fonradar

8.000,00 YTL ile İlgili Tevsik Zorunluluğu

Üyelik
26 Ara 2005
Mesajlar
1
Firmamız Haziran 2005 ayında BİR müşterisine KDV dahil 5.605,00 bir satış faturası daha sonrada aynı firmaya Ağustos 2005 ayında da 4.779,00 YLT olamak üzere iki adet fatura düzenleiştir.

Alıcımız bize olan 9.844,00 YTL bakiye borcunun Tamamını 26/12/2005 tarihinde nakit olarak yani bankayı araya sokmadan ödemek istemektedir.

Bu borcun elden nakten tahsili mümkün müdür?

Saygılar
Önder YILMAZ
 
Sn, Önder Yılmaz

Tevsik zorunluluğu faturayı bağlayan bir durumdur. Yani siz faturayı tek kalemde 8000,00 YTL ve üzeri olarak keserseniz, faturanın tahsilatını taksitler halinde bile alsanız, banka aracılığı ile yapmak zorundasınız. Bir de şu var tek kalemde değil de gün içinde aynı kişiye parça parça kesseniz bile genel yekün geçerlidir. Eğer 8000,00 YTL üzerinde bir tutar çıkıyorsa bunun tahsilatını da banka aracılığı ile yapacaksınız demektir. Ama, bir faturanın Haziran ayında, diğerinin de Ağustos ayında düzenlendiğini belirtmişsiniz. O yüzden tahsilatın nakit olarak yapılması mümkündür.

Arkadaşlar, işlerin yoğunluğundan foruma biraz ara vermek zorunda kaldım. Hepinizden bu durum için özür diliyorum.

Saygılarımla,

SMMM
Dilek KARACA
 
önemli olan fatura tutarının 8 milyardanaz veya fazla olması degildir.bakiyenin 8 milyardan yüksek olması durumunda tevsik zorunlulugu vardır. 320 ve 323 nl. tebligde fatura ibaresi bile geçmemektedir..ibare "Tespit edilen tutarın altında kalan tahsilat veya ödemelerin banka veya özel finans kurumları aracılığıyla yapılması ihtiyaridir" denilmektedir..saygılar
 
merhaba,

defaten yapmış olduğunuz 9844 ytl tahsilat sakıncalıdır. düzenlediğiniz faturaların meblağları ayrı günlerde ve 8000 ytl altında olduğundan farklı tarihlerde nakit olarak tahsil edebilirsiniz. ancak bu tutarları 8000 ytl üzerinde nakit tahsil edemezsiniz. tahsilatınızı 2 ayrı günde yapmanızı tavsiye ederim. 26.12.2005 de 5000 ytl kalan 4844 ytl yi de 27.12.2005 tarihinde olabilir. ama aynı günde 8000 ytl ve üzeri tahsilat olmaz.

saygılar.
 
Benimde bir önerim var.Bazen müşteriler mevzuata uygun hareket etmekte direniyor. bu da bizleri zor durumda bırakabiliyor. Nakit tahsilat yapıldıkatn sonra banka hesabınıza sanki firma ödeme yapıyormuş gibi ilgili tahsilatı yatırsanız ve açıklama kısmına firma adını yazdırsanız sakıncalı olur mu bilmiyorum ama banka aracılığı ile tahsilat olmuş olacağından bir problem çıkmaz diye düşünüyorum.

Sadece bir öneri idi. Sakıncalı olabilir mi bilmiyorum. Eğer sakıncalı bir durumsa cevaplarınızı bekliyorum.

(gibilerle hareket edilmez ama)

gülay..
 
Başlık 332 SIRA NO'LU VERGİ USUL KANUNU GENEL TEBLİĞİ
Resmi Gazete No 25445
Resmi Gazete Tarihi 27/04/2004
Kapsam
1. Tevsik Zorunluluğunun Tutarı ve Başlangıcı
Bilindiği üzere, 01.08.2003 tarih ve 25186 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren 323 sıra numaralı Vergi Usul Kanunu Genel Tebliğinde, mükelleflerin ticari işlemleri ile nihai tüketicilerden mal veya hizmet bedeli olarak yapacakları 10.000.000.000 (on milyar) Türk Lirasını aşan tahsilat ve ödemelerini; banka, özel finans kurumları veya Posta ve Telgraf Teşkilatı Genel Müdürlüğü aracılığıyla yapmaları ve bu kurumlarca düzenlenen belgeler ile tevsik etmeleri zorunluluğuna ilişkin açıklamalar yapılmıştır.

Bu uygulamaya ilişkin tespit edilen 10.000.000.000 (on milyar) liralık limitin, 01.05.2004 tarihinden itibaren 8.000.000.000 (sekiz milyar) Türk Lirası olarak dikkate alınması ve 8.000.000.000 (sekiz milyar) Türk Liralık limiti aşan tahsilat ve ödemelerin; 320, 323 ve 324 sıra numaralı Vergi Usul Kanunu Genel Tebliğlerinde belirtilen esaslar çerçevesinde banka, özel finans kurumları veya Posta ve Telgraf Teşkilatı Genel Müdürlüğü aracılığıyla yapılması gerekmektedir.

