fonradar

5335 Sayılı Kanunun 30. Maddesi Hakkında

Üyelik
11 Eyl 2015
Mesajlar
5
Konum
sakarya
5335 sayılı Kanunun 30. maddesi , "Herhangi bir sosyal güvenlik kurumundan emeklilik veya yaşlılık aylığı alanların bu aylıkları kesilmeksizin; genel bütçeye dahil daireler, katma bütçeli idareler, döner sermayeler, fonlar, belediyeler, il özel idareleri, belediyeler ve il özel idareleri tarafından kurulan birlik ve işletmeler, sosyal güvenlik kurumlan, bütçeden yardım alan kuruluşlar ile özel kanunla kurulmuş diğer kamu kurum, kurul, üst kurul ve kuruluşları, kamu iktisadi teşebbüsleri ve bunların bağlı ortaklıkları ile müessese ve işletmelerinde ve sermayesinin % 50'sinden fazlası kamuya ait olan diğer ortaklıklarda herhangi bir kadro, pozisyon veya görevde çalıştırılmayacağı ve görev yapamayacağı hüküm altına alınmıştır."

Merhaba; %50 den fazlası kamuya ait A.Ş. de 2017-2022 yılları arası SGDP emekli çalıştırdık A.Ş. nin ve çalışanın bu yasadan haberi yoktu. SGK şimdi yazı göndererek 5335 sayılı Kanunun 30. maddesi kapsamında bu çalışanın burada çalıştığı döneme ait (60 ay) emekli aylığını geri iade istemektedir.

Burada mağdur olan çalışan ne yapmalıdır? Nasıl bir yol izlemedir? Yardımcı olabilir misiniz?
 
Bu arada SGK mahiyet kodumuz 2 ( iki ) ile başlamaktadır.
"Mahiyet kodu; yapılan işin özel veya kamu sektörüne ait daimi veya geçici olduğunu belirtmeye yönelik olup tek hane rakamdan ibarettir. ‘1’ rakamı kamu sektörüne ait devamlı işyerlerini, ‘2’ rakamı özel sektöre ait devamlı işyerlerini, ‘3’ rakamı kamu sektörüne ait geçici/mevsimlik işyerlerini, ‘4’ rakamı özel sektöre ait geçici/mevsimlik işyerlerini ifade eder."
 
Umarım mağdur olan çalışan için bir yol bulunur. Konunun uzmanları daha iyi bir cevap yazacaktır kesinlikle.
Bana göre bu durum işyeri ile çalışan arasında çözülecek veya yargıya taşınacak.

SGK kendi kusurunda dahi geriye dönük istiyor ödediği bedelleri. Tek farkı olayı farkettiği tarihten itibaren geriye dönük 5 yılı isteyebiliyor.
Bu rakamı belli bir sürede öderse çalışan, faiz işletmiyor. Yapabildiği bu.
 
1-%50 fazla ise bir kere 1 mahiyet kodu ile dosya tescili açılması gerekiyor
2-5335 kanun 30 maddesi istisna olan çalışanların emekliliği kesilmeden çalışabilir
Bu kişinin unvanı nedir a.s hangi kurum ? Belirtirseniz istisnalara giren meslek grubumu söyleyebilirim
 
1-%50 fazla ise bir kere 1 mahiyet kodu ile dosya tescili açılması gerekiyor
2-5335 kanun 30 maddesi istisna olan çalışanların emekliliği kesilmeden çalışabilir
Bu kişinin unvanı nedir a.s hangi kurum ? Belirtirseniz istisnalara giren meslek grubumu söyleyebilirim

Merhaba;
1- işletmemizin %50 den fazlası kamu kurumu fakat SGK tescili 2 mahiyet kodlu tescil etmiş. Bununla ilgili hak talep edebilir miyiz.
2 - Çalışanımız Şoför olarak görev yapmıştır, 5335 kanunun 30 maddesi kapsamında istisna kapsamına giren bir göreve sahip değildi.
 
1-1 kodu ile açılması gerekmektedir isyeei tescil birimine durumu izah eder bir dilekçe ile bildirin değişecek
2-soforun bir istisnasi maalesef yok
 
Önca çalışan ödeyecek, ancak malum bu olaya çalışan sebeb olmamıştır(tam değil ama benzer olayı yaşadım, işci e. maaşını kendisi kestirmemişti) Önceleri tescil işlem süreçleri nasıl yürütülüyordu tam hatırlamıyorum, yalnız çalışanın uğradığı bu zarara dair işveren kusuru var ise sonradan işverenliğin işciye ödemesi gerekebilir,(böyle olduğunda işverenliğin de ilgi görevli(ler) den tazmini sözkosusu olabilir) ) şayet sgk kusurlu ise (sn.Aquatim sgk nın kendi kusuru hk. beyanda bulunmuş, doğru olabilir ama yinede) sgk ya dava açılması gerekir! diye düşünüyorum.
 
Üst