5084 sayılı teşvik kanunu geri kalmış illerde gelir vergisi ve ssk primleri gibi bir kaç konuda teşvik veriyor. kanunu incelediğimde aklıma şu soru takılıyor. teşvikler il bazlı veriliyor. yani burada gerekçe ilin kalkınması. dolayısıyla bu illerde birkaçtane işyerim var ve toplamı 50. ama bunların dağılımı 30-10-5-5 diyelim. ayrıca hepsinide kanun çıktıktan sonra açtım. burada teşvikten yararlanacak personel sayısını hesaplarken 50sini niye alamıyoruz. kanun bu noktada salt işyeri bazlı dememiş. dolayısıyla bu illerde açılan irtibat büroları(yani vergi nosu sadece merkezde olan ve tek bir vergi no ve dairesinden takip edilen işyerlerinde) toplam personel sayısına bakılması gerekmiyormu. dediğim gibi kanun salt işyeri bazlı personel tanımı yapmamış .ama konuyla ilgili bazı uzmanların görüşü işyeri bazlı personel sayısının belirleneceğini belirterek kanunun uygulamasını daralttıklarını düşünüyorum. konu hakkında görüşü olanların-özellikle o il bazındaki işyerlerinin toplamında çalışan personelin hesaplanması gerektiği yönünde- bilgilerini paylaşmalarını rica ediyorum.