fonradar

6111 Teşvik-4447 Geçici 10.Madde

Üyelik
23 Ağu 2007
Mesajlar
99
Konum
SAMSUN
1 işçi çalıştırmakta iken 10.09.2012 tarihinde işçim işten ayrıldı.
ve 01.02.2013 tarihinde yeni işçi işe aldım işçinin şartları tutuyor ancak ortalama işçi sayısı maalesef tutmuyor ve işçimiz teşvikten yararlanamıyor.

Burada sormak istediğim başka bir husus var...Diyelim ki biz 25 Mart tarihi itibariyle işyerine yeni bir işçi daha almış olsak ( fakat bu işçi 29 yaş üzerinde teşvikten yararlanma hakkı olamayan birisi olsa ) daha önceden ortalama sayısı tutmayan işçimiz teşvikten yararlanma hakkını tekrar elde edebilir mi?
Sonuç itibariyle bizim firmamızın çalışan sayısı yeni alınan işçiyle 2 olmuş oluyor ve Mart ve sonrasındaki aylarda ortalama işçi sayısı olan 1 in üstünde olmuş oluyor.Cevabınız için şimdiden teşekkür ederim.
 
işçi ortalaması hesaplanırken: geriye dönük son altı ayda çalışan işçi sayılarının toplamının çalışılan ay sayısına bölünmesi suretiyle bulunur.
sizin örneğinize göre hareket edersek: ağustos/2012 de: 1 işçi eylül/2012 de : 1 işçi ekim-kasım-aralık/2012-ocak/2013 aylarında işçi çalışmadı ise ;
buna göre toplam işçi sayısı: 2/ çalışılan ay sayısı(2) = 1 işçi
sizin 01.02.2013 de aldığınız işçi 2. işçi olmak zorundadir. şubat/2013 ayında faydalanamadığınız teşvikten mart 2013 ayında işe almış olduğunuz teşviksiz işçiden dolayı mart/2013 ayından itibaren diğer işçi işten çıkmadığı sürece ne zamana kadar teşvik süresi uygulanacaksa o zamana kadar teşvikten faydalanabilirsiniz...
 
01/09/2013 tarihinde yeni açılan bir işyerinde, 1/9/2013 ve 10/9/2013 olmak üzere 2 sigortalı 6111 sayılı kanunun geçici 10. maddesinden 30 ay süreyle faydalanmak üzere işe başlamışlardır.

Şimdi ise 1/9/2013 tarihinde işe aldığımız işçimiz 30/9/2013 de işten ayrıldı.

Sorum: 10/9/2013 de alınan işçimiz teşvikten faydalanmaya devam edermi.
 
teşvikten yararlanan işçi için tekrar yaranlanma gibi bir durum yoktur. sisteme girdiğinizdede size uyarı verecektir.
 
Olaya işyeri olarak değil şahıs olarak bakılıyor.Yani bir kişi bir işyerinde bu teşvikten yararlanmışsa ve işten çıkmışsa tekrar giriş olduğunda bir daha başka hiçbir işyerinde teşvikten yararlanamaz.İsterse aynı işverenin aynu işyeri veya başka bir işyeri olsun.
 
Herkese merhabalar...
Şöyle bir husus var.
Aynı şirketin birden fazla şubesi ve imalat yeri bulunmaktadır. Söz konusu teşvik için ortalama personel hesabı ve teşvikten yararlanma koşulları şubelere göre ayrı ayrı hesaplanıp uygulanacaktır. Yaptığımız işlem doğrumudur. Görüşlerinizi bekliyorum.. Teşekkürler.
 
Herkese merhabalar...
Şöyle bir husus var.
Aynı şirketin birden fazla şubesi ve imalat yeri bulunmaktadır. Söz konusu teşvik için ortalama personel hesabı ve teşvikten yararlanma koşulları şubelere göre ayrı ayrı hesaplanıp uygulanacaktır. Yaptığımız işlem doğrumudur. Görüşlerinizi bekliyorum.. Teşekkürler.

Teşvik dosya bazında uygulanıyor.Yani her dosya için ayrı ayrı hesaplanmalıdır.Aynı işverenin tüm işyerlerine genel olarak bakılıp değerlendirme yapılmaz.Yaptığınız uygulama doğrudur.
 
iyi çalışmalar arkadaşlar,
sanırım ben bu teşvikten yararlanırken 2013-temmuz ve eylül ayında ortalama hesabını yanlış yaptım yeni fark ettim geriye dönük zaten işlem yapılmaz ama sgk bunu her ay kontrol etmiyor mu acaba kaç aydır hiç bir ceza yada uyarı gelmedi. ayrıca skg fark ettiğinde hatayı direk ceza mı kesiyor yoksa düzeltme yazışımı gönderiyor lütfen yardımcı olurmusunuz
 
SGK sürekli kontrol yapmıyor.Bizde bir keresinde yanlış yapmışız ortalama hesabını 1 yıl sonra geldi tebliğ.Sizede ileride tespit edildiğinde tebliğ gelecek.İlgili dönemlerle ilgili iptal ve ek bildirge vermeniz istenecek.Yanlış hatırlamıyorsam ceza çıkmıyordu.Sadece indirim yaptığınız tutarları geri alıyorlar.Birde gecikme zammı uygulanıyor.
 
bir işçi çalışıyordu...çıkış oldu...6 ay işçi çalıştırılmaz ise 0rtalama sıfır olur değilmi ?
 
