6331 Ertelendi mi ?

stajer34

Katkı Sunan Üye
Üyelik
7 Eyl 2009
Mesajlar
304
Konum
İSTANBUL
arkadaşlar iyi günler 6331 ertelendi diye internette yazılar var doğruluk blgisi nedir? mükelleflere risk analizi yaptırmalarını söylüyorum ama herkes ertelenir diye oralı olmuyor son durum nedir acaba?
 
İş güvenliği uzmanı - İşyeri hekimi hizmeti alma konusunda ertelemeden bahsedilmektedir. Risk analizi, çalışanlara iş güvenlik eğitimlerinin aldırılması acil durum eylem planları Ocak 2013 den itibaren tüm işyerleri için yapılması gerekmektedir
 
İş güvenliği uzmanı - İşyeri hekimi hizmeti alma konusunda ertelemeden bahsedilmektedir. Risk analizi, çalışanlara iş güvenlik eğitimlerinin aldırılması acil durum eylem planları Ocak 2013 den itibaren tüm işyerleri için yapılması gerekmektedir

peki şu anda yaptırsak geriye dönük ceza keserler mi daha sonra ??
 
arkadaşlar ist.da az tehlkeli iş yerleri çin 530, 590 tl fiyat aldım sizce nasıl rakamlar?
 
Risk Değerlendirmesi İçin Erteleme Yok, Analiz Yaptırmayanlara Ceza Kapıda

BURSA - Birlik İş Güvenliği Enerji İşçi ve Çevre Sağlığı Eğitim Araştırma Derneği (BİR-DER) Başkanı Abdullah Bozkır, son günlerde 6331 Sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu'nun bazı maddelerinin uygulamasının ertelendiği yönündeki haberlerin yanlış anlaşıldığını söyledi. Bozkır, ertelemenin iş yerleri ve apartman risk analizi yaptırma sorumluluğunu kaldırmadığını kaydetti.

Bozkır, Haziran ayı itibarı ile risk analizi yapmayan bir işverenin denetime girdiğinde 27 bin 400 TL ceza ödemek zorunda kalacağını, ikaz ve sağlık işaretleri, kişisel koruyucu donanımların olmaması durumunda bu cezanın 50 bin liraya kadar çıktığına dikkat çekti.

Kanunun erteleneceği hakkında haberlerin işverenlerce yanlış anlaşıldığını belirten Bozkır, bazı yanlış anlaşma ve yorumların halkın kafasını karıştırdığını öne sürdü. Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde görüşülmesi beklenilen ertelemenin iş güvenliği uzmanı ve iş yeri hekimi sözleşmelerini kapsadığını anlatan Bozkır, kademeli geçişte bir ve iki yıllık ertelemenin gündeme geldiğini söyledi.

İş güvenliği uzmanı ve iş yeri hekimi sözleşmeleri konusunda 50 ve daha fazla çalışanı olan tüm iş yerleri için 30 Aralık 2012‘de, 50 kişiden az çalışanı olan tehlikeli ve çok tehlikeli sınıfta yer alan iş yerlerinde ise 30 Haziran 2013′te, 50 kişiden az çalışanı olan ve az tehlikeli sınıfta yer alan iş yerleri ile tüm kamu iş yerleri için 30 Haziran 2014′te sözleşmelerin başlaması gerektiğine vurgu yapan Bozkır, erteleme ile birlikte 50 kişiden az çalışanı olan tehlikeli ve çok tehlikeli sınıfta yer alan iş yerlerinde sözleşme hükümlerinin 30 Haziran 2013′ten 30 Haziran 2014'e, 50 kişiden az çalışanı olan ve az tehlikeli sınıfta yer alan iş yerleri ile tüm kamu iş yerleri 30 Haziran 2014′ten 30 Haziran 2016'ya ertelenmesi gündemde olduğunu kaydetti.

