fonradar

6111 İşveren Teşviki, Ortalama İşçi Hesabı?

stajyeradayi

Katkı Sunan Üye
Üyelik
17 Mar 2010
Mesajlar
849
Konum
Türkiye
Arkadaşlar herkese merhaba, sistem işçinin teşvikten yararlanıp yararlanmadığını kontrol etmemize izin veriyor.
-Peki ortalama hesabını sistem kendisi yapıyor mu?
-Yoksa biz kendimiz mi yapıyoruz?
-Birde teşvik süresi bittiğinde sistem uyarı veriyor mu yoksa tamamen bizim kontrolümüzde mi?
-Birde bir işçi normal sigortalı diyelim, ikinci işçi teşvikten faydalanır mı?
-Çok soru sordum şimdiden teşekkürler...
 
Ortalama hesabını sistem yapmıyor. Siz kendiniz her ay bunun kontrolünü kendiniz yapacaksınız.
Sistem teşvik süresi bitti diye uyarı vermiyor.
1 İşçiniz diyelim ki Ekim ayında işe girdi ve sistem teşvikten yararlanmasına izin veriyor. Bu durumda son altı ayı yani Eylül, Ağustos, Temmuz, Haziran, Mayıs, Nisan aylarında toplam çalışan sayısını bulup 6 ile bölersiniz. Bulduğunuz rakam örnek veriyorum 1,17 ise ortalama işçi sayısı 1 olur, Ekim ayında teşvikli işçiniz 2. işçi olarak yararlanır. Bulduğunuz rakam 1,66 ise ortalama sayı tama tamamlanır ve ortalama sayı 2 olur. Bu durumda Ekim ayında teşvikli işçi dahil toplam 3 işçi var ise teşvikten 3. işçi olarak yararlandırabilirsiniz. Takip eden aylarda da 3 işçiden aşağı düşmediği sürece teşvikten yararlandırırsınız, işçi çıkışı olur toplam çalışan sayısı 1 veya 2 işçiye düşerse yararlandırmazsınız. Her ay bunun takipini kendiniz yapacaksınız.
 
3 işçi var diyelim ikisi çıktı kalan bir işçi teşvikten yararlanmaya devam eder mi? Bir soru daha ilave edeyim izninizle örneğin yeni açılan bir ssk dosyasının ilk personeli teşvikten yararlanabilirmi?
 
Son düzenleme:
Sistemin izin verdiği süre kadar ortalama sayı sıkıntısı olmadan yararlanır.
Her ay toplam çalışan sayısı ile teşvikten yararlanacak işçinin ortalama sayısını mukayese etmeniz gerekmektedir. Toplam çalışan sayısı, teşvikten yararlanacak işçinin en az çalışması gereken kişi sayısının altına düşerse yararlandırmazsınız.
 
Çok bilinmeyenli denklem gibi. Ben anladığımı söyleyim. Birkere teşviği hakeden işçiyi ortalamanın durumu sonradan işçiyi ilgilendirmiyor. Yeni girenler için ortalamaya bakıyoruz. Doğrumudur?
 
Sanırım anlamışsınız. Bir de şöyle anlatmaya çalışıyım:

İlk işe girdiği ay bir kereye mahsus ortalama işçi sayısını tespit ediyorsunuz. Ortalama işçi sayısına ilave bir işçi olması lazım teşvikten yararlanması için. Ortalama sayıya ilave demek ortalama sayı örneğin 2 ise ortalama sayıya ilave işçi olması için teşvikli işçi dahil en az toplam 3 kişinin çalışıyor olması anlamına geliyor. Yani ilerleyen aylarda teşvikli işçi dahil toplam çalışan sayısı en az 3 olursa 6111 teşviğinden yararlandırırsınız. Toplam çalışan sayısı 3 ten aşağı düşerse yararlandıramazsınız.

Ortalama sayı ve teşvikli işçinin teşvikten yararlanması için gereken en az çalışan sayısı bir kereye mahsus bulunuyor ve bir daha değişmiyor. Ama işçi giriş çıkışları sebebiyle toplam çalışan sayısı her ay değişebiliyor. Artıp azalabiliyor. Her ay toplam çalışan sayısıyla teşvikten yararlanılması için gereken en az çalışan sayısını mukayese edeceksiniz. Buna göre her ay teşvikten yararlandırıp yararlandırmayacağınızın kararını vereceksiniz.
 
4.ayda 2 bayan isci tesvikli giris yaptik, halen devam ediyorlar. bu ay ilave olarak 1 bayan daha giris yapacagız, toplam 3 bayan olacak yani. 3 ünüde yararlandirabilir miyiz teşvikten?
 
Sa iyi çalışmalar dilerim . Benim kafama takılan işin başka bir boyutu. Bildirgedeki kişi sayısı mı baz alınmalı yoksa aktif çalışan sayısı mı sonuç olarak bildirgede o dönem içerisinde işten ayrılanlarda bulunuyor. Kafam karıştı bilen bir arkadaş var ise yardımcı olabilir mi acaba ? Şimdiden teşekkür ederim .
 
Aylık bildirgelerdeki tüm kişi sayıları dikkate alınacak. Emekli olsun hatta hiç çalışması olmasın 0 gün olsun yinede hesaba katılıyor.
 
Aynı ay çıkış/giriş yapılmasından dolayı 2 ayrı satırda gösterilen aynı kişi bir olarak değerlendirilmesi hariç aynı işv no altında çalışan tüm çalışanlar.
 

Benzer konular

Üst