personel maaş programı

6111 Sayılı Kanuna Göre İşveren Prim Teşviki

Arkadaşlar 6111 sayılı kanunda bahsedilen işveren hissesi sigorta prim teşviki Mart ayında yürürlüğe girmiş olmasına rağmen ve Mart ayı bildirgeleri verilmeye başlanmasına rağmen bu konuda genelge,açıklama vb.yayınlanmadı.
Bu konuda bilgisi olan varsa paylaşmasını rica ederim.

Ynt: 6111 Sayılı Kanuna Göre İşveren Prim Teşviki

Merhaba Arkadaşlar,

Bende 6111 sayılı yasadaki işveren prim teşviki için bekliyorum. Bir mükellefimize yeni sgk dosyası açtık ve 32 yaşında bir bayan arkadaşın sgk girişini 5 nisan olarak yaptık.

Eğer 6111 deki teşvikle ilgili olarak e-bildirge onaylanana kadar genelge çıkmaz ise bu kişi için %5lik teşvikten yararlanabilir miyiz? Bildiğim kadarıyla %5 lik işveren prim teşviki için sgk ya müracaat etmemize gerek yoktu,eğer işyerinin borcu yoksa e-bildirgede 5510 sayılı yasayı seçerek sgk primlerini indirimli olarak tahakkuk ettirebiliyorduk.

Bilgi paylaşacak arkadaşlarıma şimdiden çok teşekkür eder, iyi çalışmalar dilerim.

arkadaşlar bu teşvik aile hekimliği sağlık merkezlerinde çalıştırılacak sekreter, temizlik görevlisi kısacası 4a lı sigortalılar içinde geçerli değil mii?? hani sadece işletmelere ve şirketlere ait özel bir uygulama değil. yanlış bilmiyorum değil mi?

MADDE 74- 4447 sayılı Kanunun geçici 7 nci maddesinin ikinci fıkrasının ikinci cümlesi ve aynı maddenin beşinci fıkrası ile geçici 9 uncu maddesinin ikinci fıkrasının ikinci cümlesi ve aynı maddenin beşinci fıkrası yürürlükten kaldırılmış ve Kanuna aşağıdaki geçici madde eklenmiştir.
?GEÇİCİ MADDE 10- 31/12/2015 tarihine kadar işe alınan her bir sigortalı için geçerli olmak üzere, bu maddenin yürürlük tarihinden itibaren özel sektör işverenlerince işe alınan ve fiilen çalıştırılanların; işe alındıkları tarihten önceki altı aya ilişkin Sosyal Güvenlik Kurumuna verilen prim ve hizmet belgelerinde kayıtlı sigortalılar dışında olmaları, aynı döneme ilişkin işe alındıkları işyerinden bildirilen prim ve hizmet belgelerindeki sigortalı sayısının ortalamasına ilave olmaları ve bu maddede belirtilen diğer koşulları da sağlamak kaydıyla, 5510 sayılı Kanunun 81 inci maddesinde sayılan ve 82 nci maddesi uyarınca belirlenen prime esas kazançları üzerinden hesaplanan sigorta primlerinin işveren hisselerine ait tutarı, işe alındıkları tarihten itibaren İşsizlik Sigortası Fonundan karşılanır.

Alıntıdır

II.Teşvikten Yararlanmanın Koşulları

A- Teşvikten Hangi İşyerleri Yararlanabilir?

Maddeye göre, özel sektör işverenleri bu teşvik hükümlerinden yararlanır. Diğer bir ifade ile kamu sektörü teşvik kapsamında değildir. Genel bütçeye dahil daireler, katma bütçeli idareler, döner sermayeler, fonlar, belediyeler, il özel idareleri, belediyeler ve il özel idareleri tarafından kurulan birlik ve işletmeler, sosyal güvenlik kurumları, bütçeden yardım alan kuruluşlar ile özel kanunla kurulmuş diğer kamu kurum, kurul, üst kurul ve kuruluşları, kamu iktisadi teşebbüsleri ve bunların bağlı ortaklıkları ile müessese ve işletmelerinde ve sermayesinin % 50''''sinden fazlası kamuya ait olan diğer ortaklıklar, Kamu İhale Kanunu ve bu Kanundan istisna olan alımlar ile uluslararası anlaşma hükümlerine istinaden yapılan hizmet alımları ve yapım işlerini yürüten işyerleri sigorta prim teşvikinden yararlanamayacaklardır.

