fonradar

5 Milyonluk Muafiyet

kadir34

Katkı Sunan Üye
Üyelik
26 Tem 2006
Mesajlar
144
Konum
istanbul
yeni yayınlanan kanun tebliğinde e-fatura için cirosu 5milyondan fazla olanlar zorunludur diyor,
devamın da e-arşiv kısmında aşağıdaki metin yazıyor, bu durum da 5 milyonluk muafiyet yalan mı oluyor,
yoksa başka bi durumdan mı bahsediyor, nadir de olsa yüksek meblağlı fatura kesiyoruz,
konuyla ilgili bilgisi olan arkadaşlar yardımcı olursa sevinirim,


E-arşiv fatura uygulamasına dahil olmayan mükelleflerce, 01.01.2020 tarihinden itibaren düzenlenecek faturaların, vergiler dahil toplam tutarının 30.000 TL'yi (vergi mükelleflerine düzenlenenler açısından vergiler dahil toplam tutarı 5.000 TL'yi) aşması halinde, söz konusu faturaların "e-arşiv fatura" olarak GİB tarafından sunulan e-belge düzenleme portalı üzerinden düzenlenmesi zorunludur.
 
Muafiyet yalan olmuyor. Sadece arada sırada 5.000 geçen ft kesiliyor ise sadece bu ft gib sisteminden kesilecek diyor.
 
teşekkür ettim cevap için,
bence bu durumdada yalan oluyor, sistemi kurup masrafa girdikten sonra biri beşi ne farkeder,
 
Sistemi kurmak stoksuz fatura kesen firmalar için gerek olmayabilir. Ancak çok stoklu firmalar için e-arşiv faturaları gib portal üzerinden kesmek çok zahmetli olacaktır diye düşünüyorum. Ayda yılda bir fatura kesen firmalar gib portalı manuel kullanabilirler, ancak çok fatura kesen firmalar için bu biraz zor olur.
O zamanda yine de e-arşiv sisteminin kurulması gerekebilir.
 
Üstad bu 5000 tl lik faturayı nasıl keseceğiz ? Kırk yılda bir bu rakamlarda kesen mükellefler var. Hangi adresten kesilecek ücretli mi ?
 
Anladığım Gib üzerinden e-imza vs gerekmeden gib şifresi gibi bir şey ile kesilecek.
 
Normalde hemE-Fatura hem E-Arşiv mükellefi olanlar E-Fatura mükelleflere E-Fatura kesiyor. 01.01.2020 tarihinden itibaren E-Fatura mükellefi olmayanlar E-Fatura mükellefi olan firmaya 5.000 TL fatura kesmek isterse E-Arşiv olarak düzenleyeceği için E-Fatura mükellefine E-Arşiv fatura kesilmiş olacak değil mi?
 
internet üzerinden satış yapanların (trendyol, hepsiburada vb. sitelerden) durumu nedir? 5 milyonluk sınır var mı, yoksa 1,1,2020 de e-arşiv e geçmeleri gerekiyor mu?
 
Hayır onlarda da sektör kıstası kaldırıldı, onlara da ciro kriteri getirildi.

Ayrıca bu siteler aracılığı ile satış yapanlar için kapsamıyordu zaten. Direkt kendi sitesi üzerinden satış yapanlar için geçerliydi o.
 
Merhaba,
Direk kendi sitesi üzerinden satış yapan gerçek kişiler 2020 yılından itibaren e fatura ve e arşiv fatura sistemine geçmek zorunda anladığım kadarıyla.E defter bakımından geçmek zorunda mı yoksa defter beyan sisteminden devam mı edecek.Defter hadlerini geçmiyor.
 
Tebliğlerde defter beyan sistemi hiç bir yerde geçmiyor, niyeyse. Fatura kesme işini defter beyan diye ayırmamışlar yani.
5BinTL fatura sistemi başlarsa eğer, ba/bs formlarını da kaldıracaklardır ayrıca, ek bilgi olarak vereyim.
 
509 Sayılı kanunda dediğiniz gibi hiç bir yerde yazmıyor.Uygulama nasıl olacak bilmiyoruz.Maliye telefonlara bakmıyor.Sene bitiyor.
 
Merhaba,
Direk kendi sitesi üzerinden satış yapan gerçek kişiler 2020 yılından itibaren e fatura ve e arşiv fatura sistemine geçmek zorunda anladığım kadarıyla.E defter bakımından geçmek zorunda mı yoksa defter beyan sisteminden devam mı edecek.Defter hadlerini geçmiyor.

Sektör itibariyle e-arşiv fatura zorunluğu, buna bağlı olarak e-fatura zorunluluğuna girmektedir. Bu ve benzer konularda olduğu gibi e-defter zorunluluğuna da girilmesi gerekir gibi sonuç ortaya çıkmaktadır. İdareden talep edilecek özelge görüşüne hareket etmek uygun olacaktır.
 
Üst