2. Tevsik Zorunluluğu Olmayan Ödeme ve Tahsilatlar

Bankalar, özel finans kurumları veya Posta ve Telgraf Teşkilatı Genel Müdürlüğü aracı kılınmaksızın ödeme ve tahsilat yapılabilecek kurum ve kuruluşlar 320 ve 323 sıra no.lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliğlerinde açıklanmıştır.

Genel ve Katma Bütçeli İdareler, İl Özel İdareleri, Belediyeler ile bunların teşkil ettikleri birlikler, Kanunla kurulan diğer kamu kurum ve kuruluşları, kamu kurumu niteliğindeki mesleki kuruluşlara ait veya tabi olan veyahut bunlar tarafından kurulan ve işletilen müesseseler ile döner sermayeli kuruluşlar veya bunlara ait veya tabi diğer müesseseler tarafından yapılan ihale işlemlerine ilişkin yatırılması gereken teminat tutarları, belirtilen limiti aşsa bile bunlara ilişkin ödeme ve tahsilatların; banka, özel finans kurumları veya Posta ve Telgraf Teşkilatı Genel Müdürlüğü aracı kılınarak yapılması zorunluluğu bulunmamaktadır.

Tebliğ olunur.
 
haluk bey teblig i koymuşsunuz da herkesin okuması var zaten ,sizin de yorumunuzu alalim..
 
İki taksit halinde tahsil edilirse, problem olmaz, 8 milyarı geçen ödeme yapılırsa, tesbiti halinde mutlaka ceza yer.

İstanbuldan sevgilerle

AYHAN ALAYLI
 
sayın smhakan bey yorumumu aşağıdaki tebliğe dayanarak açıklıyorum.

320 SIRA NO'LU VERGİ USUL KANUNU GENEL TEBLİĞİ
Resmi Gazete No 25158
Resmi Gazete Tarihi 04/07/2003


Tevsik Zorunluluğunun Kapsamı, İşlem Tutarı ve Başlangıç Tarihi

Tahsilat ve ödemelerin tevsik zorunluluğunun kapsamı, işlem tutarı, başlangıç tarihleri ve uygulanma esasları aşağıda belirlenmiştir.

Birinci ve ikinci sınıf tüccarlar, kazancı basit usulde tespit edilenler, defter tutmak zorunda olan çiftçiler, serbest meslek erbabı ile vergiden muaf esnafın kendi aralarında yapacakları ticari işlemleri ile nihai tüketicilerden (Türkiye’de mukim olmayan yabancılar hariç) mal veya hizmet bedeli olarak yapacakları 5.000.000.000.-Türk Lirasını aşan tahsilat ve ödemelerinin 01/08/2003 tarihinden itibaren banka veya özel finans kurumları aracı kılınarak yapılması ve bu kurumlarca düzenlenen dekont veya hesap bildirim cetvelleri ile tevsiki zorunludur. Tespit edilen tutarın altında kalan tahsilat veya ödemelerin banka veya özel finans kurumları aracılığıyla yapılması ihtiyaridir.

Tespit edilen tutarı aşan avansların da banka veya özel finans kurumlarınca düzenlenen belgelerle tevsiki zorunludur.

Tespit edilen tutarın üzerinde kalan işlemlerin tevsik zorunluluğundan kaçınmak amacıyla parçalara ayrılması kabul edilmeyecek, aynı günde aynı kişi veya kurumlarla yapılan işlemler tek bir ödeme veya tahsilat kabul edilecektir.

Vergi Usul Kanununun mükerrer 257 nci maddesinin (1) numaralı bendinin Bakanlığımıza verdiği yetkiye istinaden yayımlanan ve 243 ve 246 sıra numaralı Vergi Usul Kanunu Genel Tebliğleri ile bankalara düzenleme zorunluluğu getirilen, dekont veya hesap bildirim cetvelleri ile tevsik edilme zorunluluğu uygulaması eskiden olduğu gibi devam edecektir. Özel finans kurumları da bu tebliğin yayımı tarihinden itibaren üç ay içinde sözü edilen genel tebliğlerde belirtilen usul ve esaslar ile aynı bilgileri içeren dekont veya bildirim cetvelleri düzenlemek zorundadır.

4. Tevsik Zorunluluğu Olmayan Ödeme ve Tahsilatlar

Tevsik zorunluluğu kapsamına giren kişiler ile nihai tüketicilerin genel ve katma bütçeli idareler ile döner sermaye işletmelerine yapacakları ödeme veya tahsilat işlemlerinin banka veya özel finans kurumlarınca düzenlenen belgelerle tevsiki zorunlu bulunmamaktadır.

Tebliğden de anlaşılacağı gibi bu tevsik zorunluluğu aynı gündeki işlemler için geçerlidir.Yani arkadaşımın izah ettiği fatura tutarlarının bankalardan veya finans kurumlardından geçmesine gerek yoktur. Ancak borçlu bu meblağın tamamını aynı günde ödemek isterse tevsik zorunluluğu kapsamındadır.Şayet ayrı gün içinde fatura tutarlarını ayrı ayrı nakden ödeyebilir.Yani zorunluluk aynı gün içinde ve bu tutarı (8000 YTL) yi aşması halinde olan işlemleri kapsar
saygı ve selamlar
 
Üst