ERTELEME APARTMAN VE İŞ YERİ RİSK ANALİZİNİ KAPSAMIYOR

İş yerleri ve apartman risk analizi yaptırma sorumluluğunun 31 Aralık 2012 'ye kadar yapılmış olması gerektiğini anlatan Bozkır, "Yanlış yorumlar ve haberler sebebiyle birçok işveren ağır cezalarla karşı karşıya kalacak ve mağdur olacaklar. Kesinlikle işveren iş yerinde ki riskleri bilmek, çalışanlara bildirmek ve risk analizi doğrultusunda tedbir almak eksiklikleri gidermek zorundadır. İş yeri risk analizi yaptırma yükümlülüğünüzü yerine getirmeniz hakkında erteleme söz konusu değildir. 6331 Sayılı Kanun'a göre işverenler en az bir kişi bile çalıştırsalar tehlike sınıfına bakılmaksızın iş yerinde oluşabilecek kaza ve meslek hastalıklarının olma ihtimali ve olduktan sonraki tahribatını bilmek ve buna karşı gerekli önlemleri almak zorundalar. Aksi takdirde risk analizi yapmadan işletmedeki tehlikeleri bilmeden faaliyette bulunmak suçtur. Haziran ayı itibarı ile risk analizi yapmayan bir işveren denetime girerse 27 bin 400 TL ceza ödemek zorunda kalacak. Ayrıca ikaz ve sağlık işaretleri, kişisel koruyucu donanımların olmaması bu cezanın 50 bin liraya kadar çıkmasına sebep olacak. Bunları göz önünde bulundurursak her zaman 'önlemek ödemekten ucuzdur' uyarısında bulunuyoruz." dedi.

Kaynak: Cihan Haber Ajansı
 
Katılıyorum
Teşekkür ederiz.
EK:
Sn.Resul Kurt bey de benzer şekilde bu konulara değinmiş(22.06.2013 yazısında)

"Üstelik kamuoyunda sanki tüm yasa ertelenmiş gibi haberler yer alıyor.Aslında bu doğru değil.İş sağlığı ve güvenliği kanunu ile işverenlere bazı yükümlülükler getiren hekim ve iş güvenliği uzmanı çalıştırma zorunluluğu gibi istihdam yükümlülükleri ertelenecek.

6331 sayılı iş sağlığı ve güvenliği kanunu ilediğer mevzuat çerçevesinde işverenlere getirilen;

-risk değerlendirmesi yapmak veya yaptırmak

-acil durum planı yapmak

-çalışanlara iş sağlığı ve güvenliği eğitimlerinin verilmesi

-tehlikeli ve çok tehlikeli işlerde çalışanlara mesleki eğitim verilmesi

-ilk yardım eğitimleri ve sertifikaları

-yangın eğitimleri ve sertifikaları

-50 ve daha fazla çalışanı olan işyerlerinde iş sağlığı ve güvenliği kurulu kurulması

-çalışan temsilcisi atanması/seçilmesi

-iş güvenliği malzemelerinin temini ve kullandırılması

-onaylı defter tutmak

-kazan,basınçlı kaplar,elektrikli aletler,jeneratör kontrol ve belgelendirmeleri yapılması

-ortam ölçümlerinin yaptırılması

gibi yükümlülükler devam ediyor."
 
Arkadaşlar iş güvenliği uzmanı ve işyeri hekimi çalıştırma zorunluluğu ertelendi mi? 1 Temmuz itibariyle cezalı duruma düşeceğiz ama ortada ertelenecekten başka bir bilgi bulamıyorum...
 
şu an "ERTE" aşamasında ama hünüz "LEN"medi.. durum tam olarak bu şu an için..
 
01.07.2013 tarihi ile ilgili bir erteleme oldumu arkadaşlar?
Ben göremedim.Hangi resmi gazetede yer aldı bu?
 
Erteleme yok henüz arkadaşlar.
Halen meclisteymiş?(İ.S.G.U. söylediğine göre)
 
Bildiğim;torba kanun olarak ifade edilen sözkonusu taslağın içinde(M.42)yer alan bu durum, henüz kabül edilip yayımlanmadı.
Yürürlüğü paylaşalım
 
Arkadaşlar,

İlgili Konu; Torba Kanun ile şu an Cumhurbaşkanı'nın onayında, akabinde 15-20 gün içinde resmi gazetede yayımlanması bekleniyor.
 
Üst