657 kapsamında çalışana ödenen ücret

halilcan-28

Katkı Sunan Üye
Üyelik
14 Haz 2005
Mesajlar
325
Dostlar Merhaba,

sorunun çözümü için açık yazmaya çalışacam, TRT bağlı olarak çalışan bir devlet sanaçıyla, şirketimizin mamul tanıtım kapsamında bir konser verecek.... Tabiki belli bir ücret ödenecek.... Belge düzenlemesi veya vermesi söz konusu değil.... En uygunu gider pusulasıyla tevkifat yapılması..ancak, söz konusu memurun sunduğu, bir hizmet midir? Yoksa ücret gibi mi düşünmek gerek? Tevkifat oranı ne olacaktır?Buna benze bir olayla karşılaşan arkş. varsa uygulamayı nasıl yapıyorlar? Üstadların yorumlarını beklerim...

Teşekkürler
 
Merhaba,
Durumunuz, Gelir Vergisi Kanununun 18. maddesindeki Serbest Meslek İstisnası tanımına giriyor. Bu nedenle Gider Pusulası düzenlenerek ve Gelir Vergisi Kanunu 94/2-b maddesi gereğince Gelir Vergisi stopajı yapılması gerekiyor.

Kod:
Kazançlarda istisnalar


Serbest Meslek Kazançlarında 

Madde 18 - (4444 sayılı Kanunun 4'üncü maddesiyle değişen fıkra, Yürürlük; 1.1.2000) Mükellefi, mütercim, heykeltraş, hattat, ressam, bestekâr, bilgisayar progmcısı ve mucitlerin ve bunların kanuni mirasçılarının şiir, hikaye, roman, makale, bilimsel araştırma ve incelemeleri, bilgisayar yazılımı, röportaj, karikatür, fotoğraf, film, video band, radyo ve televizyon senaryo ve oyunu gibi eserlerini gazete, dergi, bilgisayar ve internet ortamı, radyo, televizyon ve videoda yayınlamak veya kitap, CD, disket, resim, heykel ve nota halindeki eserleri ile ihtira beratlarını satmak veya bunlar üzerindeki mevcut haklarını devir ve temlik etmek veya kiralamak suretiyle elde ettikleri hasılat Gelir Vergisinden müstesnadır. 

Eserlerin neşir, temsil, icra ve teşhir gibi suretlerle değerlendirilmesi karşılığında alınan bedel ve ücretler istisnaya dahildir. 

Yukarıda yazılı kazançların arızî olarak elde edilmesi istisna hükmünün uygulanmasına engel teşkil etmez. 

Serbest meslek kazançları istisnasının, bu Kanunun 94 üncü maddesi uyarınca tevkif suretiyle ödenecek vergiye şümulü yoktur.
Kod:
ÜÇÜNCÜ BÖLÜM
Vergi tevkifatı ve muhtasar beyanname


Vergi Tevkifatı 

Madde No 94 - (3946 sayılı Kanunun 22'nci maddesiyle değişen madde. Yürürlük; 1.1.1994) Kamu idare ve müesseseleri, iktisadî kamu müesseseleri, sair kurumlar, ticaret şirketleri, iş ortaklıkları, dernekler, vakıflar, dernek ve vakıfların iktisadî işletmeleri, kooperatifler, yatırım fonu yönetenler, gerçek gelirlerini beyan etmeye mecbur olan ticaret ve serbest meslek erbabı, zirai kazançlarını bilanço veya ziraî işletme hesabı esasına göre tespit eden çiftçiler aşağıdaki bentlerde sayılan ödemeleri (avans olarak ödenenler dahil) nakden veya hesaben yaptıkları sırada, istihkak sahiplerinin gelir vergilerine mahsuben tevkifat yapmaya mecburdurlar. 
..............
..............
2. Yaptıkları serbest meslek işleri dolayısıyla bu işleri icra edenlere yapılan ödemelerden (4369 sayılı Kanunun 81/C-8 maddesiyle değişen ibare. Yürürlük; 1.1.1999) (Noterlere(1) serbest meslek faaliyetlerinden dolayı yapılan ödemeler hariç); 

a) 18'inci madde kapsamına giren serbest meslek işleri dolayısıyla yapılan ödemelerden, (2003/6577 sayılı B.K.K. ile % 17 Yürürlük; 1.1.2004) 

b) Diğerlerinden, (2003/6577 sayılı B.K.K. ile % 22 Yürürlük; 1.12.2004)
 
GVK 18 Kapsamına Girmez

Değerli Arkadaşlar,

Ses sanatçılarının vermiş olduğu konserler GVK 18 kapsamına girmemektedir. Tamer Başkan arkadaşımın yapmış olduğu alıntıda bu husus açıkça belirtilmektedir.

halilcan-28 arkadaşımızın sorusunun cevabı ise;

a) Ses sanatçılığı faaliyeti serbest meslek faaliyetidir.

b) Ancak kişi Devlet Memuru olduğu için büyük ihtimalle Serbest Meslek mükellefiyeti bulunmamaktadır.

c) Sürdürülen bu konser faaliyeti süreklilik arz etmiyorsa Arızi Serbest Meslek Kazancı olarak vergilendirilmesi gerekecektir. GVK Madde:82/4


Şükrü ŞENALP
Yeminli Mali Müşavir
 
Üst