fonradar

6663 Sayılı Kanun Hk.

kadanmelih

Katkı Sunan Üye
Üyelik
17 Nis 2015
Mesajlar
113
Konum
bursa
Merhaba arkadaşlar,
6663 sayılı kanunla beraber analık izninden sonra kullanılan ücretsiz izinler,yarı zamanlı ve kısmi süreli çalışma gibi değişiklikler oldu.
Öncelikle bu kanun hem memur hem işçiler için geçerli midir ?
Ayrıca 6 aylık ücretsiz izin kalktı yerine ilk çocukta 2 , ikinci çocukta 4, üçüncü çocukta 6 aylık yarı zamanlı çalışma mı geldi yoksa yarı zamanlı çalışma 6 aylık sürenin sonunda mı başlayacak ?
Kısmi süreli çalışma da ne zaman başlayacak ?
Bu konuyla ilgili bilgi sahibi olan arkadaşlar yardımcı olursa sevinirim.
Teşekkürler.
 
Evet hem memur hem işçi için geçerli bu hak.

6 aylık ücretsiz izin devam ediyor mu yoksa yarım zamanlı çalışma hakkını kullanırsak iptal oluyor mu tam bilmiyorum bunu. Ancak 6 ay ücretsiz izin hakkı devam ediyoru diye hatırlıyorum sanki. Yarı zamanlı çalışma hakkını ister doğum izni bittikten sonra isterse 6 ay ücretsiz izni bittikten sonra kullanabilir.
 
Ücretsiz izin de yarı zaman çalışma tanımında da doğum izni bitişi sonrası 6 aydan bahsedildiği için birinden biri tercih edilmeli. Yarı zamanlıda tam ay maaş almak varken ücretsiz izin tercih edilmez gibi. Tabii işv. işçinin talebi sonucu ücretsiz izin verme zorunluluğu var iken yarı zamanlı çalıştırma zorunluluğu öngörülmemiş.
 
Yani anladığım kadarıyla 16 haftalık süre sonunda işçi ya 6 aylık ücretsiz izin tercihi yapacak ya da ilk çocuğuysa 2, ikinci çocuğuysa 4, üçüncü çocuğuysa 6 aylık yarım zamanlı çalışma(brüt ücretin yarısı fondan karşılanacak.) talebinde bulunacak. Bu sürelerin sonunda ise çocuğun ilköğretim yaşına gelinceye dek anne veya babadan biri kısmi süreli çalışma(sadece çalıştığı sürelerin ücretini alabilecek ) talebinde bulunabilecek.( geçerli fesih sebebi sayılayamacak.)
 
Üst