sayın turkasia teşekkür ederim...

işçiyi işkurdan talep etmemiz gereklimi yoksa işçi kayıtlı olmuş başvuruyor bizde işe aıyruz bu şekilde olurmu?

serhat durmus ' Alıntı:
işçiyi işkurdan talep etmemiz gereklimi yoksa işçi kayıtlı olmuş başvuruyor bizde işe aıyruz bu şekilde olurmu?

her ikisi de olur. önemli olan işçinin işkura kayıtlı olmasıdır

işçinin işkur'a kayıtlı olmasından kasıt nedir?
örneğin son 6 aydır çalışmayan son işyerinden istifa etmiş bir kişi
bu teşvik kapsamında değilmidir?

Arkadaşlar Merhaba,

Pazartesi günü Küçükçekmece SGKya gittim,işveren servisinden bir yetkiliye 6111 sayılı kanun kapsamında yeni teşvikten nasıl yararlanacağız diye sorduğumda her yeni kanun vb.. yayınlandığında aldığımız cevabı almış oldum. Bilmiyoruz,genelge daha çıkmadı. Peki; bu mesleki yeterlilik belgesi'nden kasıt nedir?Teşvikten yararlanmak için bu belgeyi SGKya mı vermemiz gerekiyor şeklindeki soruma da o bizimle alakalı değil İşkur'la ilgili birşey gidip oraya soracaksınız dedi. İşte memurumuzun hali ve işte bizim her yeni kanun vb.nde birşeyler öğrenebilmek için yırtınan halimiz.

Aranızda İşkur'a bu yeni teşvikteki mesleki yeterlilik belgesi hakkında görüş soran var mı? uygulama nasıl olacak bilen var mı?

Mesleki yeterlilik belgesi hakkında "Yetkili Kurumlar"

"Mesleki Yeterlilik Kurumu (MYK) 07.10.2006 tarih ve 26312 sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren 5544 sayılı Kanun ile kurulmuştur. MYK? nın amacı; Avrupa Birliği (AB) ile uyumlu Ulusal Mesleki Yeterlilik Sistemini (UMYS) kurmak ve işletmektir.

