittir.Siz bildirimde bulunmuyorsunuz.Tabi burda gene takibini yapmanız lazım.
Ama diğer hallerde ortaklığa girme çıkma gibi durumlarda bildirim sorumluluğu sizde.sizin durumunuz tam olarak nedir?
 
sn metyo gerçek kişi mükellefiyetinde durum nasıl, bilidirim gerekiyor mu ?
limited şirket veya gerçek kişi açılışlarında herhangi bir bilidirimde bulunmuyoruz, fakat bağkur işlemeye başlıyor. tam konuya hakim olmadığım için bilemiyorum, bildirimde bulunmak gerekiyor mu ?
 
Gerçek kişi konusunda benimde bilgim yok.Ama limited şirket kuruluşlarında ticaret odaları bildirimde bulunduğundan ayrıca bildirime gerek yok.Ama değişiklikleri kendimiz bildiriyoruz.Devir ortaklıktan ayrılma vs.
 
bu link'te sorunuza cevap bulabileceksiniz.

5510 sayılı kanun
Yaşlılık aylığının başlangıcı, kesilmesi veya sosyal güvenlik destek primi ödenmesi
MADDE 30- 4 üncü maddenin birinci fıkrasının;
a) (a) ve (b) bentlerinde belirtilen sigortalılardan yaşlılık aylığına hak kazananlara, yazılı istek tarihinden sonraki,
b) (c) bendinde belirtilen sigortalılardan yetkili makamdan emekliye sevk onayı aldıktan ve görevleriyle ilişiği kesildikten sonra Kuruma başvuranlara, ilişiğinin kesildiği tarihi takip eden,
c) (c) bendinde belirtilen sigortalılardan her ne şekilde olursa olsun sigortalı olmayı gerektiren görevinden ayrılmış olanlara ise istek tarihini takip eden,
ay başından itibaren aylık bağlanır.
Aylığın ödenmesine başlanacağı tarihte hastalık sigortasından geçici iş göremezlik ödeneği almakta olan sigortalının yaşlılık aylığı, geçici iş göremezlik ödeneği verilme süresinin sona erdiği tarihi takip eden ay başından başlar. Ancak, bağlanacak yaşlılık aylığı geçici iş göremezlik ödeneğinin aylık tutarından fazla ise, aradaki fark birinci fıkraya göre tespit edilecek tarihten başlanarak verilir.
Yaşlılık aylığı almakta iken sigortalı olarak yeniden çalışmaya başlayanların veya yabancı bir ülke mevzuatı kapsamında çalışmaya veya ikamete dayalı sosyal yardım almaya başlayanların yaşlılık aylıkları, çalışmaya başladıkları veya ikamete dayalı sosyal yardım almaya başladıkları tarihi takip eden ödeme dönemi başında kesilir. Yaşlılık aylıkları kesilenlerden, bu Kanuna tâbi olarak yeniden çalışmaya başlayanlardan çalıştıkları süre zarfında 80 inci maddeye göre belirlenen prime esas kazançları üzerinden 81 inci madde gereğince kısa ve uzun vadeli sigorta kollarına ait prim alınır. Çalışmaya başlaması nedeniyle yaşlılık aylıkları kesilenlerden, işten ayrılarak veya işyerini kapatarak yeniden yaşlılık aylığı bağlanması için yazılı istekte bulunan sigortalıya, yazılı istek tarihini takip eden ay başından itibaren yeniden yaşlılık aylığı hesaplanarak bağlanır. Bu durumda olanların yeniden hesaplanan yaşlılık aylığı, 55 inci maddenin ikinci fıkrasına göre yeni talep tarihine kadar yükseltilen eski aylıklarının altında olamaz.
Yaşlılık aylığı almakta iken bu Kanuna tâbi sigortalı olarak yeniden çalışmaya başlayanlardan veya 4 üncü maddenin birinci fıkrasının (b) bendine tâbi faaliyete devam edeceğini beyan edenlerden aylıklarının kesilmemesi için yazılı istekte bulunanların yaşlılık aylıklarının ödenmesine devam edilir. Bunlardan 80 inci maddeye göre tespit edilen prime esas kazançlar üzerinden 81 inci maddenin (e) bendi gereğince sosyal güvenlik destek primi alınır. Sosyal güvenlik destek primi ödenmiş veya bildirilmiş süreler bu Kanuna göre malûllük, yaşlılık ve ölüm sigortaları prim ödeme gün sayısına ilave edilmez, 31 inci ve 36 ncı madde hükümlerine göre toptan ödeme yapılmaz.
Üçüncü fıkraya göre yaşlılık aylığı kesilenler, bu Kanuna tâbi olarak yeniden çalıştıkları süre içinde dördüncü fıkra hükümlerinin uygulanmasını; dördüncü fıkraya göre yaşlılık aylığı kesilmeden çalışanlar ise çalıştıkları süre içinde haklarında üçüncü fıkra hükümlerinin uygulanmasını isteyebilirler.
 
arkadaşlar,
bu durumda olanlar varsa yeni çıkan af kanunundan faydalanarak 36 ayda 18 taksitle birikmiş borçlar yeniden yapılandırılarak ödenebilir.
selamlar
 

Benzer konular

Üst