7000 Tl Tevsik Sınırı Parçalı 

Üyelik
17 Kas 2016
Mesajlar
6
Konum
İzmir
Merhaba,

Müşteri 5.000 TL EFT göndermek suretiyle alışveriş yapmıştır. Aynı müşteri bir kaç saat sonra aynı gün nakit olarak 5.000 TL alışveriş yapmıştır.

Kanun en geniş biçimde "7.000 TL’yi aşan tutardaki her türlü tahsilat ve ödemelerini" dediği için yukarıdaki ikinci işlemi tevsik kuralına aykırı olarak yorumluyorum. Ancak böyle bir durumda resmi merciler nasıl yaklaşıyor konuya? Böyle bir işlem nedeniyle tecrübesi olan var mıdır?
 
Selamlar

Anlattığınız olayda bana göre herhangi bir sıkıntı görünmüyor.
"7.000 TL’yi aşan tutardaki her türlü tahsilat ve ödemelerini" derken tebliğde ayrıca şu da der;

4.1.1. Aynı Günde Aynı Kişi veya Kurumlarla Yapılan İşlemler
Aynı günde aynı kişi veya kurumlarla yapılan işlemlerin toplam tutarının bu Tebliğin (4.1.) bölümünde belirlenen haddi aşması durumunda, işlemlerin her biri işlem bazında belirlenen haddin altında kalsa bile, aştığı işlemden itibaren işleme konu tahsilat ve ödemelerin de aracı finansal kurumlar aracılığıyla yapılması zorunludur.
Örnek: Tevsik zorunluluğu kapsamında olan (A) A.Ş., aynı gün içerisinde (B) Ltd. Şti.’nden sırasıyla 1.000 TL, 3.000 TL, 3.500 TL ve 500 TL tutarında ayrı ayrı mal alımları gerçekleştirmiştir. Tevsik zorunluluğu kapsamında olan (A) A.Ş.’nin (B) Ltd. Şti.’nden aynı günde yaptığı mal alımları toplamı 3.500 TL’lik alımla 7.000 TL’lik haddi aştığından, son iki işleme ait tahsilat ve ödemelerin tevsik zorunluluğu kapsamında aracı finansal kurumlar kanalıyla yapılması gerekmektedir.

Sizin örneğinizde ikinci 5.000 liralık alımla tevsik sınırı aşılmıştır.Dolayısıyla ikinci harcama haddi aştırdığından tevsik şartı devreye girer.
Maddeye bakarsak bu iki harcamadan birinin tevsik şartı vardır ve o da yerine getirilmiştir.

Kısaca belirttiğiniz örneğe ve tebliğ maddesine bakarsak kişisel yorumum herhangi bir problemin çıkmayacağı yönündedir.
Yalnız bu konuyu tabiki birebir tecrübe etmedik.Onu da ayrıca belirtmek isterim.
Saygılar.
 
Son düzenleme:
Cevap için teşekkürler Tahsin Bey, işlerin daha zorlaşmaması için gönlüm sizin yorumunuzdan yana tabi ama resmi kurumların yaklaşımı nasıl olur onu bilemiyorum. Aslında tebliğdeki "aştığı işlemden itibaren işleme konu tahsilat ve ödemelerin de aracı finansal kurumlar aracılığıyla yapılması zorunludur." cümlesinden hareketle yine ikinci işlem sorunlu sonucu çıkıyor. Benim asıl merak ettiğim; vergi dairesi bu tür kontrolleri yaparken ne kadar detaya odaklanıyor, o yüzden pratikte bu tür bir vaka ile karşılaşan olup olmadığını merak ettim. Tekrar teşekkürler.
 
Sayın yigit84,

Tahsin kardeşimin fikrine katılıyorum. Aslında sizin olayınızda bir sorun yok. Tebliğin ruhunda yatan aslında peşin yapılan alışverişlerle ilgili değil. Sürekli yapılan ödenmemiş faturaların ödeme tekniğiyle ilgilidir. Sizinkine benzer olayların gerçekleşmesi çok da doğal. Üstelik farkına varılması çok zor uygulamalar da var. Örneğin firmanızın farklı şehirlerdeki şubelerinin bir teknoloji mağazasının farklı şubelerinde birkaçgün arayla adı geçen sınırı katbekat geçen tutarlara ulaşmış alışverişler yaptıklarını düşünün bunlarla ilgili işlemlere müdahale şansınız dahi yok ve uygulamanın bu durumla ilgili herhangi bir çözümü de yok.

Ancak bu gibi durumlarda ben genel olarak PSF tutarı üzerindeki fatura gerektiren her işlemin KK, Kambiyo yolu veya Çek keşidesi yoluyla ödenmesini tavsiye ediyorum. Sıkıntı yaşamanızı engeller.
 
Üst