Ulusal Yeterlilik Sisteminin kurulması ve işletilmesi aşamalı olarak gerçekleştirilecek bir süreçtir. Bu süreçte MYK öncelikli olarak meslek standartlarını belirlemekte sonrasında ise meslek standartlarını temel alan yeterlilikler geliştirilerek bu yeterliliklere göre sınav ve belgelendirme yapılmaktadır. Bahsi geçen görevler bizzat MYK tarafından değil görevlendirdiği kurum ve kuruluşlar vasıtasıyla gerçekleştirilmektedir. Mesleklere ilişkin standart ve yeterlilik belirleme çalışmaları sektör ihtiyaçları dikkate alınarak MYK tarafından kademeli olarak başlatılmış olup, tespit edilen standartlar ve yeterlilikler Kurumumuzun internet sitesinde kamuoyunun görüşlerine sunulmuştur.
Ulusal Yeterlilik Sisteminin diğer bileşeni olan sınav ve belgelendirme süreci ise belirlenen ulusal yeterliliklerde akredite olmuş ve MYK tarafından yetkilendirilmiş kurum kuruluşlarca yürütülmektedir. Belgelendirme için gerekli tüm işlemler ilgili yetkilendirilmiş kuruluş tarafından yürütülmektedir. Yetkilendirilmiş kurumun yapacağı sınav ve değerlendirme sonucunda belgelendirilmesi uygun olan kişilere Ulusal Yeterlilik Çerçevesinde (UYÇ) durumlarına uygun MYK belgeleri verilmekte, yeterlilik belgesi almak için gereken şartlar ise her meslek standardı için geliştirilen yeterliliklerle belirlenmektedir. Buna göre MYK belgeleri almak isteyen adaylar belge almak istediği yeterlilikte yetkilendirilmiş kurum ve kuruluşlardan birine başvurmaktadır. Bireylere yönelik her türlü bilgilendirme söz konusu kuruluşlar tarafından yapılacaktır.
Bilgi edinme talebinizde belirttiğiniz 6111 sayılı torba yasada belirtilen Mesleki Yeterlik Belgesi sahipleri için 48 ay teşvik uygulaması konulu belge şu an yalnızca Plastik Kaynakçısı yeterliliği için verilebilmektedir. Söz konusu yeterlilikte belgelendirme yapmak üzere İstanbul Uygulamalı Gaz ve Enerji Teknolojileri Araştırma Mühendislik Sanayi Ticaret A.Ş (UGETAM) ile BelgeTürk Uluslararası Belgelendirme ve Gözetim Hizmetleri Limited Şirketi (BELGETÜRK) yetkilendirilmiştir. Kayseri veya yakın illerde Plastik Kaynakçılığı Mesleki Yeterlilik Belgesi verilmek üzere sınav uygulaması yapılıp yapılmadığı hakkında yukarıda adları geçen yetkilendirilmiş Sınav ve Belgelendirme Kuruluşlarından bilgi alabilirsiniz.
Konu ile ilgili gelişmeler Kurumumuzun web sitesinden (www.myk.gov.tr) takip edilebilir."
Bilgilerinize sunar, iyi günler dileriz.?
T.C.MESLEKİ YETERLİLİK KURUMU
Bilgi Edinme Birimi

herkese merhaba,

teşvikle ilgili olarak e-bildirge ekranından personelin teşvik kanunundan yararlanması için gerekli kaydı tamamladım. son 6 ayda çalışmadığı için ve işkura kayıtlı olduğu için 30 ay teşvik verdi ve bu şekilde kayıt altına aldım.

daha sonra tahakkuk ekranına geçerek sırf bu kişi için e-bildirge oluşturduğumda 6111 sayılı kanunu seçmeme izin verdi(kayıt yapılmayan kişiye kanun numarası için izin vermiyor) ve indirimi otomatik olarak hesapladı.

anladığım kadarıyla süreç şu şekilde işleyecek:

- önce e-bildirge ekranından kişinin teşvik için kaydı yapılacak ve barkodlu çıktı alınacak.
- kişinin kanun numarası xml dosyasını atarken teşvikten faydalanıyor ise 6111 diğer ise 5510 seçilecek.
- tahakkuk bu şekilde yapılarak iki ayrı tahakkuk fişi(5510 ve 6111) alınarak işlem tamamlanmış olacak.

fakat kafama takılan bir şey var. mesleki eğitim veren orta öğretim veya yüksek öğretim mezunu ise teşvikten yararlanacak kişi; 24 yerine 36 ay teşvikten yararlanacak. ben kaydını yaptığım kişi için buna uygun değildir dediğim için 24+6 ay teşvik verdi fakat kaydı yaptığımda" bir ay içerisinde öğrenim belgesini barkodlu çıktı ile beraber ilgili sgk müdürlüğüne vermeniz gerekiyor" şeklinde bir uyarı verdi. bu kişi zaten mesleki okul mezunu değil ise yine de barkodlu kağıdı sgk'ya götürmek gerekiyor mu?

bir de bildiğim kadarı ile halen genelge çıkmadı. genelge çıkmadan bu işlemi yapmadan teşvikten yararlandırmanın bir sakıncası olur mu?

merhaba ;
bu teşviklerle ilgili olarak birde http://www.beceri10.org.tr/ sitesini inceleyin isterseniz işkur un istihdam projesiyle ilgili , ayrıca bilgi almak için işkur müdürlüklerini ziyaret ederseniz bilgilendiriyorlar sizi.

iyiçalışmalar