Evet.İşçinin işe girdiği tarihten itibaren önceki aydan başlamak üzere altı ay dikkate alınır.
 
Sistem 3 gündür çalışmıyor arkadaşlar.Sizde durum nedir.Problem benim tarayıcımda mı bilgi verirmisiniz.
 
Evet, bende bugün giremedim, explorer ve cromdan denedim yine de olmadı.
 
Arkadaşlar sorularımı sıralasam :( acemilere yardım ederseniz sevinirim ;
1- işyerini yeni açıyoruz bu nedenle yeni sigorta dosyası var. Bu durumda son 6 aylık ortalamaya göre alınacağı için 6 ay işyerinin beklemesi mi lazım ? yoksa 2. olarak alınan işçi direk teşvikten yararlanabilecek mi ?
2- mesela işçiyi teşvikten yararlandıracağız. O zaman sgk da 6111 sayılı kanun sekmesinin açılması için önceden sgk ya o işçi için dilekçe mi veriyoruz ? dilekçenin ekinde neler yer alıyor ?
3- Kanunda mesleki yeterlilik blegesi sahipleri işkurdan kurs görenler gibi bir sürü ayrım var. hiç bir belgeye sahip değilse erkek 18--29 yaş arası kadın 18inden büyük ise 24 ay mı yararlanıyor ? mesleki yeterliliği varsa mesela meslek l,isesi mezunu ise 48 ay yararlanması için sgk ya nasıl bildiriyoruz bunu ?
4- ilk yıl %100 sonra 80-60-40 olarak teşvik gidiyor . Doğru mudur ?
5-Örneğin teşviksiz 1 işçi çıktı başkasını almadık ortalama bozuldu hala teşvikli çalışan işçinin teşviği kalkıyor mu ozaman ?
İnanın yeni belgemi aldığım için kafam allak bullak yardımıc olursanız çok sevinirim.
İyi çalışamalar.
 
Bildiğim kadarıyla cevap vermeye çalışayım Canan hanım.

1-İşyeri yeni açılan bir işyeri olduğundan dolayı ortalama şartı aranmaz.İşyerine girişi olan tüm işçiler eğer ortalama haricindeki diğer şartları sağlıyorsa teşvikten yararlanır.6 ay beklemenize gerek yok.Tüm işçiler yararlanabilir diğer gerekli şartlar sağlanıyorsa.
2-İşçilerin teşvikten yararlanması için dilekçe vermenize gerek yok.SGK'dan işyeri için aldığınız bir şifre olacak.O şifre ile e-bildirge menüsüne giriş yapın.Orada "4447/Geç.10.md. Sigortalı Giriş." diye bir menü var.Oraya tıklayarak teşvik sistemine giriş yapmanız ve teşvikten yararlanacak işçilere sistemden onay vermeniz gerekiyor.Sistem işçinin yararlanıp yararlanamayacağını ve ayrıca eğer yararlanırsa kaç ay yararlanabileceğini kontrol edip size bildiriyor.Sizde ona göre onay veriyorsunuz.
3-Dediğiniz gibi hiç belgesi yoksa 24 ay yararlanabiliyorlar.Erkekler 29 yaşını geçtiyse hiç belgesi yoksa yararlanamıyor.Eğer belgeleri falan varsa yararlanma süreleri artıyor.O işlemide yine 2. maddede bahsettiğim bölümden yapacaksınız.Eğer belgeleri varsa oradan seçiyorsunuz sistem ona göre arttırıyor teşvik süresini.
4-Bu teşvikle ilgili olarak öyle birşey hiç duymadım.Başka birşey ile karıştırıyorsunuz sanırım.
5-İlk işe giren işçiler için ortalama şartı aranmayacağından dolayı ne kadar işçi çıkarsa çıksın diğerleri yararlanmaya devam eder.Çünkü ortalama şartı yok.Ancak daha sonra giren işçiler olacak.O ilk girenlerden bahsetmiyorum sonraki aylarda girenleri söylüyorum.Sonraki aylarda girenler için ortalama şartı aranacak.Onları ayrıca değerlendirmek gerekiyor.Ortalamanın altına düşen aylarda yararlanamaz sonradan giren işçiler.Ancak ilk girenlerde öyle bir durum yok.

Neler yaşadığınızı tahmin ediyorum Canan hanım.Umarım yardımcı olabilmişizdir.Aklınıza takılan başka şeyler olursa yine sorabilirsiniz.
 

Benzer konular

Üst