5811 ve KDV

butterfly effect

Tanınmış Üye
5811 sayılı kanun, KDV için ne derecede af getiriyor.

Ben şöyle yorumladım.

Ödenecek KDV de fark çıkarsa ve bu indirim KDVnin fazla olmasından kaynaklanıyorsa, 5811'e girmez.
Ödenecek KDV'de fark çıkıyorsa ve bu fark oran hatasından kaynaklanıyorsa 5811'e girmez (% 18 lik makı %8 KDV'li beyan etmek),

Bu durumda 5811 KDV açısından sınırlı af getiriyor. Değil mi?

Ynt: 5811 ve KDV

Sanırım anlatmak istediğimi tam olarak izah edemedim. Başka bir açıdan sorayım.

1.000.-TL ödemişken incelememde KDV'nin 2.500.-TL olması gerektiği farkı bulundu. Ben de 5811 için 5.000.-TL bankaya yatırmıştım.

Aradaki 1.500 TL fark vergi affına girer mi?

5811 sayılı kanun, KDV için ne derecede af getiriyor.

Ben şöyle yorumladım.

Ödenecek KDV de fark çıkarsa ve bu indirim KDVnin fazla olmasından kaynaklanıyorsa, 5811'e girmez.
Ödenecek KDV'de fark çıkıyorsa ve bu fark oran hatasından kaynaklanıyorsa 5811'e girmez (% 18 lik makı %8 KDV'li beyan etmek),

Bu durumda 5811 KDV açısından sınırlı af getiriyor. Değil mi?

Merhaba,

5) Birinci ve ikinci fıkralar kapsamında bildirilen veya beyan edilen varlıklar nedeniyle 1/1/2008 tarihinden önceki dönemlere ilişkin hiçbir suretle vergi incelemesi ve vergi tarhiyatı yapılmaz. Ancak, diğer nedenlerle bu Kanunun yürürlüğe girdiği tarihten sonra başlayan 1/1/2008 tarihinden önceki dönemlere ilişkin vergi incelemeleri sonucu gelir, kurumlar ve katma değer vergisi yönünden tespit edilen matrah farkından, bu Kanun kapsamında beyan edilen tutarlar mahsup edilerek tarhiyat yapılır.

Benimde anladığım Senin aracı kuruma yatırmış olduğun tutar tarhiyat yapılan tutardan fazla ise ödeme çıkmayacak ve tutardan mahsup edilecektir.

Yani bu KDV'nin oran farkıda olsa, bu tutardan ilk önce mahsup esas olduğunu anlıyorum.

Ama matrah farkı diyor kanun.

Tebliğde ise ödeme farkı ve matrah farkı kavramları var.

Ödeme farkı barışa girmez diyor.

O zaman KDV ödeme farkı matrah farkı mıdır? Ödeme farkı mıdır?

Arkadaşlar 5811 den fayfalanırken bu hususa dikkat ediniz.

Gerçi başlık pek dikkat çekmedi ama....

Bu arada 17 Ocak'ta Güreli YMM'nin Lütfü Kırdar'da bu konuyla ve transfer fiyatlaması ile ilgili semineri var. İyi olacak. Beleş hemde.

butterfly effect ' Alıntı:
Ama matrah farkı diyor kanun.

Tebliğde ise ödeme farkı ve matrah farkı kavramları var.

Ödeme farkı barışa girmez diyor.

O zaman KDV ödeme farkı matrah farkı mıdır? Ödeme farkı mıdır?

Arkadaşlar 5811 den fayfalanırken bu hususa dikkat ediniz.

Gerçi başlık pek dikkat çekmedi ama....

Bu arada 17 Ocak'ta Güreli YMM'nin Lütfü Kırdar'da bu konuyla ve transfer fiyatlaması ile ilgili semineri var. İyi olacak. Beleş hemde.

Merhaba,

Ödeme farkı kısmını göremedim Üstad... Tebliğde nerede yazıyo

5.5. Vergi farkları ve diğer vergiler

Kanun kapsamında bildirim veya beyan dışındaki herhangi bir nedenle, Kanunun yürürlüğe girdiği tarihten sonra 1/1/2008 tarihinden önceki dönemlere ilişkin olarak vergi incelemesi yapılması halinde matrah farkından mahsup uygulaması, gelir, kurumlar ve katma değer vergisi yönünden tespit edilen matrah farklarıyla sınırlıdır.

Dolayısıyla, mükelleflerin gelir, kurumlar ve katma değer vergisine ilişkin vergi farkları ve haksız iadeden kaynaklanan tarhiyatlar ile bu vergiler dışındaki diğer vergilere yönelik yapılacak inceleme ve tarhiyatlar bu kapsamda değerlendirilmeyecektir.